Neustavne odredbe prnjavorskog Pravilnika o redovima vožnje

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas da pojedini članovi Pravilnika o usklađivanju, ovjeri, evidentiranju i registraciji redova vožnje, koji je donio načelnik Prnjavora, nisu u saglasnosti sa Ustavom i Zakonom o prevozu u drumskom saobraćaju.

Iz ovog suda je saopšteno da je neustavnost navedenih odredbi, kojima se uređuje usklađivanje i registracija redova vožnje u prigradskom prevozu na području opštine Prnjavor, utvrđena s obzirom na činjenicu da je donosilac ovog normativnog akta regulisanjem ove materije izašao iz zakonom određenih okvira, čime je došlo do povrede ustavnog načela zakonitosti.

Ustavni sud je donio odluku kojom je, između ostalog, utvrdio da pojedini članovi uredbe o uslovima za davanje saglasnosti preduzeću “Lutrija Republike Srpske” za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću nisu u saglasnosti sa Ustavom, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Srpske.

Spornim odredbama ove uredbe, navode iz Suda, normirana su pitanja uslova i postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem formiranja zajedničkog privrednog društva za priređivanje igara na sreću.

Prema ocjeni Suda, Vlada Srpske kao donosilac predmetne uredbe nije imala ovlaštenje da utvrdi način i kriterijume u skladu sa kojima “Lutrija” treba da sprovodi postupak izbora najpovoljnijeg ponuđača za saradnju putem osnivanja zajedničkog privrednog društva, zbog čega je osporenim normama prekoračila svoja zakonska ovlaštenja.

“Ovakvim normiranjem ne razrađuju se odredbe Zakona o igrama na sreću zbog čega, suprotno principu ustavnosti i zakonitosti, ono nema osnov u relevantnom zakonu i stoga nije u funkciji njegovog sprovođenja. Uređujući predmetnu materiju na ovaj način Vlada je postupila suprotno i ustavnim načelima vladavine prava i podjele vlasti”, naveli su iz Ustavnog suda.

Ovaj sud je donio i odluke kojima su odbijeni prijedlozi, odnosno nisu prihvaćene inicijative za pokretanje postupka za ocjenjivanje ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o igrama na sreću, Zakona o službenicima i namještnicima u organima jedinice lokalne samouprave, Zakona o učeničkom standardu i Zakona o notarima, kao i za ocjenu određenih podzakonskih normativnih akata.

Ustavni sud na svojim sjednicama u skladu sa Ustavom i svojim nadležnostima odlučuje o saglasnosti zakona, drugih propisa i opštih akata sa Ustavom, odnosno o saglasnosti propisa i opštih akata sa zakonima Srpske.

SRNA

8 Comments

  1. како Па ови са купљеним дипломама и КРАВАТАМА су стручњаци , па како СИМИЧ и МИКИЋ то да не образложе на талевизији и некој тематској емисији ….скупимо се мнерхаба

  2. Žuna, Žunna…. fifufifu oped napadaju drkića, lani koju, možda dobiješ kosku fifufufifu…Žuna, Žuna….

  3. I šta sada načelniče?!Opet će šteta biti plaćena našim parama iz budžeta! A ti ćeš se praviti naivan i nevješt kao i uvjek! Štetočino!!!

    • Najbolje bi bilo da Republikom Srpskom vladaju SDS i PDP pa nećemo dugo biti na nogama …….. To je sigurno 1000000000 % ! To su ljudi SDS PDP uz SDA koji niti hoće niti mogu da vode državu a to im se vidi po karakteru. Izdajice ne znaju ništa do napadati na Srbiju! FUJ PODAVILI SE DABOGDA BAKIROVCI !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*