Miladin Stanić ga smatra NEDOLIČNIM, Brojne reakcije na spomenik patrijarhu Pavlu, „Izazvao čuđenje pravoslavnih vjernika“

Blaženopočivši patrijarh srpski Pavle zaslužuje spomenik koji dolikuje njegovom liku i djelu, što se ne može reći za spomenik koji je postavljen na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, rekao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, ovako „ekstravagantno idejno rješenje za spomenik jednom srpskom patrijarhu izazvalo je brojne reakcije i čuđenje pravoslavnih vjernika i građana“.

– Smatram da se izbor idejnog rješenja za spomenik jednoj tako važnoj ličnosti za srpski narod ne bi trebao prepustiti bilo kojem pojedincu, pa makar to bio i reditelj Emir Kusturica – navodi Stanić.

On smatra da je prilikom odabira idejnog rješenja jedan od osnovnih kriterijuma trebao biti da spomenik bude skladu sa pravoslavnom tradicijom i umjetnosti.

Spomenik blaženopočivšem patrijarhu otkriven je 29. juna. Autor je Ljubomir Lacković, spomenik je visok 1,7 metara, a izrada je trajala blizu dva mjeseca. Otkrivanju metalnog spomenika, između ostalih, prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, čuveni reditelj Emir Kusturica i druge zvanice.

Inače, čim je spomenik otkriven, njegov izgled izazvao je brojne komentare u javnosti, posebno na društvenim mrežama. Tviteraše je izgled spomenika prvo podsjetio na izgled filmskog predatora iz istoimenog naučno-fantastičnog filma.

Poslanik u PS BiH i bivši ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, smatra da se radi o “bogohuljenju”, dok je u novom tvitu napisao: “Oprosti im, Bože, ne znaju šta rade”.


srpskainfo.com

7 Comments

  1. Sta se vi razumijete u umjetnost samo gledate sta cete jamiti dosta ste toga jamili niste zasluzili da pominjete Patrijarha

  2. Ovo je da ne znaš da li smijati se ili plakati! Još stali pored pa kao dive se??? Sramota!

  3. Ovo samo mogu da naprave crvendaći i janičar(ovaj otpao od muslimana)da se grubo našale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*