Litijom počinje obilježavanje slave opštine

Prazničnim večernjim bogosluženjem u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru i prolaskom litije kroz centar grada danas će u Prnjavoru početi obilježavanje krsne slave opštine – Preobraženja Gospodnjeg.

Кako je najavljeno iz Srpske pravoslavne crkve u Prnjavoru praznično večernje bogosluženje počeće u 18.00 časova, dok je formiranje litije ispred Hrama predviđeno u 19.00 časova.

Učesnici litije kretaće se Beogradskom ulicom, pored spomenika junacima grada, Ulicom Svetog Save do gradskog trga, a povratak do crkve, gdje će se obaviti obred čitanja slave opštine, predviđen je ulicama Novaka Pivaševića i Hilandarskom.

Sutra na Preobraženje Gospodnje liturgija u Hramu Svetog velikomučenika Georgija u Prnjavoru održaće se u 9.00 časova, dok će u Spomen hramu na Vučijaku sveta liturgija biti služena u 10.00 časova.

Parastos i polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske planirano je u 11.00 časova, nakon čega će u 12.00 časova početi slavski ručak za zvanice i goste u restoranu “Leburić”.

U Prnjavoru večeras u povodu Preobraženja počinje i vašar, manifestacija koja ima stogodišnju tradiciju i održava se svake godine od 18. do 20. avgusta.

SRNA

9 Comments

 1. Ovdje se putem komentara siri propaganda . Dajte molim Vas prestanite sa glupostima . pa vecina Srba nezna kako mu se zvao cukunded a da neko zna kako su Srbi pokrsteni u 6 veku. Pise u internetu svasta, to je tacno ali nemora da znaci i da je istinito. Ovaj mudrac se zamara uvek sa nekim temama iz proslosti u stilu « lagali su nas, nisu nas naucili » .. Pa sad je tek vreme najvece lszi i prevare pa sto neintervenise u realnom vremenu . Cudite se starom narodu sto je uzimao veru i pokrstavao se a danas vas pojedinci vode iz jedne partije u drugu kao ovce na ispasu. Puno ih je i gace skinulo da bi se dodvorili svojim « vodjama » …Sta ce tek pisati o Vama za 1300 god ???? Kako su Srbi tkz. nebeski narod uvek mislili da su pobednici i slavili a bukvalno su sve izgubili i za 1300 godina ih nece mozda ni biti.. Bice ili Germsny ili Arapi….

  • Odlicno.Pricaju o pokrstavanju u 6 vijeku a ne smiju reci sta se danas radi i da bilo sta kazu protiv ovoga sto nam rade ovi sada.

  • @ Germanizovani

   У суштини се слажем с твојим коментаром, поготово у оном дијелу када пишеш “да је тек сада вријеме највећих лажи и превара”. Ми смо у времену свеопштег хаоса на свјестској сцени, стварања новог свјетског поретка. Међутим, већина народа, како тврди Радован Дамјановић, српски историчар – не зна ништа! Конкретно, мене интересују Срби, а други (поготово измишљени народи, као Хрвати, Бошњаци, Црногорци, Македонци) само и тек толико, ако нам се историјски путеви укрштају. Друго, историјски пресјек, односно особине једног народа не могу се поистовјећивати са примјерима којекаквим прелетачима или она позната “два папка”.
   Срби, као небески народ, нису у прилици да увијек побјеђују. Има и других, са драстично другим интересима и циљевима. Побједили су Турке на Косову Пољу али нас упорно “кљукају” да смо поражени. Још лажу да је Вук Бранковић издајник. Није. Историјске чињенице говоре другчије!
   Међу нама је врло чест израз – „Као да си пао с Марса“!? Зашто? И зашто баш с Марса?! Или “Говори српски да те читав свијет разумије”! Има ту “нешто” што се од нас крије, а, с друге стране, да нам се којешта подмеће. Ето, с лакоћом нам подмећу државнике, “визионаре” типа Александра Вучића! Мало ли је био краљ Милан, па краљ Александрар, па највећа превара Другог свјетског рата – Бравар, ето нам га и Вучића, кога српска историја не памти као већег будалетину од првих усмених и првих писаних трагова до дана данашњег – кукала нам мајка!
   Пропаганда?! Како се узме, или како за кога. Да би Срби били свјесни то што јесмо, потребна је пракса и још много више објективног знања. Није довољно бити свјестан себе, треба и знати што је то, зар не?!

   Ја сам, ипак, оптимиста! Очигледно је да нас Неко чува, а да тога нисмо ни свјесни. Захвалан сам свим српским Боговима на томе…

   • Za Kazem ja sebi.Da li nisi smio ili ne mislis da je i Dodik jedno veliko zlo kao i sav Snsd Tomas Kalabic koji terorisi 4 sela .

