Legendarni major živi u srcu svojih boraca i zemljaka: Bista Živojinu Kuzmanovića otrivena i osvećena u Donjim Vijačanima (FOTO)

Lik i djelo nekadašnjeg komandanta Prvog bataljona, Prve prnjavorske pješadijske brigade Živojina Kuzmanovića oživljeno je bistom koja je danas otrivena i osvećena u prnjavorskom selu Donji Vijačani. Pored odavanja pomena i prisjećanja na nekadašnji ratni put nekadašnjeg majora Vojske Republike Srpske, povodom Spasovdana odata je i pošta poginulim borcima iz Donjih Vijačana od koji su pojedini bili i pripadnici Prvog bataljona.

Živojin Kuzmanović, poznatiji među onima kojima je komandovao i koji su ga izrazito cijenil i poštovali i kao major Žika, ponovo je na jedan siboličan način oživljen i vraćen u svoje rodno selo Donje Vijačane i to bistom koja je slika ponosa, istrajnosti i borbenost.

Sa takvim karakteristikama kojima je vaspitavan, vodio je i borce ali i imao jedan odnos prema životu zbog kojih je čuvao svoje borce, svoj rodni kraj ali i Srpska podsjeća njegova porodica.

Sa puno emocija njegov brat Veselin kao i njegovi saborci, gledaju na otrivanje i osvećenje biste jednog heroja.

” Danas se osjećam nekako neopisivo i za mene je ovo poseban dan. On je neko ko je zaslužio da se o njemu priča jer je među prvima sa područja Prnjavora krenuo u rat. On je bio takav čovjek koji je imao viziju u kojoj je znao da se srpski narod mora zaštititi. Na ovaj način, kroz bistu mi vraćamo jedan velik dug njemu i svima onima koji su dali život za stvaranje Srpske ”,rekao je Kuzmanović.

O Žikinoj hrabrosti i odvažnost rado govori i predsjednik Boračke organizacije Prnjavor Perica Đumić. Podsjeća da je u vremenu kada su mnogi pokušali se sklone od sukoba, legendarni Žika to nije učinio već se obukao uniformu, ostavivši profesorski poziv.

” Tako je on svoj ratni put počeo graditi još u jesen 1991.godina kada je kao rezervni kapetan JNA otišao u Zap. Slavoniju i poveo prve Prnjavorčane koji su prešli rijeku Savu i otišli na izvršavanje borbenih zadataka. Pri povratku u zavičaj sa činom majora dobija komandu nad 1. bataljonom u sastavu Prnjavorske pješadijske brigade VRS. Do 1993. godine obavljao je dužnost komandanta a onda bataljon preuzima Brane Tubak. Riječ je stvarno o čovjeku ali i bataljonu koji je svoje zadatke, obavljao odgovorno i sve što je pred njega stavljeno bilo je završeno uspješno u toku borbenih dejstava”,rekao je Đumić.

Rame uz rame sa njim će se od Koridora, pa do Dobojskog, Brčanskog, Teslićkog i drugih ratišta boriti i njegovi Vijačanci od koji će mnogi položiti svoje živote a kojima je kroz parastos odat pomen. Nekadašnji komandant Prvog bataljona Brane Tubak podsjeća kako je svaki gubitak težak ali je ipak u takvim okolnostima i opravdan jer danas imamo Republiku Srpsku za koju su se borili major Žika i ostali heroji.

” Prvi bataljon je u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu, izgubio 63 borca. To je ogroman gubitak. Žestina borbi jednostavno je nametnula takva stradanja. Ipak, uprkos svemu Žika je bio neko ko je brinuo o svakom borcu. Njemu je prvenstveno bio interes zaštita borca a onda i izvođenje akcije. Zaista je bila teško osvojiti i zadržati određene položaje i sačuvati života mnogih ali je ipak to bilo neophodno kako bi izgradili Republiku Srpsku i mir u kojem živimo ”,rekao je Tubak.

Kod spomen obilježja poginulim borcima i kod spomen biste, vijence i cvijeće položile su brojne delegacije.

Otrivanju biste i parastosu borcima prisustvovao je i prvi čovjek grada Darko Tomaš koji je poručio kako je dužnost svih u Prnjavoru da ne zaboravljaju one koji su se borili za mir i budućnost u kojoj živimo. Zahvalan je i što je gradska uprava dala doprinos u izgradnji spomen biste majoru Kuzmanoviću.

” Ono što je važno poručiti je kako je važno čuvati mir i kako ratovi ne smiju da se ponavljaju. Ovdje svi moramo živiti u miru. Važno je i da se sjećamo onih koji su se borili za Srpsku i pali na braniku otadžbine. Dugujem veliku zahvalnost ljudima iz organizacionog odbora koji su svojom inicijativom sačuvali sjećanje na lik i djelo jednog čovjeka. Lijepo je da se sjećaju svog komandanta i da se sjećaju svega onog što je on učinio za njih ali i svoj Prnjavor.

Pored dužnosti komandanta bataljonom, Kuzmanović je obavljao i dužnost načelnika  bezbjednosti i načelnika štaba Prve prnjavorske pješadijske brigade a za ratne zasluge među prvima u Srpskoj je odlikovan Karađorđevom zvijezdom  trećeg stepena. Kuzmanović rođen je 25. aprila 1941. godine a premnuo 31. januara 2010.godine.

Premijerno prikazan i dokumentarni film ’’1657 dana u ratu’’

U znak sjećanja na majora Vojske Republike Srpske Živojina Kummanović i ratni put Prvog bataljona Prve prnjavorske pješadijske brigade premijerno je sinoć prikazan i dokumentarni film u sali OŠ ’’Vuk Karadžić’’ u Donjim Vijačanima.

Ovaj film pod nazivom ’’1657 dana u ratu’’rađen je u produkciji ’’Kozara media’’ a u ovom dokumentarnom ostvarenju govore mnogi akteri koji su se borili u redovima Prvog bataljona a gdje su na mnogim ratištima branili Republiku Srpsku.

Ovaj dokumentarni film biće prikazan i na TV K3 sutra od 21 čas.

TV K3

1 Trackback / Pingback

  1. Otkrivanje spomen biste majoru Kuzmanoviću | lpbr-Prnjavor

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*