Kragujevac i Prnjavor žele širu saradnju

Foto: ritamgrada.rs

U Skupštini grada Kragujevca orgaizovan je prijem za delegaciju Prnjavora.

“Srbi iz Republike Srpske i Srbi iz Srbije isti su narod, iste vere, istih običaja, istorije i tradicije. Razdvaja nas Drina i administrativna linija”, rečeno je pored ostalog na prijemu koji je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada Kragujevca organizovao za delegaciju opštine Prnjavor, koju je predvodio predsednik Skupštine opštine Željko Simić.

Prnjavor danas ima oko 38.000 stanovnika. Većinsko stanovništvo čine Srbi, Muslimani i Hrvati. Nadimak “Mala Evropa“ nose jer od predstavnika nacionalnih manjina u Prnjavoru žive Ukrajinci, Italijani, Česi, zatim Poljaci, Romi, Mađari, Nemci, Rusi i Slovaci. Opštinu Prnjavor karakterišu izražena preduzetnička tradicija. Okosnicu razvoja opštine čine mala i srednja preduzeća. Najveći broj preduzeća posluje u oblasti metaloprerađivačke, prehrambene i proizvodnje kože i obuće. Značajno je spomenuti i proizvodne kapacitete iz oblasti prerade drveta, proizvodnje nameštaja i građevinskog materijala.

“Zainteresovani smo da potpišemo Sporazum o bratimljenju i da započnemo saradnju u svim oblastima koje nas povezuju od privrede, preko kulture i sporta pa do razmene učenika i studenata. U oblasti privrede postoje mnogi elementi gde bi privrednici pronašli svoj interes”, rekao je Željko Simić predsednik SO Prnjavor.

“Dani Republike Srpske” u Srbiji samo je jedna od manifestacija koja pomaže da se ljudi upoznaju, druže i sarađuju, istakao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada Kragujevca.

“Na lokalnim samoupravama je da podržimo spajanje privrednika i da im olakšamo uslove za saradnju. Kragujevac ima dobru saradnju sa Kancelarijom Republike Srpske u Beogradu. Ovo je samo još jedan način za produbljivanje tih odnosa”, smatra Petrašinović.

Predstavnici grada Kragujevca, kako je najavljeno, uskoro će posetiti Prnjavor, a uz podršku Privredne komore biće organizovan i susret privrednika. Prvi korak svakako će biti razmena učenika i studenata.

Prijemu su, pored Jasmine Predojević – Simović pomoćnice gradonačelnika Kragujevca za održivi razvoj grada i saradnju sa udruženjima, prisustvovali i Slavoljub Vuković zamenik predsednika Odbora ratnih vojnih invalida Boračke organizacije Prnjavor i Dragan Bojić predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Kragujevca, s obzirom na to da su boračke organizacije, koje odavno sarađuju, bile inicijator ovog susreta.

Ritamgrada.rs

6 Comments

  1. pa mikić(Googl) ide pošto nisu ponijeli torbice i telefone ako treba nešto pronaći na googlu on odmah izlista

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*