Hrvaćani: “Uništavaju nam rijeku i zemlju odvoze na privatno imanje!”

Mještani Hrvaćana, Potočana i Drugovića u opštini Prnjavor podnijeli su prijavu protiv komapnije Integral inženjering a.d. Laktaši zbog, kako se navodi u prijavi, štete prouzrokovane kopanjem novog korita rijeke Crkvene u selu Hrvaćani.

“Pomenuti izvođač ne samo da uništava postojeće korito rijeke, time što bez ikakve potrebe mijenja tok starog postojećeg vodotoka, već napušteno korito kao i vegetaciju ostavlja u haotičnom stanju. Kopajući odvodni kanal (ne novo korito rijeke) hiljade kubika iskopane zemlje odvoze u Drugoviće nasipajući privatnu parcelu, vjerovatno naplaćujući svoju uslugu”, piše u prijavi koju su mještani ovih sela juče, 16. jula predali načelniku opštine Prnjavor, Autoputevima Srpske, Ministarstvu unutrašnjih poslova- Policijska stanica Prnjavor, Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu koja je finansijer radova na autoputu koji prolazi kroz ova prnjavorska sela.

Mještani koji su razgovarali sa novinarom Gerila info tvrde da ne znaju šta da rade i da im u selu ostaje pustoš nakon što kamioni pomenute firme napuste selo.

“Strašno smo razočarani što se ta zemlja iskopava, vozi i prodaje u drugo selo a postojeće korito i okolina istog ostavlja da se u njemu nakupljaju nadzemne vode radi čega se stvaraju uslovi za sve moguće zaraze okolnog stanovništva. Nedopustivo je da se na samom području mjesta Hrvaćana gdje su ostale neuređene parcele pored izgrađenog autoputa nisu nasute humusom. devastirano staro korito rijeke Crkvene ne dovodi se u stanje uređenosti predviđene svim zakonskim obavezama a iskop zemlje od istog korita se odvozi i prodaje na privatno zemljište u drugo selo ostavljajući pri tom devastirano staro korito da u njemu skapava sav biljni i životinjski svijet i što je najgore ostavlja se velika mogućnost pojava potencijalne zaraze“, tvrde mještani ovih sela.

Mještani prijete da će, ukoliko ne reaguju nadležne institucije, fizički spriječiti kopanje korita rijeke, izmještanje rijeke u kanal i odvoz plodne zemlje na privatno imanje.

Iz kompanije Integral inženjering, za sada, nisu odgovorili na pitanja u vezi sa tvrdnjama mještana.

Mještani Hrvaćana ranije su upozoravali da im je gradnja autoputa Banjaluka-Prnjavor napravila brojne probleme o čemu je Gerila info već pisala. Mještani su tvrdili da su im kamioni Integral inženjeringa višak asfalta istresli na zelene površine u blizini kuća.

GERILA info

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*