Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih i drugih objekata na području opštine Prnjavor

Na prijedlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, Načelnik opštine donio je Naredbu o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor.

 1. U cilju sprečavanja širenja virusa korona SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti na teritoriji opštine Prnjavor i zaštite i spasavanja stanovništva, do 30.11.2020. godine zabranjuju se:
 • sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica,
 • muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće,
 • sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica (svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode).
 1. Obavezuju se građani da:
 • na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada) i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra,
 • u zatvorenim prostorijama da se, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.
 1. Izuzetno od podtačke 1) tačke 2. obaveze nošenja maske su izuzeta:
 • lica mlađa od 7 godina života,
 • lica sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih,
 • lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.
 1. Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da:
 • usluge pružaju zaštićeni maskom,
 • obavezno sprovode mjere dezinfekcije,
 • obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih,
 • pridržavaju se uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada, u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.
 1. Ograničava se rad do 30.11.2020. godine od 06.00 do 22.00 časa, a nedjeljom od 07.00 do 12.00 časova:
 • trgovinama na veliko,
 • trgovačkim centrima i svim trgovinama na malo prehrambenom i neprehrambenom robom,
 • fitnes centrima (fitnes, bodi-bilding klubovima i sličnim oblicima organizovanja),
 • privatnim stomatološkim ambulantama,
 • svim subjektima koji obavljaju zanatsko-uslužne djelatnosti,
 • poljoprivrednim apotekama,
 • drogerijama.
 1. Ograničava se rad do 30.11.2020. godine od 06.00 do 22.00 časa:
 • svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u okviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost (benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i sl.)
 • subjektima koji vrše dostavu hrane, ako su registrovani za obavljanje te djelatnosti,
 • priređivačima igara na sreću (kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i dr.).
 1. Do 30.11.2020. godine dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
 2. Ograničava se rad do 30.11.2020. godine od 05.00 do 15.00 časova stočnoj pijaci i tržnici na veliko.
 3. Ograničava se rad do 30.11.2020. godine od 06.00 do 22.00 časa radnim danom, a nedjeljom od 07.00 do 17.00 časova tržnici na malo i zelenoj pijaci.
 4. Subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda, ograničava se rad do 30.11.2020. godine od 06.00 do 22.00 časa.
 5. U propisanom redovnom radnom vremenu mogu raditi:
 • dragstori, s tim da u periodu od 22.00 do 06.00 časova prodaju mogu vršiti isključivo putem šaltera.

2) bazeni, „wellnes“ i spa centri posebno i u sklopu objekata za smještaj,

3) dječiji vrtići i

4) igraonice.

 1. Benzinske pumpe nastavljaju da rade u dosadašnjem režimu, s tim da se ograničava rad ugostiteljskog dijela objekta do 22.00 časa.
 2. Hoteli, hosteli i moteli mogu pružati usluge smještaja gostiju bez vremenskog ograničenja, kao i usluge ishrane i pića gostima i trećim licima sa vremenskim ograničenjem od 06.00 do 22.00 časa.
 3. Apoteke mogu da rade svakim danom od 07.00 do 22.00 časa.
 4. Svi naprijed navedeni subjekti dužni su organizovati rad uz obavezno preduzimanje mjera propisanih u Uputstvu JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ za sprečavanje pojave i širenja COVID-19  bolesti na radnom mjestu.
 5. Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave dužni su:

1) organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od strane JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“ sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i

2) na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu u odnosu na njegovu površinu.

 1. Svi naprijed navedeni subjekti mogu samostalno vršiti dezinfekciju poslovnih prostora u skladu sa Uputstvom JZU „Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“.
 2. Opštinska uprava, javna preduzeća i ustanove organizovaće svoj rad kako slijedi:
 • na ulazu u sve službene prostorije organa ograničiti broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa, onemogućiti zadržavanje u prostorijama organa i pravljenje dužih redova u zatvorenom prostoru,
 • održavati rastojanje između građana u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i
 • kontrola broja korisnika usluga šalter sale i matičnih službi zavisno od prostora, održavanje fizičke distance od dva metra i uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.
 1. Pravni subjekti kao i javna preduzeća i ustanove trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.
 2. Nadzor nad sprovođenjem ove Naredbe sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova- Policijska stanica Prnjavor, te inspektori i komunalni policajci Odjeljenja za inspekcijske poslove opštine Prnjavor.
 3. Nepoštovanje mjera zabrane iz tačke 1. i 2. ove Naredbe sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 11/15) i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 90/17, 42/20 i 98/20)

Naredba o regulisanju rada trgovinskih, ugostiteljskih, zanatskih, uslužnih i drugih objekata i službi na području opštine Prnjavor

Opština Prnjavor

15 Comments

 1. Bravo Darko ,tako je zatvaraj sve da narod nema sta da jede i od cega da zivi.Šta te briga,dobio si izbore a za 4 godine oni ce sve zaboraviti i ponovo glasati za tebe, ti ceš im sloziti neku priču kako radis za dobrobit opstine i to je to.Samo oštrooooo sa glupim i primitivnim seljačinama sto su ti dali glas,udri ih dok se ne ukenjaju od muke i nepocrkaju od gladi.