 2. Dopuna komentara:

  Tekst “Nasilno pokrštavanje Srbe u hrišćanstvo” preuzet je s
  http://civljane.blogspot.com/2012/04/prava-srpska-vera.html !
  Svi oni koji pročitaju komentar-tekst ostaće zatečeni. Ne samo da nas pravu istoriju nisu učili u školi već to ne rade ni dan-danas. Zašto?! Zato što je prava istorija Srba još uvijek tajna koja se polako probija, zahvaljujući prije sve internetu. Problem je što narod ne interesuje prošlost predaka, neće da se sami usavršavaju u znanju i misle, ako su završili fakultet, da su samim tim neupitni intelektualci, da sve znaju! Zapravo, tek onda nastaje “borba” za znanjem. Jer…

  Jer, Erik Artur Bler, poznatiji kao Džordž Orvel, ima jedno sjajno zapažanje, koje ću “podijeliti” sa “posjetiocima” ovog portala, a koje glasi:
  “Svaka generacija zamišlja sebe kao inteligentniju od one što je došla prije nje, i mudriju od one koja dolazi poslije nje”!
  I moja generacija, i moja malenkost, bili smo u toj samozabludi. Kada sam se oslobodio takvog načina razmišljanja shvatio sam da ja, u stvari, ne znam mišta, ili gotovo pa ništa!

  Pozdrav od autora komentara “Kažem ja sebi”!

 3. Преобразился еси на горе, Христе Боже, /
  показавый учеником Твоим славу Твою, /
  якоже можаху: /
  да возсияет и нам грешным /
  свет Твой присносущный, /
  молитвами Богородицы, /
  Светодавче, слава Тебе.

  Величаем Тя, /
  Живодавче Христе, /
  и почитаем пречистыя плоти Твоея /
  преславное Преображение.

  Честитамо, ПРАВОСЛАВНЫЕ!!!

 4. Srbi ne znaju ništa ili gotovo ništa iz svoje istorije! Zato su osuđeni da je ponavljaju, ali svaki put gore i teže od prethodnog istorijskog iskušenija.
  Izvinjavam se što pišem na latinici, jer je donji tekst pisan latinicom, a preuzet je sa interneta. Valja ga objaviti zbog Srba koji ne znaju svoju istoriju, a takvih je ohooooo-hooooo! Uživajte u svom ne znanju…

  Nasilno pokrštavanje Srba u hrišćanstvo:

  Iako se često može čuti da su novu veru Srbi prihvatali masovno, dobrovoljno i sa radošću u srcu, činjenica je da je nametana „od vrha na dole”, odnosno od vladara ka narodu. Da bi neki slovenski knez uopšte mogao da se proglasi kraljem, odnosno da bi od pape ili patrijarha mogao da primi krunu, najpre je morao da se pokrsti. Vladari su se i tada više brinuli za ugled i moć, nisu se preterano bavili duhovnim pitanjima, ali je sa podanicima bilo znatno teže. Ne želeći da se odreknu starih božanstava, mnogi su se opirali, a zbog toga često i bez glave ostajali. Istorija beleži primere da su čitave naseobine nepokornog naroda paljene i rušene do temelja, pri čemu su se prvi na udaru našli upravo kipovi i svetilišta nekadašnjih idola.
  I pored svega, Srbi su sačuvali uspomene na slovenske bogove i način života. Mnogi hrišćanski sveci dobili su osobine bogova, a dane posvećene starom božanstvu preobratili su u dane posvećene svecu. Stoga i ne čudi što se u dane praznika i dalje praktikuju običaji koji sa hrišćanstvom, u suštini, nemaju dodirnih tačaka. Tako je, na primer, sveti Ilija Gromovnik odavno dobio osobine boga Peruna, zaštitnica žena – sveta Petka, preuzela je osobine boginje Mokoši, dok je tradicionalno polaganje badnjaka uoči Božića zapravo podsećanje na slovenskog boga Svaroga.
  Pravoslavlje je srpska vedska religija,to je slavljenje staze Prava. Prav je sistem zakona koje je ustanovio Svarog to je ispravna hipostasija ljudskog bića.Srbi su bili pravoslavci i pre hriscanstva. Hriscanstvo nije pravoslavlje ono se samo kiti tudjim perjem!!!

