Milanković: Osiguran opstanak lipicanera kao vrste

U Ergeli “Vučijak” u Prnjavoru, koja trenutno raspolaže sa 125 čistokrvnih lipicanera različitih kategorija, nadaju se da će uvrštenjem tradicionalnog uzgoja te vrste na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva biti stvoreni mnogo bolji uslovi za dalji rad i razvoj najstarijeg prnjavorskog preduzeća.

Direktor Ergele “Vučijak” u Prnjavoru Miroslav Milanković izjavio je Srni da je na ovaj način osiguran opstanak ergele i lipicanera kao vrste, ali su i sačuvana radna mjesta. “Uvijek smo se pribojavali da će nas neko okarakterisati kao višak, da pravimo velike troškove i jednostavno precrtati olovkom da više ne postojimo.

Sada nam je pao kamen sa srca. Nadamo se da će Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede pomoći da se poslovanje nastavi u pozitivnom pravcu”, rekao je Milanković. On očekuje da će biti stvorene pretpostavke i za lakši pristup evropskom tržištu, kao i učestvovanju u međunarodnim projektima i na sajmovima, što do sada nije bilo moguće.

“Do sada kao javna ustanova nismo mogli pristupiti inostranim projektima. Učešće se uglavnom omogućavalo samo privatnim licima, dok su nas zaobilazili. Vrijeme je pred nama, vidjećemo šta će se dešavati”, rekao je Milanković. Na Ergeli “Vučijak” od kraja decembra počinje sezona ždrijebljenja, a očekuje se 12 novih grla.

Međunarodni komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa upisao je juče na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa tradiciju uzgajanja konja lipicanera u BiH i još sedam zemalja.

Glas Srpske

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*