Obilježen Vidovdan u spomen hramu na Vučijaku

Svetom liturgijom, pomenom poginulim borcima sa područja opštine Prnjavor u proteklom ratu i parastosom za sve poginule od Kosova do danas, u Spomen hramu Svetom velikomučeniku knezu Lazar na Vučijaku danas je obilježen jedan od najvećih datuma u srpskoj istoriji – Vidovdan.

U spomen hramu na Vučijaku u Prnjavoru okupili su se vjernici da obilježe Vidovdan – veliki pravoslavni praznik, Krsnu slavu Vojske Republike Srpske i slavu hrama Svetog cara Lazara i svih srpskih junaka od Kosova do danas.

Vijenci su položeni u spomen hramu na Vučijaku u kome su uklesana imena 626 poginulih boraca prnjavorske opštine.

Počast za 28 boraca iz Mjesne zajednice Kremna odata je i na spomen obilježju na Vučijaku. Sjećanja ne blijede, rane su još žive, kaže Pero Rudonjić, otac dva pala junaka Vojske RS.

„Najviše me boli što dešavanjima kakvo je danas na Vučijaku ne prisustvuje više porodica poginulih. To je sramota. Ima nekih koji koriste sve privilegije kao porodica poginulog borca, a nikada ovdje nisu došli”, rekao je Rudonjić.

Spomen hram na Vučijaku Vidovdan obilježava i kao slavu hrama. Kako pravoslavni običaji nalažu osveštano je žito i prelomljen hljeb, a potom je uslijedila i litija.

Prisustvo velikog broja vjernika pokazuje poštovanje prema palim srpskim borcima, ali i koliko je Vidovdan kao istorijski i vjerski praznik duboko ukorijenjen u srpskom narodu.

„Spomen-hram je mjesto koje podsjeća i opominje da problemi treba da se rješavaju dijalogom, razgovorom i argumentima, a ne ratom. Svjedoci smo da je 626 boraca sa područja opštine svojim životima platilo cijenu dešavanja u proteklom ratu, što nas opominje da se to više ne smije ponoviti”, naveo je Tomaš.

Nekadašnji komandant jedinice “Vukovi s Vučijaka” Miro Šikarac rekao je da je Prnjavor dao nemjerljiv doprinos odbrani Republike Srpske, a da podatak prema kojem je opština Prnjavor druga u Srpskoj po broju poginulih u proteklom ratu u odnosu na ukupan broj stanovnika, govori da ovdje žive velike patriote i vjernici, pravi sljedbenici cara Lazara i velikih bitaka.

Važno je reći i da je danas održan parastos i položeni vijenci i cvijeće na grob legendarnog komadanta jedinice “Vukovi s Vučijaka”, Veljka Milankovića.

TV K3

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Događaji | lpbr-Prnjavor
  2. Spomen hram na Vučijaku | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*