Mlinpek u strateško širenje emisijom dionica

Proizvođač mlinskih proizvoda Mlinpek Prnjavor pozvao je ulagače da sudjeluju u novom izdanju dionica vrijednom 4,58 miliona maraka, signalizirajući strateško širenje i priliku za ulaganje u poljoprivredni sektor u regiji . U javnoj ponudi, koja će na Banjalučkoj berzi započeti 11. marta, kompanija nudi 4.583.333 redovne dionice po nominalnoj vrijednosti od jedne marke, namijenjene postojećim i potencijalnim investitorima.

Odluka tvrtke da otvori nove dionice za upis naglašava njene strateške planove za širenje i želju za jačanjem svoje kapitalne baze. Postojeći dioničari od 12. marta dobivaju pravo prvenstva pri upisu novih dionica po diskontnoj stopi od 0,24 marke po dionici, čime se želi nagraditi i zadržati lojalnost trenutne baze ulagača. Ovo razdoblje od 15 dana osigurava da oni s postojećim udjelom u tvrtki imaju prvu priliku povećati svoje ulaganje prije nego što se ponuda proširi na druge zainteresirane strane.

Razdoblje upisa, koje traje 22 dana, uvodi dinamičnu fazu u tržišnu prisutnost Mlinpeka, pri čemu tvrtka postavlja prag uspjeha pri upisu od najmanje 60% novih dionica.
Izdanjem dionica tvrtka namjerava proširiti svoje poslovanje, što potencijalno dovodi do povećanja proizvodnje, otvaranja novih radnih mjesta i jačeg položaja na regionalnom tržištu mlinskih proizvoda.

Mlinpek prozvodi hljeb i razne vrste peciva i prezli. Ima vlastiti silos kapaciteta 7000 tona vršimo prijem i skladištenje žitarica,te vlastitu sušaru za sušenje žita kapaciteta 144 tone žita po danu. Bavi se i trgovinom na veliko i malo mineralnim đubrivima i žitaricama.

Foto: mlinpek

Izvor: indikator.ba

 

5 Comments

 1. Ovde se postavlja realno pitanje koliko novca vredi firma danas i sad takva kakva jest ?
  Iz koliko se akcija sastoji ta „tvrtka“ i ko sjedi u upravnim odboru ?
  Neko pokusava da prosiriti firmu sa svjezim
  kapitalom od 4.5 mil km a postavlja se pitamje da li cela firma danas i sad vredi toliko ?
  Sta su dosad dobili ( efektivne zarade) postojeci akcionari ?
  Da se tu zaradjuju pare oni koji imaju dionice bi kupili oni tu novu emisiju od dividenti .
  Ovo polako pocinje da lici na onu seriju „privatizacija je opet u toku“

  • Незнам шта сте по струци али дали сет врло добар коментар!!!

 2. Za 39 krvavih mjeseci zone borbenih dejstava jedino sto od drzave dobih su vaučeri . Racunajuci da ce hljeb uvijek biti potreban i da ce onaj ko radi u toj branši solidno poslovati tu svoju crkvicu dadoh Stanicu na raspolaganje .Kako dadoh tako i ostadoh bez njih . Mlin navodno propade a sa njim i nasi vaučeri . A sta ce nama bilo sta nismo mi bili predodredjeni da nesto zaradimo nego da obezbijedimo situaciju na liniji sigurnom da 1 % ,,pametnih ” u pozadini kule grade .

 3. Чика Лазо ми на ухо казо “твртка” стара српска ријеч у шточавичком наручју…
  Ха ххааа

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*