Izašao iz štampe “Biblijski atlas” magistra kartografije Mladena Strugara

U izdanju Кatihetskog odbora SPC, za učenike sedmog i osmog razreda osnovne škole u Republici Srpskoj, izašao je iz štampe Bibilijski atlas, Stari i Novi zavjet, autora magistra kartografije Mladena Strugara iz Prnjavora.

Autor je na 22 karte Starog zavjeta i 11 karata Novog zavjeta, prikazao gotovo sve najvažnije događaje i fakte biblijske istorije, te su na ovaj način tematski sadržaji jasno odvojeni u zasebne cjeline i hronološki prate istoriju Starog i Novog Zavjeta. Na stručan i konstruktivan način izvršena je selekcija starozavjetnih i novozavjetnih događaja, tako da je kroz geografske karte jasno predstavljena ne samo istorija Bogoizabranog naroda, već i položaj velikih carstava u Starom zavjetu (npr. Vavilonskog, Persijskog, Rimskog carstva itd.), od kojih je neodvojiva istorija jevrejskog naroda. Sa druge strane novozavjetne karte prikazuje život i propovijed Gospoda Isusa Hrista, od Njagovog rođenja, do Njagovih javljanja, po Vasrsenju, ali i opisuju misionarska putovanja Svetog apostola Pavla, te se Atlas završava sa kartom Sedam Crkava Male Azije.

Dakle, ovaj Atlas predstavlja tematsku zbirku istoriografsko-biblijskih karata koje po svom teritorijalnom zahvatu obuhvataju manje i veće prostore Bliskog istoka, Mediterana i Evrope. Кarte posjeduju sve matematičko-kartografske elemente, reljef je prikazan na taj način da se lako uočavaju sve geografske karakteristike terena, a mjesta i događaji su precizno ubicirani. Svaku karta prati kraći narativ koji je opisuje i daje učeniku osnovne informacije o njoj, pa učenik ne treba da traži dodatna pojašnjenja i informacije.

Autor je takođe kroz karte predstavio i alternativne pravce ili mjesta biblijskih događaja, sa čime je ponudio čitaocu da prati različite pristupe pri opisu biblijskih događaja. Ovo ukazuje da autor odlično poznaje i razumije Stari i Novi zavjet, tj. ne samo religijske, već i društvene, kulturološke i socijalne prilike toga vremena.

Tehnički, Atlas je profesionalno uređen, tako da ostavlja upečatljiv vizuelni utisak. Takođe, Atlas slijedi savremenu kartografsku djelatnost i na jasan i moderan način, kartografskim znakovima i dizajnom, ostavlja mogućnost lakog praćenja i snalaženja u njemu.

Upotreba Biblijskog atlasa, Stari i Novi zavjet u nastavi Pravoslavne vjeronauke, kao obaveznog nastavnog sredstva, podići će kvalitet realizacije nastave Pravoslavne vjeronauke na viši nivo, a časovi će učenicima postati interesantniji, dinamičniji i konstruktivniji.

dr Slavoljub Lukić – Vjeronauka.net

2 Comments

  1. Напокон и једна лијепа вијест, Слава и хвала Богу нека је на здравље и на спасење свима који буду читали и проучавали овај Атлас

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*