ODRŽAN 42. UKRAJINSKI BAL U Prnjavoru se okupilo oko 200 ljudi

Foto: SRNA

Ukrajinsko kulturno-umjetničko društvo “Taras Ševčenko” iz Prnjavora sinoć je bilo domaćin 42. Ukrajinskog bala na kome se okupilo oko 200 ljudi, među kojima i oni stigli iz SAD, Švedske, Austrije.

Predsjednik Društva Ivan Nešić rekao je Srni da je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mjestu okupe sunarodnici koji se duže vrijeme nisu vidjeli.

– Naši ljudi su svugdje u svijetu. Večeras je prisutno oko 200 gostiju, među kojima ih ima iz Švedske, SAD, Austrije, Hrvatske – naveo je Nešić.

Ukrajinskom balu prisustvovao je i otpravnik poslova Ambasade Ukrajine u BiH Serhi Miniailo.

– Ovo je jedna od značajnijih manifestacija za nas, posebno imajući u vidu da su Ukrajinici u Prnjavoru zapravo najveća nacionalna zajednica u BiH – rekao je Miniailo.

On je dodao da ova nacionalna manjina za očuvanje svog identiteta veliku zahvalnost duguje i lokalnim vlastima.

 

 

 

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš pohvalio je rad ukrajinskih udruženja na području ove lokalne zajednice, te istakao da opština godinama podržava ovaj događaj.

– Ukrajinci u Prnjavoru žive ravnopravno sa svim ostalim narodima i samo su formalno, po slovu zakona, nacionalna manjina. Suština je da je Prnjavor jedna zajednica gdje svi zajedno lijepo i složno živimo – istakao je Tomaš.

Odbornik iz reda nacionalnih manjina u Skupštini opštine Prnjavor Branko Deket istakao je značaj očuvanja tradicije i bliskosti među Ukrajincima.

Foto: Srna

– Moramo se držati zajedno, čuvati tradiciju i običaje – rekao je Deket.

Goste Ukrajinskog bala zabavljali su folklorna grupa iz Slavonskog Broda i ukrajinski muzički sastav iz Kule, a kraći program pripremili su članovi domaćeg društva “Taras Ševčenko”.

Upriličeni su i tombola sa brojnim nagradama, kao i takozvani ples srca, dok su se na svečanoj trpezi našli tradicionalni ukrajinski specijaliteti-piroge i boršč.

Prema podacima Ukrajinsko kulturno-umjetničkog društva “Taras Ševčenko”, na području opštine Prnjavor živi oko 1.200 Ukrajinaca.

SRNA

4 Comments

 1. Zaga, tranvestit,cuo(cula) original ukrajinski.
  Думаю, можливо не розуміє свою рідну мову.
  Коли навчеш свою мову ,тоді маєш права говорити іншому як буде.

 2. Mozda bi Zago “pa ruski” bio taj koji vama bolje zvuci ,tj. ukrajinskije .
  Srbi pricaju srpski, bili oni iz Leskovca,Subotice,Drvara il Trebinja.
  Zamislite da neko nekim od ovih nabrojanih samo 4 grada kaze da je manji Srbin ili kako vi kazete nikakav” Srbin zato sto ne prica kao originalni Srbin iz recimo Banja luke il Beograda.
  Zlonamjeran komentar neukog.

 3. Nikakvi vi to niste ukrajinci.prvo taj jezik nije ukrajinski.mene su ubjedjivali da je to ukrajinski sce dok nisam upoznao jednu osobu original ukrajin

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*