Migranti iz Prnjavora, umjesto u Njemačku, ispraćeni za Banjaluku, baka napravila smiješnu scenu

Foto: Ninko Đurić

Još četrnaest putnika napustilo je danas Autobusku stanicu u Prnjavoru, sa istim snovima, kao i prije neki dan onih oko 100 Prnjavorčana, raspoređenih u tri autobusa, da se domognu Njemačke ili neke druge države, članice Evropske unije.

Pokazalo se da su pristigli putnici itekako bili dobro obaviješteni da sa prnjavorskih perona već dugo postoji direktna linija za Njemačku. Neko od vodiča ih je, navodno, uvjerio, da su među tih 100 putnika već prispejelih u Njemačku, „uspjeli i njihovi“.

Međutim, za razliku od prnjavorskih gastarbajtera, umjesto u „Dojčlandu“, svi ovi putnici, ipak, završiće u Banjaluci. U međustanici za migrante. Jer, riječ je, kako saznaje potal MojPrnjavor.info, o migrantima. Iračanima.

Foto: Ninko Đurić

Zna se samo da su u grad pod Ljubićem pristigli iz pravca Dervente. I ni po koju cijenu nisu željeli da se vrate odakle su došli, pogotovo u obzir nisu dolazili autobusi koji voze u pravcu Sarajeva.

Dvojica prnjavorskih policajaca su ih krajnje profesionalno i uz osmjeh smjestili u minibus prnjavorskog „Jelić-Tursa“.

Foto: Ninko Đurić

– Da se prebrojimo…dvanaest, trinaest, ukupno četrnaest. Od toga šestoro dječice – konstatovao je i na engleskom prnjavorski policajac.

Vozaču je objašnjeno da ne brine, da će ih u Banjaluci dočekati policijska patrola. Tako će, umjesto u Njemačkoj, 16 Iračana, barem zasada, završiti u prihvatnom centru u Bihaću.

Baka neće sa Iračanima

Poput katapulta je sa svog već zauzetog sjedišta iz minibusa izletila jedna vremešna Prnjavorčanka, kada su u njega počeli da upadaju Iračani. Uzaludna su bila uvjeravanja mlađanog vozača da ne izlazi, da se ne plaši i da će bezbjedno stići u Banjaluku.

– Neću! Čula sam da ti migranti siluju, a bojim se da me, neko, i ne prošvercuje – bila je nepokolebljiva starica, uprkos uvjeravanjima i prnjavorskih policajaca da će ih u najvećem gradu Srpske dočekati njihove kolege.

Baš kao i prije neki dan, i ovaj odlazak sa prnjavorskih perona pobudio je neskrivenu pažnju.

– Eto, napuštaju nas i migranti. Meni se, međutim, srce razdire za mojim i našim… – sjetno izusti sa stepenica Autobuske stanice vidno utučeni Prnjavorčanin, koji, kako reče, još nije stigao ni da izbriše posljednju suzu iz oka, nakon što u Minhen, između onih 100 otišlih, u subotu ispratio i svoga sina i snahu.

Ninko ĐURIĆ – mojabanjaluka.com

9 Comments

 1. Ovdje na ovom primjeru se ogleda koliko je celi drzavni sistem jadan , bedan, dvolican, nesposoban, drzak, bezobrazan …
  Skupljate izbeglice, javno ih usmjeravate i organizujete transfer prema zapadu odnosno prema granici…
  Jedanput tamo prostigli pusteni su da se motaju oko granice i prelaza odnosno da se slobodno krecu.
  Ako se taj isti migrant sakrije u autobus, kamion bilo koje drugo prevozno sredstvo a vozac to i nezna , i bude uhvacen ta ga ista policija uhapsi i zatvori u najboljem slucaju mora platiti kaznu.
  Tako da ostane samo pitanje, ko je je u ovoj prici lud i ima kriminalnu energiju??????

 2. NJIHOVI PRETCI 1995 SU NAS KLALI U TRI NAVRATA NA OZRENU NA PODSJELOVU A MI IH VOZIKAMO!!!!

  • E moj kraisnik to i mene brine i dodjem do nekog zakljucka oni se borili za drzavu BiH i sa statusa migranata brzo ce preci na status doseljenika pa u konacnici ravnopravnih gradjana.Nije Dodik bez veze ulozio 500 km u islamski centar u Banja luci.Jer ovim domacim muslimanima je bilo dovoljna i dzamija Ferhadija.

 3. Lova im je uzeta za karte i nek se hebu.Evo sad bas ćitam svaki peti penzioner u Njemackoj nije da je siromasan nego je ispod minimuma za prezivljavanj.Koliko ih je tek siromasnih pitaj boga.

  • Ali opet velika ili ogromna razlika je izmedju naseg siromasnog i Njemackog siromasnog penzionera.Nikada tebi to nece biti jasno jer komunizam i titoizam ti se uvukao pod kozu kao krpelj i nikako da ga se rijesis.Samo nastavi da citas mozda nesto i naucis.

 4. To je ono sto ja pisem ali neki ne razumiju.Prnjavorcanin je brisuci suze ispratio sina i snahu za Njemacku.Migranti za Banja luku znaci migranti ne mogu za Njemacku.Koliko Njemacka ili EU primi nasih sinova i snaha toliko ce mo mi primiti Iracana i drugih.Onda dolazimo do onoga postajemo manjina u svom entitetu ili kako radije zelimo da kazemo drzavi Republici Srpskoj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*