Nakon skoro dva mjeseca kafići u Prnjavoru uslužili prve goste

Kao rezultat postepenog ublažavanja mjera nastalih zbog epidemije virusa korona u Republici Srpskoj, uz poštovanje svih preporuka, od danas je sa radom počela većina ugostiteljskih objekta u Prnjavoru. Kako izgleda ”nova normalnost” , kojih mjera treba da se pridržavaju gosti, a kojih ugostitelji, saznali smo u razgovoru sa Goranom Gunjevićem, vlasnikom prnjavorskog kafića ”Caffe Roma”.

Nakon skoro dva mjeseca ”Caffe Roma” je otvorila vrata i dočekala svoje redovne mušterije. Prnjavorčani su jedva dočekali da popiju prvu jutarnju kafu koju nisu sami spremili, a da ništa nije kao što je bilo prije epidemije korona virusa potvrđuje i Goran Gunjević, koji se ugostiteljstvom bavi već dvije decenije.

– Ovo što se desilo je kako naš narod kaže ”viša sila”, niko nije mogao ni naslutiti da će pandemija virusa korona zahvatiti cijeli svijet, pa tako i nas. Ko god nije radio dva mjeseca zna da nije jednostavno, ali sada se polako vraćamo u neku normalnost. Svi smo se prilagodili novonastaloj situaciji, pokušavamo da se vratimo u normalne tokove. Pridržavamo se mjera koje je donio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Što se tiče ugostitelja mjere se najviše odnose na dezinfekciju objekta i površine koje gosti i zaposleni koriste, zatim dezinfekcija ruku i ličnu higijenu kako od strane gostiju tako i osoblja, i razmak između stolova od metar i po, do dva metra, objašnjava Gunjević.

Ističe da početne mjere nisu bile u skladu sa ugostiteljskom praksom, tako da većina prnjavorskih kafića nije bila u mogućnosti da ispoštuje prvobitne donesene mjere koje su se odnosile na otvaranje, ali samo u baštama objekata.

-Udruženje ugostitelja Prnjavora, koje je u fazi formiranja istupilo je sa zajedničkim stavom i sa određenim zahtjevima prema Udruženju ugostitelja RS, koji su zahtjev proslijedili Institutu za javno zdravstvo, i većina naših prijedloga za ublažavanje mjera je prihvaćeno. Usaglašena je situacija u praksi sa onim što moramo da ispunimo u ovoj novonastaloj situaciji. Odlučili smo da svi danas otvorimo naše lokale, pokazali smo jedinstven stav i zahvalio bih se kolegama ugostiteljima  kojima odajem veliko poštovanje, jer su se sve vrijeme držali zajedničkih stavova i odluka koje smo donijeli, kaže Gunjević.

Smatra da je ostvaren minimum potreban za početak rada, a osim u baštama, dozvoljen  je rad i u unutrašnjosti lokala, što je za prnjavorske ugostitelje bilo presudno.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš imao je od početka novonastale situacije razumijevanje za potrebe prnjavorskih ugostitelja.

-Prije dva dana imali smo razgovor privrednika koji se bave ugostiteljstvom sa načelnikom opštine Prnjavor. Upoznali smo ga sa našim problemima i nemam nikakvu zamjerku. Načelnik Tomaš razumije naše probleme, od početka je bio uz nas i nastojaće da nam Opština pomogne koliko je to moguće. Niko od nas ne zna kolika je naša šteta, svako od nas je morao robu kod koje je istekao rok upotreba da baci, što je isto ogroman trošak, a da ne govorim o tome što nismo radili dva mjeseca, štetu još zbrajamo, rekao je Gunjević.

Naglašava da većina ugostitelja u Prnjavoru nije prekidala radni odnos zaposlenima.

-Za mart Vlada RS plaća obaveze, preuzeli su penziono i socijalno osiguranje, mi smo radnicima isplatili minimalac. Za mjesec april Vlada je obećala i jedno i drugo, vidjećemo šta će se desiti, predaja zahtjeva još uvijek traje, a za mjesec maj imamo obećanje Vlade da će oni da izmire obaveze kao i u martu, a plata je na poslodavcima. Smatram da je to korektno, radnici su dobili plate, moraju da žive od nečega, i u većini slučajeva, mislim da su prnjavorski ugostitelji isplatili svoje radnike, kaže Gunjević.

