Farma krava Gorana Prodanovića u Gornjim Štrpcima

Opština Prnjavor važi za jednu od opština u zapadnom dijelu Republike Srpske koja ima značajan broj poljoprivrednih proizvođača i čiji se stanovnici intenzivnije bave poljoprivrednom a naročito proizvodnjom mlijeka i uzgojem krava. Jedan od većih proizvođača je i Goran Prodanović iz Gornjih Štrbaca.

Gorana Prodanovića iz zaseoka Ruževci u Gornjim Štrpcima kod Prnjavora unazad petnaestak godina bavi se intenzivnom farmerskom proizvodnjom mlijeka. Trenutno u svojim objektima imaju 45 grla od čega 22 u muži dok je dnevna proizvodnja mlijeka oko 450 litara.

Goran ističe da su zadovoljni korektnim odnosom sa otkupljivačem “Mlijekoprodukt” iz Kozarske Dubice. Otkupna cijena mlijeka je 57 feninga dok su podsticaji ministarstva za ovu godinu umanjeni sa 0,30 na 0,25 feninga. On kaže da poljoprivrednim proizvođačima fali tih 5 feninga ali naglašava da su podsticaji ipak redovni te da je ministarstvo nastojalo da smanjenje podsticaja za mlijeko kompenzuje povoljnijim uslovima i većim izdvajanjima za nabavku poljoprivredne mehanizacije u sklopu koje je i nabavio novu mašinu, traktor indijske proizvodnje, vrijednosti 70.000 KM od čega 30 odsto sredstava učestvuje ministarstvo putem podsticaja.

Prodanovići obrađuju oko 450 duluma zemlje gdje siju uglavnom kukuruz i kulture koje služe za miješanje stočne hrane za ishranu životinja.

U bližem okruženju Prodanovića postoji još poljoprivrednih gazdinstava što je možda i specifično da na jednom uslovno rečeno manjem prostoru postoji nekoliko farmi muznih krava.

Kapaciteti na ovoj farmi su trenutno popunjeni a u narednom periodu u planu je nabavka još neke dodatne mehanizacije neophodne za rad na farmi.

Osim muznih grla i teladi na farmi je uvijek u tovu i par bikova čijom prodajom se proizvođači mlijeka pomažu da održe proizvodnju i pokriju troškove. Prodanović je istakao i da nema uslova za intenzivniji tov bikova jer bi se ko to radi onda trebao baviti samo time jer je ovako što se kaže usput slaba računica. On se nada i da će mlađi ukoliko budu imali volje i uslova nastaviti da se bave ovim poslom.

TV K3

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*