“Noć u muzeju” – Avantura 2019.

 Гдје?

Земаљски музеј Босне и Херцеговине

 Када?

У ноћи 27. на 28. март, 2019. године  –  Ноћ науке и активизма

56490420_2354764854849354_5197014667016273920_n

 Зашто?

Већ четврту годину заредом, ЦИВИТАС и Земаљски музеј Босне и Херцеговине  по узору на праксу највећег културног музејског комплекса на свијету, Смитсонијан из Вашингтона, организује учење и дружење за основце и средњошколце Босне и Херцеговине.

Дочекани смо добродошлицом: „Желимо вам успјешно учење, одличну забаву и лијепо дружење.“

Ко је учествовао?

Школе учеснице су имале право пријавити по четири ученика. Педагошко – психолошка служба  ЈУ ОШ ,, Никола Тесла“ изабрала је ученике који су се посебно залагали у наставним и ваннаставним активностима: Николу и Јована Цвијановића, Милицу Лепир и Наташу Ћорић, ученике IX разреда. У пратњи су били родитељ Јелена Цвијановић и наставник Александра Вукајловић.

Како је то заправо изгледало?

По доласку у музеј ученици и наставници су преузели радни материјал, одморили се и присуствовали свечаном отварању програма. Након церемоније, ученици су се подијелили у осам истраживачких лабораторија (четири за основце и четири за средњошколце) у којима су наставили са радом. Сваких сат времена  прављена је краћа пауза у којој су се ученици ротирали како би учествовали у свим радионицама. Вечера је служена у 21 час,  а рад у лабораторијама завршен у поноћ.

Услиједило је постављање импровизованих спаваоница у изложбеном простору музеја, струњача и врећа за спавање. Гријање је било укључено током цијеле ноћи. Ипак су се свјетла у музеју угасила тек у три сата, а до тада…

Могли су се разгледати експонати у музеју, разговарати, а највише ученика је у ботаничкој башти музеја пјевало уз звуке гитаре удишући мирисе мартовског бехара.

Наредни дан, након буђења, сви ученици подијељени у четири групе узели су учешће у забавно- едукативној игри „Потјера за благом“. Знања стечена на радионицама, колегијалност и брзина довела су их до нагаде, слаткиша и сертификата „Млади истраживач“.

Шта смо научили?

Конзервација: Покидане везе

У овој истраживачкој лабораторији имали смо прилику да научимо како се на исправан начин спајајају фрагменти предмета и како омогућити да предмет поново добије првобитни облик. Упознали смо се са основним факторима пропадања музејских предмета, начинима њихове заштите као и начинима производње предмета од керамике.

Етнологија: Од крпице до луткице

Видјели смо традиционалне играчке које се чувају у Одјељењу за етнологију Земаљског музеја, те са неким занимљивим подацима из историје популарних играчака. Наш задатак је био да израдимо лутку или крпену лопту користећи се природним материјалима.

Орнитологија: Свијет сова

Упознали смо европске врсте сова,  сазнали чиме се хране, које су пријетње са којим се сусрећу у природи, посебно је скренута пажња на проблеме тровања дивљих птица.

Наш задатак је био да користећи се орнитолошким научно – истраживачким лабораторијским техникама анализирамо гвалицу сове.

Ентомологија: За пчеле цвијеће цвјета

Данас су пчеле угрожене због губитка станишта, употребе пестицида и климатских промјена. Дивљим пчелама и бумбарима лако можемо помоћи ако у локалној заједници садимо медоносно цвијеће и осигурамо мјесто за израду гнијезда.

Наш задатак био је да користећи се различитим материјалима направимо кућицу у којој пчеле могу да преживе зиму.

Ентомологија: Сиктајући жохари

Иако људи о жохарима имају углавном негативно мишљење, мадагаскарски жохари (нарасту до 7,5 cm) као и већина других врста жохара, не наносе штету. Живе на шумској стељи, испод камења и оборених стабала гдје се крију преко дана, док ноћу крећу у потрагу за храном.

Ипак задатак није био лак, ставити жохара на руку и направити „селфи“фотографију.

Наши утисци

Научили смо, одлично се забављали и лијепо дружили!

Шта ћемо препоручити?

Посјетите Земаљски музеј Босне и Херцеговине, упознаћете нашу земљу, нашу општину, наш град!

2 Comments

  1. БиХ је земља невиђеног апсурда коју су, у својим књиженим дјелима, најбоље описали Иво Андрић и Меша Селимовић. То је земља у којој мало шта нормално функционише, почев од локалних заједница до свих институција и “заједничких” органа. Земља је то у којој се вјера поистовјећује са нацијом, у којој се чак и новчана валута међусобно разликује – она која “припада” ФБиХ и она која се односи на Републику Српску! Да, да и ту разлику, њен смисао и циљ не зна 99 одсто грађана БиХ!

    Посјета и назови радна активност дјеце ОШ “Никола Тесла” Земаљском музеју БиХ, у Сарајеву, у “Ноћи музеја” је шупља прича, без икакве сврхе и логике, чиста злоупотреба дјеце. У “Ноћи науке и активизма” дјеца до три сата ујутро “изучавају” жохаре, бумбаре, птице и пчеле је неозбиљно и жалосно, смијешно.

    Да ли је то основна сврха рада и постојања Земаљског музеја?!
    Али, нешто мислим: народ који је дуго робовао под којекаквим “ослободиоцима” и који тако мало зна своју прошлост, који нема поштовање према себи, прецима и потомцима – такав народ и не заслужује нешто више од оно мало знања о жохарима и кишним глистама, да се клања и уважава неписмене реформаторе, да слави “народне хероје” и “славне политичаре” …Искрено – уживајте у свом (не)знању!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*