Itikafi na području Medžlisa Prnjavor

Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Prnjavor ovog ramazana organizovana su tri itikafa, i to u džematu Prnjavor, džematu Lišnja i džematu Puraći.

Za razliku od itikafa u prnjavorskoj Gradskoj džamiji i itikafa u Ferhat-pašinoj džamiji u Lišnji, gdje tradicija organizvanja itikafa traje već decenijama, u džematu Puraći u Šehidija džamiji ove godine itikaf se održava po prvi put.

Mutekif u Gradskoj džamiji je Abdulah Bećirević, student Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, dok je mutekif u džematu Lišnja već godinama unazad Emir-ef. Softić.

Selim-ef. Odobašić, imam i mutekif u džematu Puraći ističe da se itikaf održava u blizini puraćkih šehida, a da je ove godine tačno 30 godina od njihovog ubistva.

– Itikaf je, inače, sunnet kojeg je obavljao Muhammed a.s., provodeći posljednjih deset dana ramazana u ibadetu – kaže efendija Odobašić.

On ističe da, ako ovu dužnost obavi makar jedna osoba u jednom mjestu, ta dužnost spada sa ostalih džematlija, a ako je niko ne obavi u jednom mjestu, onda su svi muslimani tog mjesta propustili jedan važan sunnet.

– Itikaf obično obavlja jedna ili dvije osobe koje znaju lijepo i pravilno učiti Kur’an, a uz to imaju lijepo vladanje – kaže efendija Odobašić.

On je istakao zahvalnost MIZ Prnjavor na podršci u organizaciji ovogodišnjih itikafa, kao i džematlijama koji dolaze u džamiju da zajedno s mutekifima provode vrijeme u zikru i ibadetu.

Inače, kod Šehidija džamije u Puraćima podignuto je šehidsko turbe za šehide Puraća koji su 2. juna 1992. godine ubijeni u tom mjestu, nakon čega je srušena i sama puraćka džamija.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini svake godine obilježava dan Šehida drugog dana ramazanskog Bajrama, dok se džematlije u Puraćima svojih šehida prisjećaju i 2. juna svake godine prigodnim programom i šehidskim mevludom.

– Tokom neparnih noći zadnje trećine pred teravih namaz puraćkim šehidima se uče Jasini, te im se predaju hatme – naveo je Odobašić.

Adnan Selimović / Preporod.info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*