Danas obilježavanje stogodišnjice dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine SHS

U organizaciji Zavičajnog muzeja u Prnjavoru, u utorak 20. aprila 2021. godine, biće održan program posvećen stogodišnjici dolaska ruskih emigranata na prostor Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca s posebnim akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u Prnjavoru.

Februarska i oktobarska revolucija, te građanski rat koji je ubrzo uslijedio u Rusiji, uzrokovaće da će se mnogi Rusi početi iseljavati iz Rusije zbog političkog i ideološkog neslaganja sa novim sovjetskim režimom, strahujući za svoj i za život svojih porodica i strahujući za svoj egzistencijalni opstanak.

Talas emigracije koji je nastupio nakon revolucije u Rusiji 1917. godine, ali i kao posljedica građanskog rata koji je zbog toga počeo u Rusiji, doveo je na teritoriju Kraljevine SHS, pa i u Prnjavor, mnoge ličnosti koje će biti aktivne i koje će uzeti svoje učešće u javnom životu našeg mjesta.

Program:

1. u 13 časova odlazak na grob Nine Kovaljeve Sergejevne i Marije Kovaljeve u gradskom groblju u Prnjavoru, služenje parastosa, prisluženje svijeća i polaganje cvijeća delegacije ambasade Ruske federacija u BiH i predstavnika opštine Prnjavor,

2. u 14 časova početak programa u Centru za kulturu:

• obraćanje načelnika opštine Prnjavor dr Darke Tomaša,
• obraćanje sekretara ambasade Ruske federacije u BiH gospodina Jurija Mikuševa,
• film „Pogled kroz istoriju“ (Julija Voinova Žunić),
• predavanje o uzrocima emigracije i dolasku na prostore Kraljevine SHS sa posebnim akcentom na Ruse koji su živjeli i radili u Prnjavoru (Dario Topić, profesor istorije, Zavičajni muzej Prnjavor), i
• otvaranje izložbe u vidu dvojezičnog rusko-srpskog panoa, sa podacima i fotografijama Rusa koji su živjeli u Prnjavoru.

Pozivamo zainteresovane građane da svojim prisustvom uzmu učešće u programu i na taj način doprinesu kulturi sjećanja na ove drage, znamenite ali zaboravljene nekadašnje stanovnike Prnjavora.

Vrijeme i mjesto održavanja:

utorak 20. april 2021. godine, JU Centar za kulturu Prnjavor.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj posjetitelja ove manifestacije je ograničen.

Izložba ostaje otvorena do 30. aprila 2021. godine i može se pogledati u prostorijama Zavičajnog muzeja u Prnjavoru radnim danima od 7 do 15 časova.

Dobro došli.

Zavičajni muzej Prnjavor

1 Comment

  1. Vise je Amerikanaca u Prnjavoru pa se ne ulizujemo gurajuci svoja dupeta da ubace gros, obasjavajuci put u beznadje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*