Loše vijesti iz susjedne opštine: U Srpcu preko 100 radnika ostalo bez posla

Nakon trideset godina uspješniog poslovanja, srbačka firma “Pileprom” stavljena je pod katanac, a 40 radnika dobilo je otkaz.

Vlasnik ovog preduzeća, koje se bavi tovom, klanjem i preradom pilećeg mesa, Sreten Aničić kaže da je ovu odluku donio teška srca, ali da je bio primoran na to kako zbog pogoršanih uslova privređivanja ne bi gomilovao gubitke.

U posljednje vrijeme došlo je do enormnih troškova poslovanja zbog povećanih cijena reprodukcionog materijala, velikih poreskih obaveza i raznih društvenih obave sjedne strane, i nelojalne konkurencije na tržištu, zbog čega umjesto kupcima pilići odlaze u hladnjače.

– Posljedice teškog privređivanja, pored firme I radnika, osjećaju I brojni kooperanti – seoska domaćinstva koja su godinama živjeli od te saradnje, kaže zabrinuti Aničić.

Aničić je o svemu obavijestio nadležne republičke organe, od kojih je zatražio pomoć kako bi prevazišao nastale problem.

Da će na udar doći realni sektor zbog ekonomske krize, nagovijestila je firma “Plasteks” iz Srpca, koja je nekada 50 zaposlenih smanjila na trenutno samo tri radnika.

Nezvanično saznajemo da je zbog problema u poslovanju još jedna srbačka firma četrdeset radnika poslala na kolektivni odmor, koji će se iskoristiti za remont mašina i konsolidaciju poslovanja za nastavak proiztvodnje.

U još jednom drvo prerađivačkom preduzeću u Srpcu razmišljaju da, takođe, zaustave jednu liniju i tridesetak radnika pošalje kući.

Umjesto otvaranja novih firmi i povećanja zaposlenosti, što se nije dogodilo u poslednjih šest godina, u Srpcu je izražen trend otpuštanja radnika, koji, nažalost nikog u ovoj lokalnoj zajednici ne zabrinjava, tvrde ovdašnji privrednici.

I najavljene olakšice zbog korone i rata u Ukrajini, sa republičkog nivoa zaobišle su privredu ove opštine.

BN / S.K.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*