Inspekcija RS sutra u “Ribnjaku” u Prnjavoru: Ribe i dalje masovno umiru

Nakon pritiska javnosti, situacija u prnjavorskom Ribnjaku se pomjerila sa mrtve tačke. Opštinske inspekcija je o masovnom pomoru ribe obavijestila republičku Inspekciju, koja bi narednih dana ponovo trebala da obiđe teren. U ovoj instituciji navode da su još 2019. godine pokrenuli upravni postupak u Ribnjaku, u kome je utvrđeno da vodozahvati i dovodni kanali – nisu u funkciji, da u dovodnim kanalaima voda miruje, i da jedan broj tovolišta miruje. Rok važenja vodne dozvole u Ribnjaku istekao je 1. aprila ove godine. U međivremenu, u tri od 22 vodena bazena, uginule je više od pet tona ribe.

– S obzirom da nema odgovornog lica u “Ribnjaku”, nikome ne možemo izreći mjeru kaznu , naveli su u Inspektoratu RS:

U “Ribnjaku” je stečajni postupak pokrenut prije više od godinu dana i od tada promjenio je tri stečajna upravnika. Prvi, Radomir Predojević, je smijenjen odlukom Okružnog privrednog suda u Banjaluci, a druge dvije upravnice su same odustale od ovog posla. Na naš upit, šta se dešava sa imenovanjem novog stečajnog upravnika, u Okružnom privrednom sudu Banjaluka odgovoaraju da se radi o kompleksom postupku i da Predojević ne može da bude stečajni upravnik jer je Okružno tužilaštvo Banjaluka vodi istragu protiv njega.

“U toku je postupak za angažovanjem, odnsono imenovanjem odgovarajućeg stečajnog upravnika, s obzirom da se radi o veoma kompleksnpom predmetu, kojeg može voditi samo iskusan i stručan stečajni upravnik i koji će se prihvatiti imenovanja u označenom predmetu. Okružni privredni sud je od strane Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka obaviješten o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog Radomira Predojevića, lica koje je u navedenom predmetu bio imenovani stečajni upravnik, te vještaka Madić Dragana i Dragosavljević Dragana.”

Međutim, kako saznajemo, jutros je u ovom sudu odnesena odluka da se na mjesto stečajnog upravnika u Ribnjaku imenuje Nataša Kosić. U kratkom telefonskom rzagovoru, ona nam je potvrdila da je imenovana, ali da još uvijek nije preuzela riješenje o imenovanju. Navela je da će nakon izlaska na teren, znati kakva je situacija u Ribnjaku, i šta joj je činiti.

Predojević, s druge strane tvrdi da iza odluke suda se se on ne potvrdi na mjestu rukovodećeg stečajnom masom u Ribnjaku, stoje nelegalne radnje.

– Prijavu protiv mene je podnio Radojica Ratkovac, bivši vlasnik ovog preduzeća, zbog toga što sam rekao da je vrijednost “Ribnjaka” oko 10 miliona KM, što su ranije naveli vještaci. Ovo im je bio samo povod da protiv mene imaju bilo šta da me ne bi imenovali za stečajnog upravnika. A sigurno imam znanja i autoriteta da “Ribnjak” vratim na noge. Ovdje su mnogi interesi pa čak i politika umiješani, naveo je Predojević i dodao da će se žaliti na odluku suda da ga ne imenuje za stečajnog upravnika, jer nemaju valjanog razloga za to.

Načelnik Darko Tomaš kaže da će uskoro uslijediti vanredna sjednica prnjavoskog parlamenta, na kojoj će se raspravaljati o situaciji u prnjavorskom ribnjaku. Na sjednici bi se trebale razjasniti sve dezinformacije oko bivšeg privrendog giganta.

S druge strane, u prnjavorskom SDS-u odgovornost za ovakvo stanje u Ribnjaku vide u rukovodećim licima opštine Prnjavor.

I dok se zvaničnici raspravljaju ko je odgovoran, ribe koje nemaju vode, kiseonika niti hrane, iz sata u sat umiru. Smuđa, tolstolobika i šarana uskoro neće biti živog u šest od 22 vodena bazena, koji danas više liče na bare i močvare. Ekološka katastrofa koja je zadesila ribnjak, mogla bi ugrozi sve stanovnike Prnjavora i okolnih mjesta, jer preko pet tona uginule ribe na velikom prostoru prijeti da preraste u epidemiju zaraznih bolesti drugih životinja i ljudi.

TV K3

3 Comments

 1. Ribari na jezeru drenova hoće da izginu zbog ribe.Prijeti im kažu EKOLOŠKA KATASTROFA”zbog vodostaja
  Na ribnjaku sama riba umire.
  Pustite ribare da love ribu u ribnjaku i ostale ljude dobre volje ko hoće nemate te “EKOLOŠKE KATASTROFE” svi zadovoljni narod sit
  Zdravo se hranimo ribom
  Sit vuk sve ovce na broju

 2. Gledajmo kako gine riba i dalje a ekološka katastrofa se širi iz minuta u minut dalje.

  U doba SFRJ bi do sada bilo stotine ljudi da spasu, šta se spasti može, ako bi uopšte došlo do ovako apokaliptične situacije.

  Špiglo institucijama i narodu, da smo dno od dna.

  Bitno je da se lijepe plakati sa Mladićom, pa da ima nesrpsko stanovništvo da se još više zaupita nego do sada – koliko vrijedi živjeti u ovoj okolini?!

  Naprijed Prnjavor 2021

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*