Loto bomba trese RS: Opština Prnjavor traži 500.000 evra poreza na dobitnu kombinaciju, neće da pare odu u Srbiju

Kiosk gde je uplaćen dobitni tiket Foto: Večernje novosti

Prete krivičnim prijavama, angažovali su i tim stručnjaka.

TV K3

LOTO groznica se još nije ni stišala u Prnjavoru, od 20. septembra kada je poput bombe odjeknula vest da je srećni dobitnik glavne loto premije vredne čak 1.650.000 evra, uloživši oko šest evra tiket uplatio na ovdašnjem kiosku, a jedna druga loto bomba, u vezi sa ovim dobitkom, mogla bi da izazove snažan potres, ali i nenadano odreši kesu u “sestrinskim” lutrijama – Republike Srpske i Srbije.
Kako “Novosti” ekskluzivno saznaju, reč je o zahtevu, tačnije odlučnosti opštinskog vrha Prnjavora da se toj lokalnoj zajednici na ime poreza za glavni dobitak i uplaćenog tiketa na njenom području, isplati gotovo 500.000 evra, odnosno milion KM!
U suprotnom, saznaje naš list, Opština Prnjavor će, uz alarmiranje tužilaštva i policije, potegnuti krivične prijave protiv “Lutrije RS”. A, sve u nameri da i po sedmi put, koliko je do sada bilo glavnih dobitaka u RS, milionske pare na nezakonit i volšeban način ne bi “odlepršale” iz Srpske.
Lutrije Srbije i RS već 14. godinu zajedno priređuju igru na sreću – loto. Kada su u septembru ozvaničile da je dobitni listić uplaćen u Prnjavoru, prema načelniku te opštine Darku Tomašu, jasno je kome po zakonu RS pripada i prihod od poreza.
– Dobitak u Prnjavoru iz 75. kola iznosio je 3.182.726 KM, a 30 odsto poreza na taj dobitak je 954.818 KM. To je iznos koji po važećem zakonu pripada našoj opštini – kategoričan je Tomaš.
Čelni čovek prnjavorske opštine pojašnjava da se i na zvaničnoj stranici “Lutrije RS” navodi u članu 1. Pravila igre na sreću loto igru organizuju: “Državna lutrija Srbije” d.o.o. Beograd na teritoriji Srbije i “Lutrija RS” a.d. Banjaluka, na teritoriji regulisane zakonom RS.
Tomaš ističe da se u članu 22. stav 4 navodi: “Dobitak ‘sedmica’ i ‘sedmica plus’ isplaćuju se u sedištu priređivača.” Dakle, svaki priređivač na svojoj teritoriji.
– “Lutrija RS” je po zakonu od 20. septembra imala rok od mesec dana da dobitniku isplati dobitak, a nakon toga isto toliko da podnese poresku prijavu, po kojoj bi Opštini Prnjavor trebalo da bude isplaćen porez od 954.818 KM – navodi Tomaš.
“Novosti” saznaju da su u “Lutriji RS” bukvalno bili začuđeni i zgranuti kada je na njihova vrata zakucala delegacija Prnjavora. Jer, nijedan do sada od ukupno šest dobitnica lokalnih zajednica iz RS, ni marke nije dobila prihoda od poreza na glavni dobitak.
Članovi prnjavorske delegacije su nam potvrdili da su se u “Lutriji RS” bukvalno uhvatili za glavu, u sudaru sa njihovom odlučnošću. Nezvanično su obrazložili da su “nekakvim ugovorom ili sporazumom sa ‘Lutrijom Srbije’ udesili da se u njenu kasu slije prihod od poreza glavnog dobitka u Srpskoj”.
– Taj navodni ugovor ili sporazum nisu nam stavili na uvid. Međutim, i laiku je jasno da nikakav ugovor ni sporazum ne mogu biti jači od zakona – odučan je Tomaš.

Grad Prnjavor zahteva uplatu poreza

POŠTOVATI ZAKONE RS

POSTAVLjA se pitanje kako, na osnovu čega i kome su u Srbiji isplaćivali porez na glavni dobitak u RS. Na osnovu nekakvog ugovora ili sporazuma?! Ta saglasnost ne može biti jača od važećeg zakona.

– Već smo angažovali tim stručnjaka koji će stvar isterati načistac. Zakon RS je na našoj strani i on se mora poštovati – kategoričan je Tomaš.

MISTERIJA

MISTERIOZNI dobitnik “sedmice” u Prnjavoru još nije izašao iz ilegale. Gotovo dva meseca on je skriven od očiju javnosti, a spekulisalo se da milionsku nagradu, zapravo, “niko nije ni dobio”. Međutim, “Državna lutrija Srbije” i “Lutrija RS” zvanično su saopštile da je za 75. kolo glavni dobitak dobio srećnik, koji je uplatio kombinaciju u Prnjavoru.

Ninko Đurić – Večernje novosti

16 Comments

 1. Mnogo vise bi para mogla dobiti opstina od odstete zbog zagadjenja Ukrine i prirodnih dobara koje izaziva termoelektrana i rudnik u Stanarima. Ali to drzi SNSDova bratija pa Tomas ne smije ni da pisne. A prica za sebe su posledice po zdravlje nase djece.Bog ce vas kazniti kad tad.

 2. Sta ima dobitnik da se javlja da bi mu se odbio porez. Ako je zakonom propisano 30 % tolko mu se i odbija. Nece on sigurno dobiti puni iznos i onda platiti porez sve se bojim.

