Iz naftalina: Kraljica kuma siromašnoj djevojčici

Foto: Wikimedia

Naime, kraljica Marija Karađorđević (supruga kralja Aleksandra I Karađorđevića i majka posljednjeg jugoslovenskog kralja, Petra II) kumovala je devetoj kćerki siromašnog seljaka iz Štrbaca kod Prnjavora.

“Njezino Veličanstvo Kraljica Marija, preko svog izaslanika potpukovnika g. Petra Stanišića, pomoćnika komandanta Banjolučkog Vojnog okruga, kumovala je devetoj kćerki siromašnog seljaka Teodora Miložajca, pišu “Vrbaske novine”.

List navodi da takvo slavlje odavno nije zabilježeno u Prnjevorskom srezu, a kraljičin izaslanik je dočekan je na ulazu u selo gdje je bio podignut veliki slavoluk sa natpisom: Dobro nam došli!

“Potpukovnika g. Stanišića pozdravio je pred slavolukom seljak Dušan Savković u ime svih seljaka i sakupljenog naroda. Potom je Sokolska četa, na čelu sa prednjakom g. Brankom Malićem, koja je bila postrojena u mirnom stavu, dočekala izaslanika, koji je izvršio smotru”, navodi list.

Nakon toga formirala se dugačka povorka na čelu sa konjanicima, zastavama i muzikom. Povorka je prošla kroz cijelo selo. Na ovu proslavu došli su i ljudi iz okolnih sela, a narod i djeca su izaslanika zasipali cvijećem, kličući kralju, kraljici i njihovom domu.

Na slavlju je govorio i predsjednik opštine, a kraljičinog izaslanika dočekali su i senator i sveštenik. Djevojčica je krštena, a dobila je ime Marija, po kraljici, od koje je djevojčica dobila i brojne darove. Kasnije je priređen banket, a izaslanik je srdačno ispraćen.

“Narod je do kasno u noći, uz pucnje prangija i pušaka, slavio ovo retko narodno slavlje i svečanost”, navode “Vrbaske novine”.

Mondo

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*