Misom zornicom počelo obilježavanje Badnjeg dana

Foto: SRNA

Кatolički vjernici u Prnjavoru obilježavanje Badnjeg dana kao dan posebne pokore, posta i odricanja počeli su prisustvom na jutarnjoj misi ‘zornici’.

Župnik u crkvi Svetog Ante Padovanskog Vlado Lukenda rekao je u izjavi Srni da u crkvi tokom dana sve do ponoćne mise nema drugih posebnih aktivnosti, a da je za vjernike posebno značajna badnja večera tokom koje se služe samo određena, posebna jela koja se ne prave drugim danima.

Кao jedan od primjera naveo je da Poljaci imaju običaj da za Badnje veče spravljaju 12 jela.

Prnjavorski župnik je podsjetio da su ranije u narodu bili zaživjeli običaji postavljanja pored kuće drveta, obično grabovog, tako da njegov vrh prelazi krov, što je bilo moguće jer su kuće bile niske, kao i da je domaćin prije večere u kuću unosio slamu, koja se prostirala na pod i na njoj bi ukućani bez ikakvih pokrivača prespavali.

„Nažalost mnogi običaji nestaju. Danas je vidljiva materijalizacija praznika od početka adventa kroz ukrašavanje, darivanje i slično. Još se donekle poštuje post, ali unošenje badnjaka i slame u kuću sve manje“ , kaže Lukenda.

On je istakao da su običaji, ipak, nastali voljom ljudi, zbog čega razni krajevi i narodi imaju svoje običaje koji mogu imati i svoju ljepotu, ali da nisu oni glavni sadržaj praznika već je to Božija poruka.

U župnu crkvu u Prnjavoru i ove godine stiglo je Božićno Vitlejemsko svjetlo mira, koje se pali u pećini Isusovog rođenja i nakon toga donosi u Beč, Zagreb i Banjaluku. Ono je dostupno svim vjernicima koji ovim plamenom žele da upale božićne svijeće.

Unutrašnjost crkve krase i jaslice, jedno od obilježja katoličkog Božića koje predstavljaju prikaz Isusovog rođenja.

Župnik Lukenda je podsjetio da su na ovogodišnjem ‘Božić festu’ održanom prije nekoliko dana u Banjaluci u organizaciji katoličke crkve dvije nagrade za najljepše jaslice stigle u Prnjavor. Nagradu u kategoriji srednjoškolci i odrasli osvojila je Marjana Sigismundi, a u kategoriji djece do petog razreda Sara Matija Moreti.

U crkvi Ante Padovanskog u Prnjavoru večeras će prije ponoćne mise djeca izvesti posebno pripremljeni igrokaz koji je uvod u najveće i najsvečanije slavlje.

Služba na Božić u crkvi u Prnjavoru biće održana u 10.00 časova, a u crkvi u Štivoru u 12.00 časova.

SRNA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*