 3. Ne znam na koji se iznos placa porez.Ja sam imao srecu da dobijem neku manju sumu na lotu u Austriji i mislio sam da ce mi uzeti neki porez.Medjutim isplacen mi je citav iznos.

 4. zna se da je na lutriji dobio DRAŽAN fasada MIKIČ pošto je skela počela da niče a i diploma je već u đepu…………merhaba

 5. I ti laprdas pravo… cuj porez se naplacuje po mjestu boravka… jel ti kada kupis kafu u prnjavoru platis kafu bez poreza pa kada odes u Njemacku gdje boravis pa onda platis porez na nju ? Ne zamajavaj citaoce glupostima koje pises,, ako je kiosk koji je registrovan na opstinu prnjavor izdao dobitni listic, isti je duzan platiti dadzbine drzavi na osnovu isplate.

  • Da mudrac … Sto god strani drzavljanin kupi i ponese sa sobom preko granice ima pravo na povrat pdv-a…a njegova je sposobnost hoce li izbjeci ili platiti pdv u Evropskoj uniji ili drugoj zemlji u okruzenju …

  • A jel ? Ti znas gdje se placa porez i kome. Takvi strucnjaci i experti su i isli u lutriju da traze porez, a da nepoznaju zakon
   Zakon o igrama na sreću RS je jasan:

   Član 10. Sredstva od poreza na dobitke od igara na sreću predstavljaju prihod budžeta jedinica lokalne samouprave, a uplaćuju se prema sljedećim kriterijumima:
   1) porez na dobitke od lutrijskih igara na sreću uplaćuje se u korist budžeta jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi dobitnik, a u slučaju da je dobitnik lice bez prebivališta u Republici Srpskoj, iznos tog poreza plaća se prema mjestu gdje je izvršena uplata na osnovu koje je dobitak ostvaren..

   U tekstu pise a mi ovdje komentarisemo taj tekst:

   Prete krivičnim prijavama, angažovali su i tim stručnjaka.

   To strucnjaci i to experti iz opstine i oni prete nekom necim a nisu razmotrili opciju da dobitnik nezivi u Prnjavoru????????!!!! n
   Pa ako su strucnjaci sto to nisu prepoznali i odmah po objavljivanju te vijesti kontaktirali Lutriju RS da u slucaju dobitnika iz Prnjavora imaju pravo na to.
   Da su kakvi pametni bili bi odmah drugi dan objavili da sretnog dobitnika ukoliko je iz Prnjavora ili dodje da zivi u Prnjavor ocekuju poreske povlastice odnosno da ce mu kroz razne benificije vratiti dio novca od tog poreza, ako ga ponovo investira recimo u proizvodnju i otvaranje novih radnih mjesta.
   To bi onda bili strucnjaci i experti a ne ovako sto su potrcali da onako samo bezveze reklamiraju…
   U poredjenju sa zivotinjskim svetom to izgleda kao ona dzukela sto trci i laje za svakim autom a zna dobro da mu nista nemoze , a onaj sto sedi u autu se samo nasmeje i kaze o Boze ludog psa…,

   Tako nek se strucnjaci zapitaju sta su o njima mislili u Lutriju Srpske kad su pretili krivicnim prijavama ..
   Moze biti i da je ovaj novinar to sve naduvao , sto nije iskljuceno cim on upotrebljsva termin „ Novosti ekskluzivno saznaju“.., sta mislis posle kako neko napisa 45 dana…,

 6. Ti glupane nemoj da nazivaš opstinu i grad Prnjavor rupom ..Nije ovo nikakva rupa već si ti očito glupan koji ni svoje ime kriješ!!!

  • Dobro ako sam ja glup , mozes li ti meni onda objasniti ( ako si ti tako pametan) kako i od koga naplatiti porez kad lepo pise da dobitnik nije poznat niti su pare isplacene ?

 7. Na zapadu uzmu odmah pola i kroz deset godina ti opet sve operezuju svake godine opet.I za 10 godina nemas nista.

 8. Naravno da se porez placa u mjestu gde je dobitak izvucen.Sta to ima veze jel strani drzavljanin ili nije.A na zapadu ti uzmu odmah pola i onda svake godine ti oporezuju rest dok neuzmu sve.I za 10 godina nemas nista.To je tako ko neveruje moze da proveri.

 9. Zar je moguce da je nacelnik fakultetski obrazovan covek ujedno i toliko glup?
  Opstina Prnjavor zeli da naplati porez a nezna ko je dobio novac ?
  Po osnovi da je lotto uplacen u kiosku u Prnjavoru ????
  Sta ako je lotto dobio strani drzavljanin i zeli da mu se novac prebaci na njegovo konto u zemlji u kojoj zivi i gdje je on poreski obaveznik?
  U svijetu se svuda placa porez to je neosporno ali ne po mjestu zarade u ovom slucaju uplate nego po mjestu boravka …
  Pa taj sto je dobio pare treba iz mjesta da napusti tu rupu zvanu Prnjavor oko koje lesinari kruze u vazduhu i nemogu docekati zrtvu.
  Ja im nebi sad dao ni 2 km za porez a kamoli milion kad su tako prokleti.

  • Čekali su u opštinskoj upravi 45 dana da dobitnik dodje i kaže, evo ja došao, ja bi da platim porez opštini. Neka se zapitaju zašto je dobitnik ostao anoniman. Sve ostalo je za nasmijati se, bilo bi lijepo kada bi se saznalo ko je dobitnik da Prnjavor ima o čemu pričati!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*