Hiljade maraka zaradio praveći lažna dokumenta!

Pretresom lokacija u Prnjavoru i Derventi policija je u akciji “Dokument” razotkrila Eduarda Đukića (48), vanserijskog falsifikatora, a zatim ga i uhapsila.

Đukić je, kako saznajemo, kod sebe imao lažne pečate Ministarstva saobraćaja RS, Poreske uprave RS, Osnovnog suda u Beogradu, Opštinskog suda u Zenici, Univerzitetskog kliničkog centra RS, zatim diplome o završenim fakultetima u Banjaluci i Beogradu, kao i brojne falsifikovane potvrde, doktorske nalaze, doznake, uvjerenja sa fakulteta, ugovore o radu…

Naš izvor iz policije nam je ispričao kako se sumnja da je na ovim poslovima zaradio hiljade maraka, a procjenjuje se da su stotine ljudi koristile lažna dokumenta i uvjerenja koja je on izradio.

“Tek u narednom periodu treba da se pokaže ko su mu bile ‘mušterije’, a onda će se moći sagledati šteta ovog krivičnog djela”, kazao je on.

Dodaje kako je kvalitet falsifikata odličan i da je za pojedina dokumenta bilo jako teško utvrditi da su lažni.

Kako je saopšteno iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka navodeći njegove inicijale, pronađeno je ukupno 170 predmeta koji ga direktno povezuju s optužbama, od kojih je pronađena 91 matrica za diplome.

“Saslušan je veći broj svjedoka i prikupljeno je dovoljno dokaza koji ukazuju da postoje osnovi sumnje da je E.Đ. izvršenim krivičnim djelima ostvario veliku materijalnu korist, a svojim falsifikovanim dokumentima omogućio nezakonito ostvarivanje prava većem broju građana iz Republike Srpske i Federacije BiH”, rečeno je u CJB Banjaluka.

Kako su rekli, u narednom periodu fokus istrage će biti na otkrivanju onih koji kod sebe imaju falsifikate, nakon čega će se utvrđivati i njihova odgovornost.

U akciji je učestvovala policija iz Prnjavora i Dervente pod nadzorom Okružnog tužilaštva, a pretres je izvršen na osnovu naredbe Osnovnog suda u Prijedoru.

Đukić je u petak, uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima, sproveden u područnu kancelariju banjalučkog okružnog tužilaštva u Prijedoru.

Nezavisne novine

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*