KORMORANI I KRIVOLOV TAMANE RIBU: Problemi i dalje muče prnjavorski „Ribnjak“

Dvije godine nakon što je prnjavorski „Ribnjak“ bio u žiži javnosti zbog masovnog pomora ribe, situacija u ovom preduzeću se koliko-toliko stabilizovala, međutim nekadašnjeg giganta i dalje muče problemi – riblji fond je ugrožen zbog ptica grabljivica, šakala a tu su i ribokradice koje ne odustaju od starih navika.

Masovni pomor ribe, oko pet tona, na ljeto 2021. digao je na noge cijelu Republiku Srpsku, zbog čega je uslijedila reakcija nadležnih. Uginula riba je uklonjena iz ribnjaka, kanali između vodenih površina su pročišćeni, a obezbjeđena je hrana za postojeću ribu. Vlada Srpske je izdvojila grant od 100.000 KM, na osnovu kojeg je ribnjak poribljen, a prodajom izlova krajem godine, omogućena je isplata plata za šest radnika, izmiren je dug za poreze i doprinose, kao i za komunalne usluge.

Ribnjak je nekoliko godina u stečaju, zbog ranijeg lošeg poslovanja i brojnih portraživanja prema ovom preduzeću. Stečaj je otvoren je polovinom 2020. godine, a njegov većinski vlasnik bila je firma „R&S“ iz Prnjavora, u vlasnštu Radojice Ratkovca.

U međuvremenu je promijenjeno nekolio stečajnih upravnika, a novi-stari je Radomir Predojević, koji je odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci ponovo imenovan na ovu funkciju. On je za „Novosti“ pojasnio u kakvom stanju se nalazi ribnjak.

– Sam ribnjak je u funkcionalnom stanju, kanali su očišćeni, riba se hrani. Skorašnje velike poplave koje su zadesile Prnjavor, nisu bitno ugrozile ribnjak. Ono što uveliko smanjuje riblji fond su jata ptica kormorana koji tamane sve što stignu. Oni kruže nad vodenim površinama, zalete se, ugrabe ribu u velikim dubinama, i u sekundi ih gutaju. Ove ogromne ptice prave veliku štetu i nemamo rješenje za njih. Takođe, primjetan je i povećan broj šakala koje krstare oko vode, a tu su i ribokradice koji godinama izlovljavaju i odnose ribu – kaže Predojević.

Raniji finansijski problemi i dugovi su rak-rana ovog predzeća. U toku su dva veća sudska postupka – jedan je pokrenulo Pravobranilaštvo Srpske, dovodeći u pitanje vlasništva nad imovinom ribnjaka, za koju u ovoj instituciji tvrde da nije mogla biti predmet privatizacije. Drugi je spor sa jednom bankom zbog duga „Ribnjaka“.

– To su dva glavna postupka, a ima ih više. U slučaju Pravobranilaštva uskoro očekujemo presudu, a druga parnica je prema tužbi banke zbog duga. U tom slučaju osporio sam veći deo potraživanja, od 4,2 miliona KM. Pokrenuli smo tužbu da dokaženo neosnovanost njihovog postupanja – rekao je Predojević.

Stečajna masa preduzeća je procjenjena na 10,5 miliona maraka, a sam ribnjak se prostire na površini od 860 hektara, koju čine 22 ribnjaka (bazena) i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba. U ribanjacima se uzgaja šaran, tolstolobik, smuđ, som i druge vrste koje su na cijeni.

– Poenta je da se okonča stečajni postupak, odnosno da se namire poverioci u vrijednosti stečajne mase, a naš osnovni cilj je da je održimo ili uvećamo stečajnu masu, što vjerujem da ćemo i uraditi – istakao je Predojević.

Brojni investitori su i dan danas zaniteresovani za „Ribnjak“, koji ima veliki značaj i za Prnjavor i Republiku Srpsku. Iz Ministrastva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nedavno su potvrdili da je na ribnjak „oko bacio“ i jedan italijanski investitor.

PORIBLJAVANJE

Poribljavanje ribnjaka ovog proljeća nije obavljeno.

