Održano predavanje psihologa na temu roditeljstvo

Društvo psihologa Republike Srpske organizovalo je predavanje na temu „Roditeljstvo, modeli i preporuke“, „Uspješan početak školovanja“ i „Saradnja porodice i škole u cilju prevencije nepoželjnih oblika ponašanja“ u Domu kulture u Prnjavoru.

TV K3

Cilj je skrenuti pažnju na ulogu roditelja u vaspitanju i pripremu djece za školske obaveze.

Roditeljstvo je posao za cijeli život i roditelj se postaje onog trenutka kada žena ostane u drugom stanju.

Društvo psihologa Republike Srpske je prepoznalo ulogu roditeljstva kao jako važnu u društvu, a prvo predavanje koje je održano u Domu kulture u Prnjavoru na tu temu skrenulo je pažnju na greške koje roditelji prave prema djeci.

Psiholozi kažu da je veoma teško u današnje vrijeme, puno modernih tehnologija biti roditelj i održati potreban autoritet.

Na predvanju su govorile psiholozi, Sanja Durtka, Jelena Radivojević Stupar i Dragana Glavan.

Psiholog u osnovnoj školi Branko Ćopić u Prnjavoru Jelena Radivojević Stupar kaže da se tajne dobrog roditeljstva vježbaju, a roditelji najviše griješe kada djecu za školu spremaju tako što ih uče čitanju, pisanju ili računanju. To su stvari koje će učitelji da ih nauče, a roditelji treba da posvete pažnju na druge stvari.

Radivojević Stupar je skrenula pažnju na to da roditelji ne čine djeci medvjeđu uslugu tim što im konstantno pomažu oko domaće zadaće, jer dosta djece može da savlada nastavni plan i program. Ako roditelji od djece ne očekuju da budu samostalna ono to neće ni biti.

Djecu treba pustiti da sama urade zadaću, a roditelj da tu zadaću prekontroliše, čak je bolje da ne kaže „Ovdje si pogriješio“, nego „Imao si dvije greške, a ti ih potraži“ jer takvim pristupom djecu podstičemo na razmišljanje, a to je u suštini ono što roditelj treba da radi.

TV K3

1 Comment

  1. Dobro koncipirano, informativno i vrlo vazno predavanje. Nadajmo se da je ovo samo jedno u nizu takvih predavanja, jer se bavi temom buducnosti nase djece, a sa tim u vidu nadajmo se i vecoj posjecenosti u buduce.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*