Prnjavorčani su relaksaciju mjera prihvatili s dozom opreza, naročito jer nadležni danima upozoravaju da je sada najvažnija lična odgovornost svakog od građana. U kafićima u centru grada nije bilo gužvi kao prije dva mjeseca, a ugostitelji su napravili veći prostor između stolova i ozbezbijedili dezinfikaciona sredstva za svoje goste.

prnjavorlive.info – J.Tošić

17 Comments

 1. Ne razumijem zasto losim komentarima zatrpavati vlasnika,, Rome ” kad mu se kao gosti a posebno GOSCE sami trpaju i zele da svoje slobodno vrijeme provode u njegovom lokalu i njegovoj blizini zadnjih 15 godina. Lik je talican, upravlja svoim biznisom upravo onako kako je skontao da mu to donosi veoma dobru mjesecu dobit…

  • Zloba, pakost, zavist, neispunjeni licni ciljevi i ambicije, neostvareni zivoti sve su to razlozi zbog kojih volimo da pljujemo nekog ko je nesto napravio i ostvario se u svakom pogledu Svako neka se pronađe u necemu.Evo ja licno priznajem da sam zavidan na ovog covjeka kad ga vidim kako se motorom vozi svukuda i zna iskoristiti svoje slobodno vrijeme. vidim ga i da radi i da mu to ide od ruke sve i puno bi bolje bilo svima da gledamo svoja posla

 2. Prnjavorac, ne razumijem kome to nije valjalo ono stanje i onakav Prnjavor? Iako sam 39 mjeseci kao Srbin proveo u vojsci RS ne pada mi na pamet da u bilo kom pogledu dam prednost ovom Prnjavoru nad onom idilom normalnog zivljenja. Nase diskoteke DUGE, malog tuborga….

 3. Citam ove komentare i zaoci zapadne mi komentar citaoca Sasvim slucajno komentar njegov. Sta fali ovome ugostitelju drzi cafe Romu preko 20 god . Zar on nije relevantan da da izjavu .

  • A jesi li vidi komentar koji je napisao Istrosen ? Taj gazda je kao koristen prezervativ ! Jesi li ikad cuo da neko koristi vec koristen prezervativ ? Koristis li ti ?

 4. Pa zar nema u Prnjavoru neko vjerodostojan da priča o ugostiteljstvu???Od toliko ugostiteljskih lokala i vlasnika istih vi našli kao slučajno onaj koji nije vjerodostojan….

 5. 10 godina zivota u ovakvom Prnjavoru bih dao za 1 godinu onog sa,, Glazom, Evropom, Auto motom, Arkom, Starim hotelom, Amadeusom, Korzom, Lirom, Kumom, Mustom, Josikom…. Koliko je tu duse i pozitivnosti bilo…. E da mi je cuti pacova sa radio Ljubica i emisiju Pomak pa da vise radio ne slusam….

  • “Ovo malo grada” kao da si mi uzeo rijeci iz usta. Imao sam priliku da zivim u tom starom pozitivnom Prnjavoru gdje sam pio kafu u Korzu i opusteno setao ulicama kestengrada. Danas je sve nazalost mnogo drugacije ali sta da se radi..
   Lijep pozdrav svima

  • Nejma vise to i nece nikada biti.Kada je bilo to i te sto si nabrojao nije vam valjalo.Com vas je,babo’pozvao odmah ste okrenuli ćurak.To ste pustili niz vodu.I sta je sad.Ovo vrijeme vise nebi mijenjao ni za kakvih 10 godina sada je ono pravo.

 6. Ima li ko da javi da gos.Srđan Vrhovac procita komentare ispod njegove reportaze,sta bi bilo dobro da počne sa proizvodnjom.Bilo bi dobro ako bi poceo prirodne gazirane sokove od aronije ,maline i visnje u dozama ili limenkama od 0,25 da stavi na trziste islo bi ko alva.Ako je gos.procitao da javi da ima to u planu.Ide ljeto to ce se traziti nenormalno i izgleda svjetski.Jedna firma uzima na tome ogromne pare ovdje.Moga bi i gos.Dragan da razmisli o tome

  • ˇˇprirodniˇˇ gazirani,heheheheheh,e moj Vijačanac.nemoj uopste da ideš iz Vijačana.Ostani tu gdje si, molim te

  • Sasvim si u pravu Vijacanac!To bi bijo pravi pogodak,u limenkama od 0,25 i da lijepo izgleda.Ima jedan pakuje tako mislim da je iz Srebrenika ili Srebrenice i ide jako dobro.Moze se naci na internetu.Trebalo bi tako uraditi.A ovdje je jos bolji kvalitet voca.Treba mu poslati predlog i dati ideju.

 7. Sjecam se ovog covjeka kada je bio srednjoskolac, bio izuzetno dobar djecko, od kako je kao postao neki gazda promijemio se 100%, sve same gazdurine , face i likovi, kao i onaj sto je napravio kafanu u parku kod srednje skole, e moj Prnjavore , dami te je jos dok je trg bio makadam, mozda smo dobili malo vise betona, koju zgradu vise , lokala koliko hoces itd, ali dusa tog malog urbanog mjesta vise nepostoji…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*