– Glavni razlog je nedostatak novca. Taj posao je trebalo uraditi u toku marta ili najkasnije u prvoj polovina aprila, a naknadno poribljavanje sa mlađi u toku godine nije moguće. To će svakako smanjiti prihode krajem i početkom sljedeće godine. Ne možemo sa sigurnošću reći koliko ćemo imati ribe u to vrijeme – rekao je Predojević.

Večernje novosti

3 Comments

 1. i ja sam pjuvačica kao i ti i drago mi je sto se javljas na poziv za pljuvanje. Kolikog si najvise ti ispljuvala? Ja i ti kao dve budale eto mi sve kao znamo pa znaju Srbi da smo nas dve pakosne jer gubimo mozak pa pljujemo a mi se jadne upregle kao dve kobile pa samo lažemo,mažemo,lajemo,pljujemo a pare nam ležu kaplje li kaplje ali se bojim da nam neće još dugo kapati,izgleda da je kapanje pri kraju..Sve ćeš polizati što si iza.rala

 2. Bitno je da gospodin stecajni upravnik redovno prima svoju dobru placu a radnici se sad vec psihicki ovakvim putem pripremaju da je nece biti ni za novu godinu , jer cujes stecajni upravnik nije obezbjedio da se ribnjak poribi a i ono ribe sto je bilo pojeli su kormorani i sakali.

  Postavlja se pitanje sto ste coveku oteli imovinu kad neznate s njom raditi ?
  Kome ide u korist to obaranje vrednosti togs svega i za koga se priprema trziste odnosno ko ce to preuzeti za male pare?

  • Рабин Менахем Мендел Шнерсон (1902-1994), амерички грађанин, један од најутицајнијих јеврејских делатника 20. века, месија за његове следбенике, обећава и следеће:

   “Главну оштрицу борбе ми ћемо усмерити против Словенства… Словенство је најнепокорнији народ у свету. Непокорни су због својих психичких и умних способности у које су уграђене многе генерације предака, због гена… који се не могу преправити… Ово семе треба ликвидирати а пре свега значајно смањити његову бројност… Ми ћемо изделити све словенске народе… на мале ослабљене земље са међусобно покиданим везама… Потрудићемо се да те земље међусобно посвађамо и увучемо их у међусобне ратове са циљем – међусобног уништења… У том рату глупака, словенска стока ће сама себе ослабити а нас ојачати, главне управљаче хаоса који ћемо тобоже стајати по страни и не само да нећемо учествовати у крвавим догађајима, већ се нећемо ни мешати у њих… Помоћу неколико судских процеса… заплашићемо стоку толико, да ни једном Јевреју неће пасти длака с главе, док ће се истовремено Словени убијати на гомиле… Ми нећемо дати да се подигне иједан националистички покрет… који тежи да изведе народ изван наше контроле, уништићемо га огњем и мачем, како је то већ урађено у Грузији, Јерменији и Србији… Генералну скупштину УН… смо учинили оружјем наших намера за успостављање власти над “свим царствима и народима”… Даћемо стоци свој поглед на историју, у коме ћемо показати да се сва људска еволуција кретала ка томе да се Богоизабрани јеврејски народ призна за владаре над целим светом… Лишићемо им друштво омладине, покварићемо је блудом, роком, насиљем, алкохолом, пушењем, наркотицима… Ударићемо на породицу рушећи је, смањићемо стопу рађања… Нису се родили и криваца нема… Али што је главно то је – новац… Новац купује људе који су нам потребни. Новац уклања непокорне… који нам се противе-
   Hazarski cilj
   Sedam godina nakon kraja II svetskog rata,
   12. јануара 1952. godine,
   u komunističkoj Mađarskoj u Budipešti je održan
   specijalni јеврејски sastanak
   кriznog saveta evropskih rabina.

   No tom skupu rabin Emanuel Rabinovich je izjavio:
   „Mogu sa sigurnošću izjaviti da je poslednja generacija belih žena sada rođena.
   Naša kontrola nad komunizmom će,
   u interesu mira i brisanja međurasnih tenzija,
   zabraniti belcima da se mešaju međusobno.
   Bela žena će se morati sparivati sa pripadnicima tamnih rasa,
   a beli muškarac sa crnom ženom.
   Tako će bela rasa konačno nestati,
   jer mešanje obojenih sa belcima znači kraj za belog čoveka,
   i naš najopasniji neprijatelj postaće samo sećanje.“

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*