Farma “Jokić” bogatija za 15 novih junica

Prvi kontigent junica iz zemalja Evropske Unije stigao je u Republiku Srpsku.

Farma „Jokić“ iz Prnjavora u okviru ovog projekta dobila je 15 junica iz Češke, zajedničkim sredstvima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede Republike Srpske i „Mlijekoprodukta“, a sve u cilju podrške sektoru mljekarstva.

Zahvaljujući projektu Vlade Republike Srpske i „Mlijekoprodukta“, farma „Jokić“ u Velikoj Ilovi kod Prnjavora bogatija je za 15 junica iz Češke, a u cjelokupnom projektu farmeri učestvuju sa oko 30 %. Sa farme „Jokić“ poručuju da će ova donacija Vlade omogućiti veći prinos mlijeka.

Iz resornog Ministarstva kažu da je farma „Jokić“ jedna od ukupno 70 korisnika ovog projekta, a plan im je da u prvom kontigentu isporuče 700 junica poljoprivrednim proizvođačima u Srpskoj.

Načelnik odjeljenja za stočarsku proizvodnju u Vladi Republike Srpske Mladen Stojanović, ističe da je ovo jedan od mehanizama pomoći sektoru mljekarstva i unapređenja proizvodnje mlijeka u Republici Srpskoj. Kažu da je krajnji cilj fokusiranje na domaći uzgoj a ne na uvoz.

Kompanija „Mlijekoprodukt“ zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede realizuje projekat nabavke junica iz zemalja Evropske unije. Iz „Mlijekoprodukta“ kažu da će proizvođači povećati proizvodnju mlijeka zahvaljujući novim junicama za otprilike 10%.

U Republiku Srpsku stigao je prvi kontigent od ukupno 123 junice na sedam karantinskih mjesta, a u narednim danima očekuje se novih 250 junica. Cjelokupan projekat trebao bi biti završen do polovine septembra.

TV K3

3 Comments

  1. Samoo napred komšo.I ja sam odlučio da nabavim još pet muzni krava.

  2. Neka je sa srecom domacine!I samo nastavi tako.Procita da si poceo sa proizvodnjom sira,tj da si poceo sa radom mini mljekare? Cestitam.Ako je tacno trebalo bi se iznaci srestva da se podigne broj proizvoda koje bi preradio u gotov proizvod.Mozda opstina neku liniju za pakovanje u čase pomogneu zamjenu da zaposlis par radnila.Time bi se rijesio problem sa cijenom,jer ne bi trebale subvencije i ostajalo bi budzetu vise i svi zadovoljni.Evo citam u novinama Svajcarska do kraja godine trazi 1000 tona Butera ili maslaca da uveze jer joj nedostaje.Ko ima te kolicine?A neki kazu nece niko da kupi od nas.Pa nece jer smo usitljeni.Kome treba 100 kila, pa kad mi poslije isporucis. Pa neide to.Trazi se kontiunirana i sigurna isporuka.Samo novi gotovi proizvodi i naprijed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*