Kupljenje šljiva u domaćinstvu Slobodana Živkovića iz Potočana (FOTO, VIDEO)

Iako su šljive u prnjavorskom kraju ove godine uglavno slabo ili nikako rodile to nije slučaj kod domaćina Slobodana Živkovića iz Potočana kod Prnjavora.

Kod njega je rodila pa čak i prerodila i plava i bijela šljiva od kojih uglavnom pravi domaću rakiju po sopstvenoj tehnologiji. Za vrijeme kupljenja šljiva kod njega je i desetak pretežno mlađih radnika što je u današnje vrijeme rijetkost.

U Potočanima kod Prnjavora u šljiviku Slobodana Živkovića u toku su radovi na kupljenju šljiva. Ova godina je generalno loša kada je u pitanju rod šljiva i u većini domaćinstava koji je uzgajaju je slabo ili gotovo nikako rodila. Ipak da ima i izuzetaka dokaz je i ovaj zasad od oko 700 stabala bijele i plave šljive na imanju Živkovića.

Živković je inače poznat i po proizvodnji rakije koju pravi po sopstvenoj tehnologiji, jer je za proizvodnju i pečenje rakije sam napravio svoj kazan. Dodaje i da su ove stare sorte šljiva najbolje za pravljenje autentične rakije.

Živković kaže da ne zna pravi razlog zašto šljiva negdje rodi a negdje ne a nalazi se na istom području. Dodaje da je na njegov rod šljive možda uticalo i to što kroz šljivik slobodno šetaju i hrane se svinje mangulice koje ovaj domaćin takođe uzgaja. Kaže da postoji mogućnost da je to povezano sa tim.

Na kupljenju šljiva angažovano je i desetak pretežno mladih radnika što i nije baš čest slučaj za vidjeti.

Ranije godine po pitanju roda šljive bile su dosta različite kaže Živković.

Inače kada je šljiva u pitanju bivša Jugoslavija je bila prva šljivarska zemlja u svijetu, kako po broju stabala tako i po kapacitetu proizvodnje, ali nije na prvom mestu po kapacitetu proizvodnje po jedinici površine bilo po hektaru ili po stablu, to je danas Kina. Od zemalja bivše Jugoslavije najviše šljive je u Srbiji zatim u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i Crnoj Gori. Srbija je trenutno na trećem mjestu u svijetu po proizvodnji šljive odmah iza Kine i Rumunije. BiH nije na listi među prvih 10 iako se procjenjuje da raspolaže sa 17.000.000 stabala ovog voća.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*