Led probila firma iz Prnjavora: Proizvodi iz Republike Srpske po prvi put na grčkim rafama (FOTO)

Grci ovih dana po prvi put imaju mogućnost da na svojim rafama kupe pojedine proizvode iz Republike Srpske. Led je probila firma iz Prnjavora „Mladegs pak“, a na grčko tržište ulaze sa širokom ponudom svojih proizvoda.

Bonito proizvodi u Grčkoj

Cijelu priču pokrenulo je Predstavništvo Republike Srpske koje je, u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije i međunarodnu saradnju, dovelo ovu firmu na grčko tržište.

– Na marginama sajma „Freskon“ koji se nedavno održao u Solunu dogovorili smo saradnju i ovo su prvi gotovi proizvodi iz Republike Srpske koji su se pojavili na policama grčkih marketa. Koliko je ovo velika stvar, dovoljno je istaći podatak da čak ni Srbija, koja ima veću privrednu razmjenu sa Grčkom od Srpske, u ovom trenutku nema svoje proizvode u njihovim marketima – rekao je za Srpskainfo ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske, Zlatan Klokić.

Ministar Zlatan Klokić
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Za početak, prehrambeni proizvodi ove prnjavorske fime, supe i začini, našli su se na policama Masutisa, najpoznatijeg i najvećeg marketa u Grčkoj, koji je rasprostranjen u čitavoj zemlji i koji broji  389 marketa. U predstavništvu kažu da uskoro nastavljaju započeti posao.

U istom paketu, i Predstavništvo u Austriji je dogovorilo saradnju sa trgovačkim lancem „Špar“, koji svojom mrežom poslovnica pokriva teritoriju cijele države, tako da i Austrijanci ubuduće mogu da kupuju ove proizvode proizvedene u Prnjavoru. Baš kao i naši građani koji žive i rade u Austriji, a žele da imaju pristup domaćim artiklima.

– U razgovoru sa našim građanima često čujem da im dostupnost omiljenih prehrambenih brendova iz Republike Srpske, Srbije i ostatka regiona znači mnogo. Pored kvaliteta i potrošačkih navika, važan segment predstavlja i emotivna vrijednost brenda. Te činjenice su svjesni i austrijski trgovački lanci. Ne treba zaboraviti statistiku i koliko građana iz našeg regiona živi i radi u Austriji. Možemo reći da dostupnost naših proizvoda donosi višestruke benefite kako za naše građane, tako i za austrijske trgovačke lance – rekao je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji.

Za razliku od Grčke, ovo nisu prvi proizvodi iz Srpske koji su se probili na austrijsko tržište. Tradicionalno najveći uspjeh tamo ostvaruju sektori metalurgije i drvne industrije, a posljednjih godina uočava se trend rasta interesovanja za prehrambene proizvode iz Republike Srpske.

Predstavništvo je kupcima iz Austrije predstavilo neke od domaćih brendova bezalkoholnih i alkoholnih pića, a u planu je promocija domaćih organskih proizvoda.

srpskainfo.com

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*