Lovci ostaju bez lovišta?!

Ministarstvo upozorilo 1.000 ljuto zavađenih članova LU “Borik”

UKOLIKO više od 1.000 međusobno ljuto zavađenih lovaca prnjavorskog Lovačkog udruženja “Borik” u skoro vreme ne smire uzavrelu krv i ne nađu zajednički jezik, vrlo lako bi mogli ostati bez vlastitog lovišta. Sa tom opasnošću, a da bi se zaštitila divljač, ovdašnje lovce je i zvanično upozorilo resorno ministarstvo. A, uz izbor novih organa i usklađivanje akta društva sa aktima Saveza RS, rok je početak lova na srndaće, tačnije početak juna i nove lovne sezone.

– Upoznati smo da su u vašem udruženju narušeni međusobni odnosi, da je, sem neusklađenosti akata, došlo do poremećaja funkcionisanja organa, pre svega skupštine. Ukoliko ne obezbedite normalno funkcionisanje udruženja ministarstvo će biti prisiljeno da, zbog očuvanja divljači i lovišta, preduzme mere o dodeli lovišta drugom na korišćenje – navodi se u dopisu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zla krv u ovo jedno od najbrojnijih i nekada najuzornijih udruženja u BiH, koje od 2001. godine nosi najviši orden Lovačkog saveza RS, uneta je pre tri godine sa izborom novog rukovodstva.

– Na stranu kršenje akata, falsifikovanje dokumenata i nedomaćinsko raspolaganje sredstvima više od 200.000 KM na godišnjem nivou, gorući problem je to što je novo rukovodstvo uspelo da na smrt zavadi više od 1.000 svojih članova pod oružjem – kaže, za “Novosti”, Vladimir Usorac, koji ističe da u svom 49-godišnjem lovačkom stažu ne pamti veće tenzije u “Boriku”.

Goran Debeljak, raniji rukovodilac udruženja, međusobnu razjedinjenost i netrpeljivost lovaca ilustruje ishodima izbora u štrbačkoj i vijačanskoj sekciji.

– U glasanju stotinak lovaca podeljenih u nepomirljive tabore, kandidati su pobeđivali za dlaku, za svega nekoliko glasova, što svedoči o razjedinjenosti. Ništa bolja situacija nije ni u drugim sekcijama, gde su na suprotnim stranama ne samo komšije, kumovi, rođaci nego ukućani pa čak i rođena braća uz neprimerno spominjanje majke – zabrinut je Debeljak.

S druge strane Pero Radanović, predsednik skupštine LU, ne vidi krivicu u aktuelnom rukovodstvu, već u, kako kaže, “grupicama predvođenim starim rukovodstvom”.

GORELA I ČEKA

U JEKU žestokih svađa i podela među prnjavorskim lovcima, zabeleženo je i paljenje lovačke čeke u Jadovici, nadomak Prnjavora. Policija ni posle više od godinu dana nije utvrdila ko je u pepeo pretvorio visoku drvenu čeku, a o svemu je obavešten i banjalučki okružni javni tužilac.

Ninko đurić – Večernje novosti

6 Comments

  1. puške napunit pa počet, đe se stigne stigne, valjda će se riješit, pustimo ih da se ćeraju

  2. JOJ MISLIM STVARNO DEBELJAK NESTO PRICA COVJEK KOJI JE KRAO I OTIMAO SVE U SPREZI NEKADA SA SDS A SADA SA SNSD, COVJEK JE NAVIKAO DA ON NEKOM ODREDUJE SUDBINU.TREBA TO SVE RASTJERAT I STAVITI LJUDE KOJI NISU LOVCI NITI SU IKAD BILI U LOVACKOM DA DOVEDU TO U RED.SAMO SAVJESNI MOGU DA NAPRAVE NESTO

  3. A Zasto bih te “grupice lovaca” kako navodi Pero Radanovic pravile probleme ako skupstina ne mijenja nista, zasto bih oni odjednom dosli i nasrtali na skupstinu ako im vi niste krivi nista, stvorili ste “sekciju” a uopste niste provodili zakonodavnu skupstinu, niti ste trazili saglasnost maticne sekcije za teren. I sto je najgore 10 do 15 ljudi je zavadilo bracu kumove ukucane prijatelje samo radi cega – radi njihovog jebenog interesa pa sramite se sviii..

  4. Sta mogu da urade dva covjeka ? Usorca treba da bude sramota ! Stari uhvaceni lopov od nekada struje u elektru pa nadalje se nikada ne smiruje ….Lovci ujedinite se i otjerajte dva tri idiota sto vam sve ovo priredjuju i namjestaju da loviste bude privatno !

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*