Obilježeno 10 godina od osvećenja Crkve Svete Trojice u Vijačanima Gornjim

U organizaciji parohije manastira Stuplje i Mjesne zajednice Gornji Vijačani i Vijačani Gornji, obilježena je 10. godišnjica od osvećenja Crkve Svete Trojice u Vijačanima Gornjim. Povdom ovog značajnog događaja u istoimenoj crkvi održana je sveta liturgija koju su predvodili sveštenici koji su nekada službovali parohiji pri čemu su tokom ranijih godina dali veliki doprinos u obnovi bogomolje. Na liturgiji je bio prisutan veliki broj mještana ali i onih koji žive u Prnjavoru, Čelincu i Banjaluci.

Mještanin Dušan Jotić i danas se sjeća 2012. godine, kada je njihova crkva osvećena rekavši da je trebalo mnogo muka i napora kako bi se izgradila ova bogomolja.

”Lijepo je naći se danas ovdje u porti crkve među svojim ljudima prvenstveno komšijama i prijateljima gdje nakon deset godina sumiramo sjećanja. Vidim da smo od tog perioda uradili dosta i da je crkva simbol našeg sela pri čemu se nalazi neposredno u blizini manastira Stuplje. Mislim da se svi trebamo ponositi na ovu bogomolju koju smo uz Božju pomoć gradili i to trebamo isticati”, rekao je Jotić.

Da je narod vijačanskog kraja vezan za ovu crkvu i da je ona njihov ponos tvrdi i bratstvo manastira Stuplje čijoj parohiji pripada Crkva Svete Trojice.

Sinđel Georgije sabrat manastira Stuplje podsjeća kako je gradnja crkve počela još 1993. godine i to prije nego što su okriveni temelji manastira Stuplje što je bilo godinu kasnije.

”Prije pronalaska temelja na kojima se nalazio manastir ovo selo je pripadalo parohiji u Donjim Vijačanima. Nakon toga uslijedilo je priključenje kulaškoj parohiji pri čemu narod nije bio zadovoljan tom odlukom. Oni su tada tražili od njegovog preosveštenstva episkopa banjalučkog Jefrema da Gornji Vijačani i Vijačani Gornji imaju svoju parohiju nakon čega se počelo sa izgradnjom ove crkve.”, rekao je Georgije.

Podsjeća i da je parohijanima nekada bilo teško zbog toga jer u njihovoj blizini nije bilo bogomolja a ostali hramovi i crkve su bile daleko zbog čega su odlazili na bogosluženja u mjesne zajednice širom Prnjavora i Čelinca.

” Važno je napomenuti da su temelji ove crkve osveštani 19. juna 1994. godine na praznik Duhovi dok je sama gradnja završena 2012. godine. Osvećenje crkve je bilo 28. oktobra iste godine i to je bio poseban događaj za duhovni život ovog kraja. Od tada pa sve do danas mi zajedno sa parohijanima i dalje aktivno radimo kako bi oplemenili crkvu i prostor oko nje ”, rekao je Georgije.

Navodi i da postoje planovi za budućnost pri čemu žele zajedno sa parohijanima, izgraditi i jednu malu crkvenu salu za potrebe vijernika.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*