 2. Hladan tus vec prvi dan poslje izbora osim sto je rezim ponovo opleo po privredi i sankcionise privrednike koji ionako jedva posluju u ovoj pandemiji vec danas donjeli su odluku o povecanju ekektricne energije.kao pouku iz ovog normalan covjek moze samo da vidi tesko maltretiranje i izivljavanje kako privrednika tako i gradjana invazijom trule vkasti

 3. Ajde sve i nekako ali kakve veze ima to ako je muzika uzivo, zbog cega je ta muzika opsnija od ove mp3?

 4. e tako vam i treba,da vidite kako drkić jebe poslije izbora,sad se opustio pa moze da radi vam sta hoće.zabranio bi ja vama i da izlazite napolje i pijete vodu.a nije ni to daleko sace nacelnik da vas tuca ko mlade majmune,glasali ste ,eto vam ga,hahahahahahahahahahahah

 5. Ljudi, daj neko ko se razumije neka napravi onu internet petuciju. Da potpišemo svi da se ukini mjere. Nek se nose makse, nek je obavezna dezifenkcija kod ulaska u svaki objekat al pustite nas da normalno radimo. Ako se vrši dezifekcija pri ulasku i izlasku iz objekta zasto onda ograničavate broj ljudi u objektu?

 6. Fino ujutro ustanete, tuširanje ladnom vodom da krv prostruji. Posle toga jak doručak.Jaja,bjeli luk, slanina, sir domaći. Trgnete jednu rakiju (šljiva, kruška,loza, ko šta ima). Domaća kafa i lagano u grad. Za ručak fino kuhano, opet malo bjelog luka, kiseli kupus ali prije toga jedna mala ljuta rakija. Prije večere isto tako. I nema šanse da virus dođe do vas..Maska vam nije potrebna. Jel ikad iko dobio gripu ako je jeo bjeli luk, kiseli kupus,slaninu i pio 2-3 čašice rakije dnevno? Nije i neće. Dole maske !!!

 7. Da li to za okupljanje vazi i za ugostiteljske objekte u sklolu tržnog centra ili samo za nas ugostitelje koji jedva sklapamo kraj sa krjem od kad su ove mjere ?

 8. Ako za vikend diskoteke budu radile posle 22 svi u komunalnoj policiji i ovi sto su donjeli ove odluke da podnesu ostavke. Ako imaju obraza. Kažnjavaju se mali ugostitelji i građani ovog našeg grada a velike gazde niko ne dira.

 9. Dajte bre više ljudi. Pustite nas da normalno radimo.OK nek se nose maske ali sa ovim skracivanjem samo smo na gubitku. Vamo bratine muzičarima da imaju nastupe u kafanama ograničavate stolove na 2 metra razmaka a vikendom u Industrija baru/disku puno ko u mravinjaku. Nema pola metra razmaka a kamoli dve metra. Jel to ima dole neki omotač koji odbija koronu a po drugim kafanama napada korona ?

 10. Dajte bre više ljudi. Pustite nas da normalno radimo.OK nek se nose maske ali sa ovim skracivanjem samo smo na gubitku. Vamo bratine muzičarima da imaju nastupe u kafanama ograničavate stolove na 2 metra razmaka a vikendom u Industrija baru/disku puno ko u mravinjaku. Nema pola metra razmaka a kamoli dve metra. Jel to ima dole neki omotač koji odbija koronu a po drugim kafanama napada korona ?

 11. Da li neko iz Opštine može da objasni šta dobija time što smanjuje radno vreme ? Koja je razlika ako se čovjek hoda bez maske ili trči bez maske ? Koja je razlika ako npr 10 osoba sedi u ugostiteljskom objektu do 22 sata i posle 22 sata ? Dali su veće šanse da se neko zarazi u teretani ili kafani ? Zasto je posle 22h zabranjeno prodavati piće i ostalo na benz. pumpama ?

  • druze aii od pola navedenog skracenog vrijemena uopste nije skraceno , bukvalno je normalno radno vrijeme ….

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*