Idući vikend u Prnjavoru u znaku sitnih životinja

Udruženje za zaštitu i uzgoj sitnih i ukrasnih životinja “Fenix” iz Prnjavora najavilo je prvu Izložbu sitnih životinja – ptica, egzotičnih životinja i akvaristike. Izložba će trajati tri dana od petka, sedmog februara do nedjelje, devetog februara u hali “Nikolić” kod autobuske stanice u Prnjavoru.

Ukrasna živina, razne vrste golubova, papagaji i druge rijetke vrste ptica i sitnih životinja čekaju posjetioce prve izložbe sitnih životinja u Prnjavoru. Iz Udruženja za zaštitu i uzgoj sitnih životinja “Fenix”, koje je i organizator ove manifestacije kažu da su zadovoljni dosadašnjim brojem prijavljenih izlagača. Iako je udruženje osnovano prije četiri godine, ove godine uspjeli su da organizuju prvu ovakvu izložbu, koja će, prema riječima člana društva Velibora Trivičevića biti takmičarska za golubove, ukrasne koke i kuniće, a revijalna za ptice, teraristiku i akvaristiku. Ujedno je ovo i prilika za sve zainteresovane koji možda nemaju priliku vidjeti ovakve životinje svaki dan, da saznaju o njima mnogo više.

“Organizovaće se u dvorani “Nikolić” pored autobuske stanice, u petak će biti otvoreno za posjetioce od 12h do 20h, u subotu tokom cijelog dana i u nedjelju od 7h do 12h, kada će se održati berza, moći će nešto da se kupi od tih životinja koje uzgajivači posjeduju. U podne ćemo proglasiti pobjednika i ujedno dodijeliti nagrade, priznanja i pehare”, kaže Velibor Trivičević iz Udruženja „Fenix“ Prnjavor.

Dodaje da do sada ima prijavljeno oko 60 učesnika, te da očekuju oko 600 eksponata.

“Posjetioci će moći da vide više kategorija golubova, ukrasne kokice, prikazaćemo revijalno ukrasne fazane – zlatne, srebrne i dijamantne, paunove, ćurke, guske.. Od ukrsanih ptica imaćemo razne vrste papagaja, fišere, slavuje. Imaćemo takmičarski dio kunića”, objašnjava Trivičević.

Izložba je odlična prilika za prezentaciju sitnih životinja i upoznavanje novih prijatelja koji se bave sličnim hobijima, a među njima su učesnici iz Prijedora, Banjaluke, Laktaša, Srpca, Tešnja, Dervente, Doboja, Odžaka, Srebrenice,  Maglaja, Zavidovića, Zenicea, te mnogih drugih gradova.

U domaćinstvu Velibora primjećujemo ukrasne kokice, na koje se kako nam objašnjava tokom razgovora uglavnom i bazira. Naglašava da posjeduje oko 15-ak vrsta ovih sitnih životinja, dvije vrste fazana, te nekoliko paunova. U svemu kaže ima pomoć porodice.

Udruženje „Fenix“ iz Prnjavora okuplja oko 15-ak aktivnih članova, te broji izvjestan broj ljudi koji pružaju pomoć društvu u određenim okolnostima, kao što je između ostalog i najavljena manifestacija. Društvo je otvorenog tipa, pa tako, kako kažu u društvu, svi zainteresovani mogu da pristupe, bez obzira da li se aktivno bave uzgojem nekih sitnih životinja. Dovoljno je kažu da bude ljubitelj, da poštuje i voli životinje.

Izvor: TV K3 

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*