Nenad Mirković: U Prnjavoru riješeno stambeno pitanje Roma

Prema Mirkovićevim riječima Udruženje Roma u Prnjavoru danas broji 139 članova iz 41 porodice. Sva djeca redovno pohađaju nastavu, kako osnovne tako iz srednje škole, a neki i fakultet.

Udruženje Roma Opštine Prnjavor osnovano je 2004. godine sa ciljem unapređenja života i položaja Roma u toj opštini.

Od osnivanja do danas u Prnjavoru je mnogo urađeno po pitanju stambenog zbrinjavanja, zapošljavanja, obrazovanja Roma, kao i u oblasti zdrvstvene zaštite – kaže predsjednik udruženja Nenad Mirković.

Prema Mirkovićevim riječima Udruženje Roma u Prnjavoru danas broji 139 članova iz 41. porodice. Sva djeca redovno pohađaju nastavu, kako osnovne tako iz srednje škole, a neki i fakultet.  

Sva djeca redovno primaju stipendije za obrazovanje od grada: osnovci, srednjoškolci kao i mladi Romi koji idu na fakultet. Opština Prnjavor već punih 16 godina izdvaja sredstva za obrazovanje Roma – daje novac za kupovinu knjiga, kao i školskog pribora. Osim toga djeca su primala i od Socijalnog jednu godinu novac za kupovinu odjeće i obuće.  Imali smo mnoge projekta za djecu Roma kao što su projekti besplatna škola informatike, engleskog jezika, škola plesa, a takođe imali smo i svoj fudbalski klub. Na ovaj način uključujemo romsku djecu na razna događanja i edukativne radionice jednostavno da ih sklonimo se ulice, a istovremeno da se edukuju iz raznih oblasti – priča Nenad Mirković.

On ističe da je Prnjavor prva opština u svim zemljama regiona koje je završila stambeno zbrinjavanje 2016. godine.

Kada se uzme u obzir da u Prnjavoru ima 139 Roma, a napravljena je i obrađena 21 jedinica, možemo samo konstatovati da je mnogo urađeno na polju stambenog zbrinjavanja Roma, i sad u Prnjavoru svi Romi imaju riješeno stambeno pitanje – kaže Nenad Mirković.

Navodi i da je stanje u oblasti zdrvstvene zaštite Roma na zadovoljavajućem nivou.

-Što se tiče zdravstvene zaštite i tu nam pomažu mnogi. Imali smo saradnju sa donatorima, imali smo s zdravstvene radnike koji su bili na terenu preventivno radi tuberkuloze, HIV-a, zatim kontrole za žene kao što su pregledi dojke i grlića materice, papa testovi, kao i razne preglede za djecu – ističe Mirković.

Isto tako mnogo je urađeno u oblasti zapošljavanja, navodi dalje Mirković.

-Imamo oko 20 posto zaposlenih Roma i ne vjerujem da ima bilo koja opština ili grad u Bosni i Hercegovini taj procenat. Ali ono što je još bolja stvar jeste da radi oko 50% žena i 50 posto muškaraca tako da je rodna zastupljenost dobra. Tako da može reći da Romi u Prnjavoru dosta dobro žive. Opština nam izlazi u susret  u mnogim stvarima, u smislu materijalne i novčane podrške. Još bih mogao izdvojiti  da su se od 2016. godine oformilo još pet novih porodica, koje  već imaju i djecu i pokušavamo sada da u saradnji sa opštinom napravimo još pet objekata za te porodice – naglašava Mirković.

(portal-udar.net)

7 Comments

 1. Lada je postala veoma traženo auto, šiptari na Kosovu dobiše državu, a cigani postadoše Romi.Samo mi Srbi odošmo u k…c. Brana Crnčević je nekada napisao-Nekad sam bio Cigan, a sada sam Rom, o kakav napredak u životu mom.

 2. @ Realno pitanje

  I ja se slažem s tobom “da svakom treba pomoći”, ali … Opština troši budžet bez smisla, logike i ujednačenih parametara, potreba. Čudno?! Ne, nije!

  Danas (01.08.2019.g.)je RTV BN, u drugom dnevniku, u 19:30, objavila reportažu iz Banaluke, u kojoj se iznosi problem humanitarne organizacije ” Mozaik prijateljstva”,koja hrani, smješta i odjeva siromašne građane iz tog grada. Socijalno ugroženih je sve više i više, tako da svakodnevno spremaju oko 100 obroka hrane a vikendom i do hiljadu. Grad Banajluka izdvaja osam hiljada maraka na godišnjem novou, a Predsjednica je obećala da će im pomoći sa PET HILJADA MARAKA! Obećala… ali im nije još dala! Samo u Banjaluci ima oko 950 korisnika. Sve ovo možete da vidite u terminu Dnevnika od 16:00 do 18:45 časova. Vidjeti OVDJE: https://www.rtvbn.com/emisija/2/dnevnik-2

  Kada se to uporedi sa privilegijom koju imaju prnjavorski Romi stičete utisak da mi ne živimo u istom Entitetu, ili državi. Romima su izgrađeni stambeni objekti, imaju besplatno – školovanje i školski pribor, informatiku, kurs stranog jezika, ljekarske preglede, i zamislite – školu plesa!!!
  Zavod za zapošljavanje već više od desetak godina ima stalni Projekt zapošljavanja Roma!!!

  I dok jedni plešu, drugi se bore za golu egzistenciju, da prežive! Naša realnost i – bez pitanja, molim.

 3. Савремена бајка која успева само код геноцидних Срба.
  Србија се обавезала да ће прихватити 600.000 Цигана, из било које земље ЕУ и без обзира одакле су! Обавезала се да ће удомити милион миграната, дати им станове, запослење, школовати… Тај пројекат је већ у току.

  Нема шта, требамо сви прећи у Цигане!

   • @ Vidoviti bravar

    Nisi ti ni vidovit, a još manje duhovit. Čak nisi napisao o temi ništa, tako da zaključujem da podržavaš sveukupnu pomoć Romima. OK. Tto je legitimno, kao i mišljenje Bravara koji “cilja u suštinu” nečije “igre” u kojoj su u centru pažnje Romi, ali i Srbi / kao kolateralna šteta. Najveća nesreća je u tome što se oni ništa ne pitaju, kao ni ovi što im “pomažu”, a drugima odmažu. Ova priča je krenula čak 2000. godine, iz repertoara Ujedinjenih nacija!
    Problem je komplikovan, mnogo složeniji nego što na prvi dojam izgleda. A da i mene ne bi proglasio vidovitim ili drogiranim, prilažem, čitaocima portala članak Biljane Đorović, iz 2014.godine, pa neka svako presudi po svojoj pameti i savjesti! OVDJE: http://www.pecat.co.rs/2014/02/velika-seoba-roma-u-srbiju/ .

    Manje analitičan članak, iz 2016.godine, na istu temu, ali sa konkretnim podacima, možete pročitati OVDJE: https://www.blic.rs/vesti/drustvo/migrantska-sudbina-oko-15000-roma-se-godisnje-vrati-u-srbiju-iz-eu/sh8rlz3

    Ova dva prikaza na temu Roma ili Cigana samo su mali dio iz riznice Interneta. Promlem sa ljudima je u tome što ništa ne znaju; svoju istoriju pogotovo, zato su lak plijen za manipulaciju.
    Dakle, uživajte u svom (ne)znanju!

 4. Naravno da svakome treba pomoći, pa postavljam pitanje: “Šta će opština uraditi za svaku novu mladu srpsku porodicu koja već ima i djecu?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*