Gornji Štrpci: Mladić uz pomoć vodenog topa i Ukrine spriječio sušu kukuruza (FOTO/VIDEO)

Oko četrdeset duluma kukuruza na porodičnom imanju Vidovića u gornjim Štrpcima kod Prnjavora i u tropskim danima imali su dovoljno vlage, i to zahvaljujući sistemu navodnjavanja koji je na svom gazdinstvu izumio mladi poljoprivrednik. Devetnaestogoišnji Aleksandar Vidović zajedno sa bratom Alenom napravio je sistem pomoću kojeg svakih nekoliko dana kukuruz dobija dovoljno vode, uz pomoć motora, topa za navodnjavanje i vatrogasnih cijevi. On je iskoristio blizinu rijeke Ukrine koja se nalazi tik uz njegovo porodično imanje.

Navodnjavanje u tropskim danima, obavljao je svakih nekoliko dana u ranim jutrarnjim časovima i predveče, i trajnju po dva do tri sata. Da je ovaj sistem imao efekta, jasno se vidi ukoliko se uporede njive kukuruza Vidovića sa okolnim zasadima.

Na pitanje kako je došao na ideju o ovoj vrsti navodnjavanja, koja je rijetka na ovim prostorima, Aleksandar kaže da je morao spasiti usjeve u koje je uložio dosta rada i sredstava.

Ovaj vrijedni mladić po struci je automehaničar, i kako kaže oduvijek ga je zanimala tehnika i mehanika. Za razliku od brojnih svoijh vršnjaka, od 15-e godine se ozbiljno bavi poljoprivrednom, sam na traktoru ore njive i obalja sjetvu i žetvu. Kako kaže, cilj mu je da jednog dana ima farmu ovaca i da sam proizvodi stočnu hranu. Za sada ima deset ovaca, a kako je krenuo, ubrzo će zacrtane planove i ostvariti.

TV K3

2 Comments

  1. Pa da, ovu soluciji neka preuzmu njih par stotina ili čak možda hiljada, pa da vidimo kojem nam ovo problemu vodu.

    Ukrina nema nepotrošivu količinu vode, tako da je ovo samo sebičan izum koji je sličan u drugim dijelovima svijeta napravio masovno sušenje korita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*