Najviši vrh Ljubića Svinjar FOTO (594mnv)

Najviši vrh Ljubića je Svinjar (594 mnv), a još nekoliko vrhova prelaze visinu od 500 mnv. To su Orlovski vis (543 mnv), Mramorje (543 mnv), Klupe (512 mnv) i Mramor (540 mnv). Na Svinjaru se nalazi radio toranj za vojne komunikacije. Iako je niska planina, Ljubić je osamljen i relativno udaljen od ostalih planina, pa je pogled sa njegovih vrhova otvoren nadaleko. Sa Ljubića su lako uočljive okolne planine Borja, Očauš, Vučja planina, Zmajevac, Ozren, Motajica, Kozara, Uzlomac i Manjača, a uz izuzetno dobre vremenske uslove mogu se vidjeti i vrhovi Grmeča, Papuka, Osječenice i Vlašića. Zbog te izdvojenosti, prepoznatljivog oblika niske i široke piramide i tornja na vrhu i Ljubić je lako uočljiv sa svih tih planina. Uz radio toranj na Svinjaru postoji stalna vojna posada, pa tačan vrh planine nije dostupan civilima.

Južne padine Ljubića omeđene su rijekom Ukrinom, sjeverne rječicom Vijakom, a brojni su i manji potoci po Ljubiću. Uz sjevernu stranu planine se nalazi i vještačko jezero Drenova.

U narodu se Ljubić naziva planinom poskoka.

Kao niska i lako dostupna planina, Ljubić je veoma popularan kao odredište za izletovanje. Na Ravnom brdu na Ljubiću Šumska uprava Prnjavor izgradila je izletište sa uređenim sportskim terenom, a planinari iz PD Adrenalin iz Teslića su 2015. godine označili i prvu planinarsku stazu grebenima Ljubića.

Na lokalitetu Vitin Konak 2015. godine, Brane Šušak iz Prnjavora, je svojim sredstvima izgradio spomen-obilježje od klesanog kamena u obliku piramide posvećeno ustanku i ustanicima ljubićkog kraja. Na ovom mjestu SUBNOR Prnjavor je postavio mermernu tablu sa natpisom o datumu formiranja Prnjavorske partizanske čete (1941) kojom je komandovao narodni heroj Novak Pivašević. -Izvor: Ljubić (ne)ispričane priče, izdanje 2017, autor Brane Šušak.

Wikipedia

5 Comments

    • Da. Ima bunker(skladište municije) u toku bombardovanja vojnog objekta nije uništen, a sutradan sva vojna oprema je prevezena na drugu lokaciju. Inače bunker je gradio Prnjavorski gradip.

  1. Za one koji ne znaju Ljubić je i u proteklom ratu bio bombardovan od strane Nato pakta,septembra 1995 godine. Gdje pogođen vojni objekat, odnosno komunikacija veza VRS. U ovom napadu je poginuo jedan vojnik koji nije htio napustiti objekat. Nažalost o ovome skoro nijedan Prnjavorčanin ne zna. A vlasti su mogle bar postaviti ploču o ovome događaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*