Gimnazija Prnjavor obilježila Nacionalni dan knjige

Povodom Nacionalnog dana knjige, a na prijedlog Društva školskih bibliotekara Srbije, u prvom razredu društveno-jezičkog smjera Gimnazije učenici su čitali omiljene stihove i odlomke iz knjiga. Pod sloganom „Čitajmo glasno“ pročitani su omiljeni stihovi iz Kostićeve pjesme „Santa Maria della Salute“, dijelovi iz Andrićeve besjede „O priči i pričanju“, omiljeni odlomci iz eseja „Mostovi“, te posljednja stranica romana „Na Drini ćuprija“.

Povodom obilježavanja 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog na kraju je pročitan i završni dio „Druge knjige seoba“. Nakon čitanja uslijedio je razgovor o pročitanim odlomcima sa profesoricom Tanjom Ančić Milijašević. U aktivnostima su pored učenika prvog razreda učestvovale i dvije učenici drugog razreda informatičkog smjera.

U trećem razredu opšteg smjera učenici su kroz čitanje naglas omiljenih stihova, citata, dijelova omiljenih knjiga, kao i razgovor o pročitanom sa profesoricom Robertinom Milošević i bibliotekarom LJiljanom Panić skrenuli pažnju na to da je krajnje vrijeme da se okrenemo njegovanju knjige i kulture uopšte. Čitanje je simbolično započelo u 5 do 12, što predstavlja krajnje vrijeme da osvijestimo važnost umjetnosti i kulture. Pridružile su im se i učenice prvog i trećeg razreda društveno-jezičkog smjera koje su za čitanje odabrale stihove Laze Kostića i Radmile Petrović.

Cilj ove zajedničke aktivnosti jeste podsticanje čitanja, kao i njegovanje maternjeg jezika i kulture čitanja, povezivanje školske biblioteke i škole sa lokalnom zajednicom, povezivanje sa ustanovama i udruženjima koja se bave afirmisanjem kulture i umjetnosti, kao i promocija rada i saradnje školskih bibliotekara.

Pridružite nam se, jer u čitanju je i moć i radost!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*