Ognjena zemlja – Gost Dragan Mektić

Nova priča „Ognjene zemlje“ vodi vas u Prnjavor, mjesto, smješteno u slivu rijeke Ukrine, između planina Motajice na sjeveru i Ljubić na jugu.

Dalek i zanimljiv put do mjesne zajednice Prisoje, pratio nas je prirodnim bogastvima, praznim cestama, toplom dobrodošlicom i u konačnici kvalitetnom pričom.

U nesvakidašnjem, opuštenom i direktnom razgovoru sa Draganom Mektićem, aktuelnim ministrom sigurnosti BiH, pogledajte novo izdanje emisije Ognjena zemlja.

 

okanal.oslobodjenje.ba

26 Comments

  • Sve je to lepo ali zasto niste pokazali i gospodju ministarku… Ona je pravo olicenje zene iz Prisoja… Visoka, mrka, lepa, zgodna … Iza svakog uspjesnog coveka stoji jaka zena tako da je njegov uspjeh velikim delom upravo njeno delo ….Razumeo sam da je slomila nogu ali to nije bio razlog da ju nepokazu…

 1. Interesantno, ministar sigurnosti seta prugom, a iza njegovig ledja stoji tabla”zabranjeno hodati prugom, opasno po zivot”.

 2. Mi iz nasih krajeva naginjemo ka tome da nekoga “ocrnimo” ili ga “dizemo u zvijezde”.A, pojam “dobar ili los” je relativan kao sve u zivotu. Ja mogu da zamislim da je Mektic u mnogim segmentima dobar covjek, on sigurno to i jeste. Ali, mi smo prisiljeni da Mektica cijenimo po njegovim ministarskim odnosno politickim zaslugama i kvalitetima. Budimo iskreni, po cemu cemo pamtiti Mektica kao ministra? Prisjetimo se samo njegovih izjava o izbjeglicama “da ih nema”, i jos mnogo toga. A, svi znamo danas da izbjeglica i te kao ima, ida ima problema sa mnjima. I ne samo to, prisjetimo se njegovih prijetnji o “hapsenju velikih riba”, od svega toga nije bilo nista. Prisjetimo se njegovih silnih konferencija za stampu, koje su kod mnogih izazivale smijeh. Ne samo zbog sadrzaja, nego i zbog rijecnika, dikcije, i uopste svrhe takvih konferencija. Iz prikazanog videa smo vidjeli dosta njegove jednostavnosti, a koja se moze gledati i kao vrlina covjeka. Za povhvaliti je i njegov trud, skolovanje i jos mnogo toga. On nekoliko puta u videu pominje svoj studij u Zagrebu itd., ali nigdje se ne moze zakljuciti da je on zaista diplomirao kriminalistiku na univerzitetu. On jeste u posjedu nekakve diplome o profesionalnom usavrsavanju iz oblasti kriminalistike na univerzitetu, ali se nigdje ne vidi da je on diplomirani kriminolog.
  Najjenodtavnije receno, Mektic je mozda dobar covjek, ali nije bio dobar ministar, jer je svoj posao obavljao daleko od profesionalnosti.

  • Nije bilo na Pravnom fakulteu u Zagrebu smjer kriminalistike. Mektić nije bio nikakav ministar pošto je morao da radi po instrukcijama i uputstvima koje je dogovorio u Hagu!

 3. Vidi se po ovim komentarima da smo mi narod puni mrznje i nista a i niko nam ne pase. Brojnje zemlje zive zivot ne optereceni podjelama samo mi zivimo u nekom svom toru. Trebamo da gledamo kako da bolje zivimo svi zajedno, da nam djeca imaju bolju buducnost, skole koje ne prokisnjavaju, narod koji radi i ostaje na ovom Balkanu. Ali NE ipak je bolje raditi za nikakvu platu, odmora na moru nikad ne vidjeti, djecu voditi u prazne prostorije skole jer dzaka nema. Bolje nam se svadjati i Vracati u proslost. Pa valjda trebamo nauciti nesto od rata, da podjele donose nove ratove. Ali bolje biti veliki Srbin na Rtrs nego nesto raditi da bude bolje.

 4. Mektić: Obesmislio službu državne bezbjednosti, sveo je na dnevno-političke “trice i kučine”, neozbiljne dnevne brifinge i prazna naklapanja. Da li je to urađeno sa predumišljajem, jer neki od dužnosnika i “vizionara” to rade svjesno a neki namjerno i sa ciljem. U granicama svojih shvatanja, razmišljanja i odluka on je radio jedno, ono “ispravno” za sebe i one koje je zastupao; a, u granicama svojih neshvatanja, radio je za druge, one pored ili iznad njega, ili one koji su znali mnogo, mnogo, više od njega, I koji su vukli (ne)vidljive poteze!

  Takvih likova, tzv. političara, puna je “bh torba”, počev od uposlenika kod lokalnih zajednica, do raznoraznih agencija, javnih službi i ustanova, pa do najviših položaja u Narodnoj skupštini, tužilaštvu, pravosuđu i “visokoj politici”. Sve sami eksperti i vizionari, neupitni borci za narod i državu, i bolje sutra – a nama, podanicima, to “bolje sutra” nikako da svane! A trenutno stanje je otprilike sledeće: Dobro je nek nije gore, tj. malo nas dijeli od onog stanja da bude neopisivo gore, čak nepredvidljivo i nezamislivo u sadašnjem vremenu trezvenog razmišljanja.
  Ima li izlaza? Ne, nažalost. Samo rijetki posmatrači sumnjičavo vrte glavom i ukazuju na nepogodu koja nas je zadesila (npr. Vukanović, Trivićka, Blagić, Stanivuković…) i koja vodi u veću oluju, ali ih skupštinska većina preglasa i sav njihov trud, rad i zapašanja “obrišu” kao da ni postojala nisu.
  I tako, iz dana u dan, iz godine u godinu, godinama… A vrijeme prolazi li prolazi!
  Odgovornost, lična ili politička – šta bješe to?!

