Ko je najbolji gradonačelnik u Srpskoj?

Na pitanje ko je najbolji gradonačelnik ili načelnik u Srpskoj, čak trećina anketiranih građana bila je bez odgovora, nakon čega slijede imena prvog čovjeka Banjaluke i Bijeljine.

Istraživanje stavova građana uradila je agencija “PRIME Communications” za potrebe vlastitih istraživačkih projekata, u decembru prošle godine. U istraživanju je, kako su saopštili, učestvovalo 1.000 ispitanika, a primjenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primjenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak, a moguća greška je, kako se navodi- plus, minus tri odsto.

Od 1.000 ispitanika, njih 36,8 odsto uopšte nije odgovorilo na pitanje: “Ko je najbolji gradonačelnik ili načelnik opštine u Srpskoj?”, nakon čega je najviše glasova dobio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić- 15,3 odsto.

Odmah iza njega slijedi gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa 14,3 odsto.

Ostali gradonačelnici i načelnici opština i gradova u Srpskoj se znatno manje spominju i oni su dobili od 0,9 do 3,9 odsto glasova: Zoran Stevanović (Zvornik), Zoran Adžić (Gradiška), Mlađan Dragosavljević (Srbac), Darko Tomaš (Prnjavor), Boris Jerinić (Doboj), Milorad Simić (Derventa), Dušan Panić (Stanari), Milan Miličević (Teslić).

Ispitanici su samostalno odgovarali na otvoreno pitanje bez ponuđenh odgovora.

– Važno je napomenuti da su ispitanici imali mogućnost da spomenu ime bilo kojeg gradonačelnika/načelnika opštine ili grada u Republici Srpskoj bez obzira gdje žive. Takođe, važno je naglasiti da je uzorak u gradu Banjaluci bio veći za 60 ispitanika u odnosu na Bijeljinu- navodi se u saopštenju ove agencije.

Ovim istraživanjem je rukovodio dr Srđan Puhalo.

Zajednički sastanci

Gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine Igor Radojičič i Mićo Mićić tokom 2018. godine održali su tri sastanka, na kojima su razgovarali o zajedničkim temama i problemima građna koje treba rješavati. Kako su tada poručili, žele da dobre prakse prenesu iz jednog grada u drugi.

infobijeljina.com

11 Comments

 1. Simic je sila barem sto se tice izgradnje Dervene!SVI ZNAMO KAKVA JE DERVENTA BILA 1992 1995.Sad je mala Banja Luka,svaka mu čast na tome.A PRNJAVOR KO PRNJAVOR UVIJEK ISTI UŠMINKANO SELO PUNO PROFITERA I NOVOPEČENIH GAZDI.

 2. Dr Tomaš nema konkurencije u izboru, ne samo među onima iz vladajuće partije već i čitave opozicije. On je u prednosti zbog praktičnih referenci i bogatog životnog iskustva jer je odavno u uzburkanim političkim vodama. Na vrijeme je i sa uspjehom završio škole, doktor je ekonomskih nauka, mislim da je predavač na fakultetu i član nekih upravnih i nadzornih odbora – sve zahvaljujući svojoj stručnosti i znanju, po drugi put je na čelu opštine, a bio je i direktor JFZO.

  Tomaš je mlad čovjek, spontan je i narod ga doživljava kao osobu koja brine o potrebama građana. Za njegova mandata izgrađeni su brojni kapitalni objekti, otklonio je propuste prethodnika a, kao vrstan ekonomista, ima viziju za poboljšanje životnog standarda opštine.
  U radu mu pomažu stručni i radno uspješni saradnici, veći tim saradnika, što je odlika velikih pregalaca.
  Nadam se da će i poslije sledećih izbora dr Tomaš biti na čelnoj poziciji jer to je, svojim radom i rezultatima, i zaslužio.

  • @ Objektivni posmatrač

   Tvoja objektivnost je direktno proporcijalna tvojoj spoznaji i razumijevanju društvenih odnosa u društvu a obrnuto proporcijalna tvojoj bujnoj mašti kojoj bi pozavideo i Žil Vern, lično! Čestitke za fantaziju. Jer i “objektivno” posmatranje je odraz lične percepcije i zaključka, ne?!

  • svaka čast Objektivni na opisu.. mislim da ni Tomaš za sebe ne bi bolje napisao. al pretpostavljam da si pun ironije pa zato je Ok.

 3. Milorad Simic -Derventa ! Od svih gradova RS Mislim da je najjcistija I najjjnaprednija zadnjih god koliko Ja vidim kad dodem u RS ! Cestitke za Simica ! Nadam se da ce I Darko Tomas malo vise da obrati paznju da Prnjavor bude cistiji I sredeniji I vise osvjetljen nocu! ! Pozdrav Ines!

 4. Najbolji je onaj ko je najmanje novca iz budzeta opstine, odnosno naroda, preko naduvanih tendera pebacio na avoj racun.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*