Književnik Uroš Petrović interaktivnom radionicom nasmijao prnjavorske osnovnoškolce (FOTO)

Poznati književnik Uroš Petrović posjetio je danas Osnovnu školu ’’Nikola Tesla’’ u Prnjavoru gdje je za učenike, održao interaktivnu radionicu ’’Zagonetne priče’’. Na ovaj način poznati autor romana za djecu je uspio, na jedan zabavan način, da animira mališane koji su kroz razne zagonetke i mozgalice, pokazali svoju kreativnost.

Petrović koji je iskoristio i priliku da predstavi i svoj plodonosan rad u vidu raznih knjiga, naveo je da je posljednji put bio u Prnjavoru prije četiri godine i da ga ponovni susret sa mališanima iz ove lokalne zajednice, mnogo raduje.

Kroz ovakvu radionicu koja podstiče razmišljanje, navodi da je važno da se kroz igru i drugi interaktivni sadržaj utiče na dječiji mozak koji treba da se bolje razvija.

’’ To je dio moga rada koji sam uvijek predstavljao i kroz svoja djela. Ono što je zajedničko za sve moje knjige je jedna poruka da se mora razmišljati. Kroz rješavanje zagonetnih predmeta i zagonetnih pitanja pokušaću da utičem da i prnjavorski mališani nakon ovog druženja budu drugačiji i kreativniji. Meni nije teško da radim sa djecom i želim kroz ovakve radionice da ostvarim jedan međusobni kontakt ’’,rekao je Petrović.

Direktor OŠ ’’Nikola Tesla’’ Milan Vranješ navodi da je njemu i njegovim kolegama a posebno djeci, velika čast kada mogu ugostiti jednog značajnog književnika za djecu kao što je Uroš Petrović.

’’ Ovaj autor praktikuje NTC program obrazovanja djece koji se zasniva na igri i istraživanju i to utiče da dječiji mozak bude funkionalniji što je kasnije presudno za bolje postizanje rezultata. Našim učenicima i nastavnicima ova radionica je bila veoma zanimljiva. NTC radionice su veoma korisne da se razvija njihova inteligencija i interesovanje za razne oblasti. Mi i kroz našu školu imamo poseban tim ljudi koji otriva talentovanu djecu tako da mi u našoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi podržavamo u velikoj mjeri NTC radionice ’’,rekao je Vranješ.

Zbog posjete Petrovića školi, radost ne kriju ni mališani. Učenica 4.razreda Mila Malić kaže kako je mnogo raduje ovom događaju.

’’ Pročitala sam neke njegove priče i mnogo su mi se svidjele. U njima ima poneka zagonetka gdje moraš da staneš pred ogledalo jer su njegove zagonetke napisane naopačke i to je mnogo smiješno’’,rekla je ova djevojčica.

Veliku podršku u organizovanju ove kreativne radionice i druženja sa književnikom dala je Narodna Biblioteka Prnjavor.

Inače za svoj doprinos u književnosti za djecu i mlade Uroš Petrović je dobitnik Zlatne značke Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije za doprinos kulturi kao i nekoliko drugih priznanja i nagrada, između ostalih i nagrade Zmajevih dječjih igara 2011. godine za doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu.

Petrović je i koautor programa „NTC sistem učenja”, gostuje kao predavač u školama i na fakultetima u zemlji i inostranstvu. U velikom broju časopisa objavljuje članke i fotografije. Dobitnik je i najprestižnijih nagrada za fotografiju. Osnivač je Mensa World Photo Cup-a, globalnog fotografskog takmičenja. Jedan je od najuspešnijih rješavača IQ X testa na svijetu.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*