  Za pretražitelje, portala Prnjavor.Info, evo eskluzive, obraćanja dr. Radojke Praštalo, velikom “vizionaru”, Radovanu Karadžiću, po struci doktoru psihologije!

  Dr. Radojka Praštalo u svojoj knjizi ”Psihopatologija” piše Radovanu Karadžiću: ”Ti si, Radovane, vrlo specifičan bolesnik, a za izlječenje je osnovni uslov da shvatiš da si bolestan. Rečeno riječima Bore Stankovića, ti si bolestan od sebe samog. Bolestan si od neuravnoteženosti između svjesnih i nesvjesnih dijelova svoje psihe. Tvoj problem je danas odlika najvećeg broja ljudi, ali je on kod tebe, s obzirom na tvoje političko angažovanje, postao tragično vidljiv, ali, budimo bez zabluda, nije to bilo nimalo slučajno.”

  Pametnima dosta. Ja uvijek Kažem sebi – Dobro je nek nije gore!

  P.S. Samo za gosp. Vedrana: Na članak “Predstavljanje knjige Prnjavorska parohija…” uredno, uobičajeno i na vrijeme sam poslao komentar, softver ga prihvati ali se on negdje izgubi… !?

  • A nisi objasnio zašto je služio taj tvoj ,,Legenda,, Kakiru u Sarajevu. Zašto je odrađivao grijehiove iz rata i to zamisli borčina koji kida knjižicu i dokazuje da je protiv VRS i Srba, a na ratište otišao par puta. Nisi objasnio da je legenda koja se druži sa Kakirovim koljačima samo da im se dodvori. Bajni misnistar koji je zamisli završio kriminalistiku na Zagrebačkom pravnnom fakultetu a taj smjer nije ni postojao a i on sam nema glave (mozga) da završi fakultet!

  • Ucijnjena glava od balija i stranaca, trebao je biti 1/7 prnjavorcana kojima su osudjeni za ratne zlocine. Njegovo ponasanje i politika je rezultat toga.

  • Srbio! Utopili bi se u unitarrnu i suverenu BiH i njegov Kakir bi upravljao sa Srbima! No pasaran. Biće još slugana kao ovaj glavati!!

   • Ti da si bivši borac VRS ne bi tako pričao više mi ličiš na nekog koje za vrijeme rata prodavao cigare i naftu .

    • Ajd Srbo u idućem tekstu navedi (opiši) neku bitku Prnjavorske brigade a ja ću zatim jednu.Ja sam bio u Prnjavorskoj. Ti da si Srbo nebi podržavao ustašu glavatog koji je u Hahu dogovorio rad protiv Srba.

     • Pitaj tog što braniš toliko u kojoj je on borbi bio ,još malo ako ovako nastave biće problematično da kažeš da si bio u VRS i ovako sad se u boračkoj svi više pitaju nego borci .

      • Ne branim toga što ti misliš on je, dok nije uzeo vlast bio trgovac! Nisi Srbo opisao ni jednu bitku da se uporedimo đe si bio šta si radio a izazvao siti mene. Braniš ti lažni Srbo gologlavog ustašu koji radi protiv svog naroda!Zamisli taj tvoj kida knjižicu i izjavljuje da neće da bude član Boračke organizacije da bi se dodvorio Bakirovim tipovima a par puta otišao na ratište. Sada se tj tvoj ministar predstavlja u medijima jer su ga Englezi legalizovali kroz izbore. Ti njegovi šefovi hoće opet bravara među Srbe.

       • Nije bio trgovac nego švercer kao prvo,ogromna je razlika ,kao drugo ako si bio na boračkoj skupštini u Prnjavoru sve ti je jasno ko se pita i kako i kao treće ministra niko nije legalizovao već je čovjek bio na izborima i vidi koliko je glasova dobio a knjižicu nije samo on pocijepao nego i dosta hercegovaca i drugih a i to vidi zašto i koje kriv . Ja sam lažni Srbo ako si i ti lažni borac.

        • Ima razlike između trgovca i švercera i upravu su da je u ratu tu bio znak jednakosti. Ja sam bio pripadnik VRS u Prnjavorskoj brigadi a ne u ,,boračkoj skupštini Prnjavor,, Ako misliš na Boračku organizaciju u Prnjavoru onda je meni ne spominji u istoj su ljudi koji rade protiiv boračke populacije.Tvoj ministar je pocijepao boračku knjižicu da bi se dodvorio tom vašem Kakiru! Za tvog ministra glasala je raja koja ne voli Republiku Srpsku!!!

         • Imaš tačno gdje je dobio glasove pa vidi jel raja ili nije i dal vole ili ne vole Republiku Srpsku a nije samo on pocijepao nego i majori i komandanti su pocijepali pa možda i oni rade za Kakira ? A evo vidim ovi novi i Anp prihvatiše da sjednu u fotelje pa ne znam za koga onda oni rade kad ovi prije njih nisu .Polako izlazi koje pravi izdajnik

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*