  Jaša Tomić je napisao:
  Hrišćanstvo u ono doba (6-12 vek) nije izlazilo pred Srbe kao čisto versko pitanje.
  Nova vera, koju su širili iz Rima i Carigrada, bila je isprepletana sa novim redom, i to sa novim ekonomskim i političkim redom.
  Filozofija onog hrišćanstva bila je ropstvo.
  Prve pristalice hrišćanstva, živeli su u zajednici imanja, a vlasti su ih se plašile, te ih prikivale o krst i bacale u vodu.
  No posle nekoliko vekova preobrazili su vuka u jagnje.
  Oni, koji su među Srbima širili hrišćanstvo, nisu pričali o jednakosti, o bratstvu, o milosrđu. Nego su pričali o stradanju, a nagrada za stradanje je na onom svetu. A na ovom svetu treba biti pokoran, treba u prvom redu poštovati svetovne i crkvene vlasti, jer je svaka vlast od boga.
  Zato su to hrišćanstvo i širili u srpskom narodu – od gore.
  Vlasteli srpskoj godila je nova kultura i novi red, jer je ona pod tim novim redom postajala silna, moćna i bogata.
  Sjajno materijalno stanje rimskih i vizantijskih vlastodržaca bljesnulo joj je u oči.
  Sa starom Srpskom Verom bio je povezan stari srpski ekonomski i politički red.
  Srbin u staroj svojoj postojbini nije naučio da bude na zemlji spahijski rob i da daje kuluk, i da mu odsecaju uši i nos. On je imao svoje zadruge, svoje porotne sudove, a imao je glasa kada se što zaključivalo ili se birali glavari.
  Po novome, bajagi hrišćanskom redu, vladar je postajao ne po volji naroda, nego ‘po milosti božijoj’, a po milosti božijoj postojala su i sva sitnija gospoda, jer je svaka vlast od boga.
  Versko pitanje je bilo samo na površini. Na dnu tog pitanja uhvatio se u koštac stari i novi ekonomski red. Na jednoj strani borilo se staro srpsko zadrugarstvo, a na drugoj strani ekonomsko ropstvo – feudalizam. Na jednoj strani borio se stari srpski demokratizam a na drugoj strani: samo – vlast svetskih i crkvenih moćnika.
  Ovo je jezgro spora.
  Samo je to jezgro bilo uvijeno s jedne strane u staru Srpsku Veru a sa druge strane u izopačeno hrišćanstvo.
  I kad je stara Srpska Vera, stari srpski red počeo da pokleca, tada se javlja Bogumilstvo. Javlja se kao protest protivu novoga reda.
  Takozvana borba između stare Srpske Vere i hrišćanstva bila je užasna i trajala je vekovima.
  Masa srpskoga naroda nije htela da pristane na ropstvo, nego se očajno borila protiv toga, i zato nije mogla tako dugo da postane srpska država.
  Vidi se dakle šta su bili uzroci onome trenju.
  To nije što je Srbin proklet, pa nije mogao da se složi, već što nije mogao da na svojoj zemlji i u svoj kući bude rob!!!

  Hrišćanstvo se nikada nije utemeljilo kod Srba, Srbin je i danas najpre pagan – staroverac po sadržini svojih kultova i obreda (Krsna Slava, Badnjak, Božić, Vido¬vdan..) a tek po neki formalnim obeležjima hrišćanin (Sveto Pismo, Biblija…)

  Voleti svoje neprijatelje, okretati drugi obraz, odreći se svega što imaš, ne opirati se zlu i ostale slične gluposti potpuno su suprotne zakonima prirode. Nigde nema stvorenja koje bi se na ovaj način štitilo.Verujte mi da nas ova učenja biblije nisu spasila od turske okupacije, nego upravo suprotno tom učenju.

  Novija Srpska nesreća potiče od Nemanjića i hrišćanstva. Jer, kao što je Tito na silu narodima na južnoslovenskim prostorima nametnuo komunizam, tako su Nemanjići srpskom narodu na silu nametnuli hrišćanstvo. Ta dinastička loza porušila je sve spomenike slovenskog boga Vida, tako da danas nema ni jednog njegovog obeležja, osim onog koji su sačuvali sveštenici glagoljaši na ostrvu Visu, bežeći u to vreme iz Srbije.

  Nemanjići su uništavali bogumile koji su tvrdili da Isus nije bezgrešno začet, nego da je prorok kao što su Mojsije,Buda ili Muhamed. To nije bilo dovoljno. Svi su na silu morali da prihvate ono što je rešeno na Nikejskom saboru, tako da su Nemanjići uništavali i bogumile i staroverce.
  Srbija je u vreme Nemanjića imala oko 600.000 stanovnika, od čega su prema Ruskim izvorima Nemanja i njegovi potomci pobili 200.000 staroveraca i bogumila. Prodavali su ih na Dubrovačkoj i Splitskoj pijaci robova, i to mladiće Veneciji kao buduće galiote, a žene i decu kao Belo roblje na Bliski Istok. U arhivi Dubrovačkog muzeja o tome postoje precizni podaci, sa imenima prodatih robova.
  Kada su Antu Pavelića na samrti pitali ko mu je bio uzor od državnika, on je odgovorio da je to bio Nemanja, koji je dao recept kako da se istrebljuju Srbi. Jedna nova duhovna elita Srbije mora da raščivija taj Srpski rubikon, a to su primanje Hrišćanstva i Nemanjići.

  Slava Srpskim Bogovima!

  • Ako sam sve to dobro razumio a to sam primjetio prije 30 i vise godina.Tako da i da nisam procitao ovaj tekst to mi je poznato pa dovoljno da uzmemo zadnjih 10 godina unistavanje svega sto se smatra Srpstvom ili bolje receno pravoslavljem.Pod ovom vlasti prije svega Snsd se jasno vidi da nas unistavaju vise nego bilo koji okupator.Oni siju samo strah i mrznju prema svemu sto nije po njihovoj volji ne gledajuci cak ni familijarno srodstvo.Za saku vlasti izdaju oca majku sestru brata zbog toga narod se iseljava.Oni koji ostaju umiru ili ginu bez da iko se zapita zasto narod nestaje.Doktoru se placa mito policiji sudovima a oni koji nisu spremni na to dal iz nemogucnosti ili karaktera moraju da napustaju ognjista i da zarasta u korov.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*