DVOGLAVI ORAO I ŠAJKAČA VIŠE NISU ZABRANJENI! Igor Kanjski, mladi i perspektivni pravnik iz Prnjavora bio je zadužen da istraži predmet i pripremi odbranu

GRB Republike Srbije, odnosno grb Nemanjića sa dvoglavim orlom, kao ni šubara i šajkača, nisu povreda verskih i nacionalnih osećanja nesrba-presudili su sudovi u Bihaću, u slučaju dvojice osumnjičenih srpskih mladića, Nikole Balabana i Danila Kecmana, na čijim glavam se našlo „četničko obeležje“, na badnje veče pre godinu dana u Bosanskom Petrovcu (FBiH).

Oni su se teretili da su izazvali versku, nacionalnu netrepeljivost i mržnju tako što su prilikom proslave Badnjeg dana na javnom mestu nosili „četnička obeležja“, odnosno kape šajkače i šubare sa kokardama.

Oslobođen je i prisutni srpski policajac Neđo Mrđa, a obustavljen je postupak i protiv njegovog kolege Dragana Lipića, pošto je prešao u MUP RS. Protiv njih je MUP Unsko-sanskog kantona pokrenuo disciplinski postupak jer su se 6. januara, nalazili u društvu s Balabanom i Kecmanom, kada su oni, po tvrdnjama policije, nosili „kokarde“ a nisu ih ni sankcionisali ni prijavili. Iako dva policajca taj dan nisu bili na dužnosti niti su nosili bilo kakva obeležja, policija ih je teretila za težu povredu službene dužnosti, pa su suspendovani.

Veliki i jedinstveni spor, do sada nezabeležen u sudskoj praksi pravosuđa BiH, dobila je banjalučka advokatska kancelarija Milana D. Petkovića, inače aktuelnog potpredsednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

Igor Kanjski, mladi i perspektivni pravnik iz Prnjavora u advokatskoj kancelariji Petkovića bio je zadužen da istraži predmet i pripremi odbranu, te da neposredno pomažem pri zastupanju okrivljenih.

– Moj principal Milan Petković odlučio je pro bono (besplatno) da ih zastupa, pošto je shvatio da se radi o klasičnoj nepravdi. U toku postupka smo dokazali da su oni taj dan imali kape šajkače i šubare na kojima se nalazio grb Srbije, odnosno grb Nemanjića sa dvoglavim orlom i da se nije radilo o nikakvom, kako je policija htela predstaviti “četničkom obeležju” – priča, za “Novosti”, Kanjski.

On pojašnjava da se odbrana zasnivala na tome da ni šajkača ni šubara ne predstavljaju zabranjene kape ili neki odevni predmet, već da je to deo srpske nošnje i srpske tradicije koje danas srpska kulturna društva koriste u svojim igrama.

– Pravo i pravda su pobedili pošto su, presudama Opštinskog suda u Bihaću i potom Kantonalnog suda, okrivljeni oslobođeni i u prvostepenom i u drugostepenom postupku. Ovo je posebno značajno za Srbe u FBiH za ubuduće jer će se moći pozivati na ovu presudu, koja im daje za pravo da nose šubare, šajkače i drugu narodnu nošnju, kao i grb Nemanjića i tradicionalna srpska obeležja – naglašava advokat Kanjski.

PRIHVAĆENO OBRAZLOŽENJE

OPŠTINSKI sud u Bihaću, a potom i Kantonalni sud u tom gradu su utvrdili da se nije radilo o četničkim obilježjima već zvaničnom grbu Republike Srbije, odnosno grbu Nemanjića. Advokati iz banjalučke kancelarije Petković su dokazali da je grb Nemanjića zvaničan grb Srbije, koji je ranije bio i grb Republike Srpske, a koji trenutno koristi Treći pešadijski puk Republike Srpske pri Oružanim snagama BiH.

–Nije logično da ako vojska BiH može koristiti takav grb i ako je on zvaničan, zašto onda dvoglavog orla ne bi mogli da nose Srbi u FBiH-od strane bihaćkih sudova je prihvaćeno obrazloženje iz kancelarije Petković.

DOPRINOS ISTORIJSKOJ PRESUDI

NAŠ sagovornik izražava zadovoljstvo na iskorišćenoj prililici i doprinosu ovoj istorijskoj presudi.

– Zadovoljstvo mi je da sam profesionalno branio Srbe kao nesrbin, odnosno pola Poljak, pola Hrvat. Zadovoljstvo mi je da su u ovom slučaju u Federaciji BiH pobedili pravo i paravda nad politikanstvom. Ove presude će sigurno doprineti da se u BiH u buduće više poštuju obeležja i tradicija svih ljudi, bez obzira na veru i naciju – kaže, za “Novosti”, advokat Kanjski.

Ninko Đurić / Novosti

4 Comments

  1. Oni bi da zabrane Srpska obiljezija i nosnju hej.Koja nosimo kada oni nisu ni postojali.A cija su obiljezija i nosnje dimije i fesovi?.Istom mjerom to zabraniti onda.

  2. Ma vidi ti to.Oni bi šajkaču da zabrane. A fejsovi nisu obeležja druge države e neće da može.Bravo za policajca koji je prešao u nas Mup.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*