Fudbaler putuje u Afriku čim ima priliku: Prnjavorčanin kopa bunare u Etiopiji

Dok mnogi koriste odmor kako bi uživali i izležavali se u toplijim krajevima, ovaj defanzivac Borussije Dortmund pomaže ljudima u ovoj siromašnoj afričkoj zemlji.

Subotić ima svoju humanitarnu fondaciju, a u tom siromašnom dijelu svijeta pomaže izgradnji bunara za pitku vodu, što je u Etiopiji pravo bogatstvo.

Subotiću je ovo peti dolazak u Etiopiju, gdje je već stekao status domaćina.

– Ne postoji nešto drugo za mene. Ovo je prava stvar, a ne ležanje pokraj bazena. Kada dođem ovdje, osjećam se kao kod kuće, jer srećem sjajne ljude. Osjećam prijateljstvo, svi želimo živjeti u boljem svetu, a svi imamo isti cilj – da stvorimo svijet u kojem će naša djeca i buduće generacije imati pristojan život izjavio je 29-godišnji Subotić u dokumentarnom filmu koji prikazuje njegov boravak u Etiopiji ali i toplinu kojom je osvojio stanovnike tog kraja svijeta.
O tome koliko je voda veliki problem u Etiopiji svjedoče i ove Subotićeve riječi:

– Nekad su učenici putovali i po nekoliko sati kako bi došli do vode za piće, zbog toga su propuštali časove u školi. Ali, sada imaju higijenski ispravnu vodu i mogu odlaziti u školu na vrijeme.

U proteklih pet godina, zahvaljujući Subotićevoj fondaciji, izgrađeno je više od stotinu bunara. Subotić je ugovor sa Borussijom ima do ljeta 2018. godine, a klub s Westfalena planira ga prodati već ove zime.

Faktor.ba

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*