Ne odustaju od blokade: Traktori ostaju na autoputu VIDEO

Traktori Mihada Iriškića, poljoprivrednika iz okoline Prnjavora i danas su na trasi autoputa Banja Luka – Doboj. Tu ih je dovezao, jer su, kako priča Iriškić, radnici i bageri preduzeća Autoputevi juče uzurpirali njegovo zemljište koje se nalazi uz trasu.

Zbog izgradnje autputa do nekih parcela ne može se doći, a neke su i pod vodom. Iriškić kaže da traktore neće upaliti, dok nadležni iz Autoputeva ne dođu da zajedno nađu rješenje.

“Nemam nikakvo rješenje, niko me nije pozvao, niko me nije obavijestio. Ja sam došao tu, ljudi su došli, dovezli bagere da rade. Ovaj dio zemlje je ovdje uzurpiran, koji mi nikad nije plaćen – ima već tri, četiri godine. Išao sam sa njma da razgovaram, nikad nisu htjeli da razgovaraju. Na kraju su mi rekli da ih, tužim. Ja ih nisam ni danas tužio. Sada ne dam dalje da to uzurpiraju”, kaže Mihad Iriškić.

Iz Autoputeva Srpske poručuju da je Iriškić imao probleme sa plavljenjem imanja i prije izgradnje autoputa. Naglašavaju da su obavezni da sve pristupne puteve i odvodne kanale, koji su korišćeni u svrhu izgradnje autoputa, vrate u prvobitno stanje. Obećavaju da će tako i biti. I ministar Neđo Trninić je za dogovor.

“Sigurno gospodin Mihad i svi drugi će biti obeštećeni onako, kako je dogovoreno. Da li je sa zadovoljenom dinamikom, da li je cijenom to je neko pitanje koje treba rješavati, ali ne na takav način ekscesno”, rekao je ministar saobraćaja RS Neđo Trninić.

Osim Iriškića i njegov komšija Zenjo Pjekanin, kaže da više nema koristi od osam dunuma zemljišta jer ga ne može obrađivati. Kaže, još destak komšija, muči istu muku.
“Imali smo planski put do svojih parcela, samim kad su bageri prorovali to zemljište došlo je do plavljenja, pozatvrali su odvode, naše zemljište već četvrtu godinu ne obrađujemo zato što nemamo pristupa i plavi”, kaže Pjekanin.

Senad Bratić, potpredsjednik Parlamenta Srpske, obreo se u Prnjavoru i saslušao poljoprivrednike. I načelnik Prnjavora, Siniša Gatarić kaže da je upozoravao na probleme svojih sugrađana.

“Sa tim ljudima konkretno koji imaju problem treba se izaći na teren i tim ljudima što je bilo obećano jednostavno da se ispuni. Mi smo opet kažem, svi za put, put nam treba”, rekao je načelnik Opštine Prnjavor Siniša Gatarić.

Dionica od Prnjavora do Banjaluke trebalo bi da bude završena u naredne dvije godine. Nezadovoljni mještani poručuju da rješenje svojih problema žele odmah.

Mještani Okolice kod Prnajvora, kažu da za svoje probleme vide dva rješenja. Ili da država otkupi zemljište koje više ne mogu obrađivati ili da im Autoputevi obezbjede pristup zemljištu.

ATV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*