Gradsko kulturno-umjetničko društvo „Pronija“ Prnjavor proslavilo svoju krsnu slavu Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina)

Danas je u crkvenoj sali Parohije Slatinske u Prnjavoru u prisustvu članova Upravnog odbora GKUD “Pronija” Prnjavor, članova Društva, sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i gradonačelnika Prnjavora dr Darke Tomaša, obilježena krsna slava GKUD “Pronija” Prnjavor Rođenje Presvete Bogorodice (Mala Gospojina).

Slavskim činom kao i koncertom folklora koji će biti održan u nedjelju 24. septembra 2023. godine u JU “Centar za kulturu” Prnjavor u organizaciji GKUD „Pronija“ Prnjavor, Društvo obilježava 12 godina od svog osnivanja.

GKUD “Pronija” Prnjavor osnovano je na praznik Rođenja Presvete Bogorodice (Mala Gospojina) 21. septembra 2011. godine kao Društvo koje svojim radom teži očuvanju folklornog nasljeđa Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Srbije i regiona.

Za ovih 12 godina postojanja Društvo je težilo da kroz sferu kulturno-umjetničkog amaterizma istražuje, čuva, njeguje i prezentuje tradicionalno folkorno nasljeđe.

Osim manifestacija u Prnjavoru, svoj rad prezentovali su na festivalima i smotrama folklora širom Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, a takođe i inostranstvu i to u: Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Poljskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Ukrajini, Španiji, Portugalu, Turskoj i Grčkoj. Društvo je 2012. godine na Dukatfestu u Banjoj Luci osvojilo nagradu za autentičnost, a sa ponosom ističu svoje učešće na 85. Vukovom saboru u Tršiću 2015. godine.

GKUD “Pronija” Prnjavor danas ima oko 350 članova koji su raspoređeni u igračke folklorne ansamble, žensku i mušku izvornu pjevačku grupu, vokalno-instrumentalnu žensku pjevačku grupu, narodni, tamburaški i mješoviti orkestar i dječiji hor, a četiri folklorna ansambla Društva djeluju u seoskim mjesnim zajednicama Mravica, Kulaši, Vijačani i Smrtići.

Društvo je od 2022. godine član Saveza amaterskih kulturno-umjetničkih društava Republike Srpske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*