Novo kreditno zaduženje?


TV K3

Odbornici Skupštine opštine /SO/ Prnjavor usvojili su Odluku o odgađanju plaćanja glavnice po osnovu dva kredita u iznosu od pet miliona KM, odnosno četiri miliona KM.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a Slaviša Jenjić precizirao je da će se na osnovu ove odluke u naredne dvije godine plaćati samo kamata, ali ne i glavnica.

“Na taj način ćemo doći u poziciju da možemo funkcionisati i imati određene investicije”, kaže Jenjić.

Zbog usvajanja ove odluke iz SNSD-a su lokalnoj vlasti uputili pitanje da li je opština pred bankrotom?

Goran Zemun iz SNSD-a smatra da se ovim odgađanjem stvara dodatni trošak po osnovu kamata od 400.000 KM.

“Na sjednici niko nije želio da nam kaže o čemu je riječ. Rebalansom budžeta imamo suficit od 370.000 KM, pa se postavlja pitanje zašto taj dio sredstava nije upotrijebljen za buduće investicije. Ne može se to iskoristiti za otplatu kredita. Mi stalno pitamo i gdje su famozna sredstva od Vatrogasnog doma koja za protekle tri godine iznose više od 780.000 KM, a sa idućom godinom to će već biti 900.000 KM”, ističe Zemun.

Odbornik Brano Žunić iz kluba “Osam plus” kaže da je upitno da li se opština na ovaj način dodatno zadužuje.

Žunić je pojasnio da se u jednom članu odluke kaže da se prolongira plaćanje glavnice za dvije godine, a da se onda navodi da se anuitet nastavlja otplaćivati nakon tog perioda.

“Pojam anuitet podrazumijeva kamatu i glavnicu, pa je nejasno da li je riječ o novom zaduženju. Nadam se da će neko na to pitanje odgovoriti u narednom periodu i da će i nadležno republičko ministarstvo zauzeti svoj stav”, kaže Žunić.

Danas su usvojene i Odluke o zaštiti lokalne putne mreže, Nacrt programa rada Skupštine za narednu godinu i Izvještaj o programu rada Civilne zaštite za ovu godinu.

U prvom dijelu 38. sjednice SO Prnjavor održanom 19. novembra usvojena je Odluka o usvajanju rebalansa budžeta za 2015. godine i Odluka o izvršenju budžeta za 2015. godinu.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*