Druženje osnovaca sa poznatim pjesnicima

Foto: SRNA

Pjesnici Tode Nikoletić, Goran Novakov i Dušan Pop Đurđev u okviru programa 13. festivala “Dječije carstvo” posjetili su danas Osnovnu školu “Branko Ćopić” u Prnjavoru, gdje su se družili sa učenicima četvrtih i petih razreda.

TV K3

Nikoletić je istakao da je u ovoj školi održan prvi književni susret koji su djeca prihvatila svestrano, sa oduševljenjem, ali i sa znatiželjom.

“Veoma je važno da smo im probudili interesovanje za stvaralaštvo. Imali smo privilegiju da čujemo decu koja su sama govorila svoje pesme, kao i Luku Peulića, dečaka koji je na festivalu ‘Na krilima detinjstva’ koji okuplja više od 3.000 učesnika osvojio treću nagradu, što je veliki uspeh i za region i za školu”, rekao je Nikoletić Srni.

On je naglasio da djecu treba učiti osnovama kulture, ali im i uvijek dati šansu da istraže sebe i pronađu u sebi skriveni talenat.

Nikoletić je rekao i da je festival “Dječije carstvo”, koji se održava u Banjaluci, najmnogoljudniji, ali i najuspješniji u regionu, što potvrđuje više od 7.000 pristiglih radova, dok će se 100 najuspješnijih autora naći na samom festivalu.

“To je manifestacija od kulturnog značaja za grad, najlepša reklama Republike Srpske. Kada se borimo za kulturu protiv svega diskutabilnog što se nudi deci nama je dominantna kultura. Umetnost mora oblikovati mlade ljude, ali im istovremeno i pružiti šansu da se sami upute u istraživanje svog duha i svojih lirskih prostora”, poručio je Nikoletić.

Bibliotekar u Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Prnjavoru Brankica Radonjić rekal je da je veliko zadovoljstvo i čast za ovu obrazovnu ustanovu da se dolaskom pjesnika iz Srbije otvori sezona posjeta školama u okviru festivala “Dječije carstvo”.

“Organizovali smo otvoreni čas srpskog jezika i druženje sa pjesnicima. Ovo je bila prilika da se svojim drugarima i učiteljima predstave i naši mladi pjesnici, odnosno da damo priliku polaznicima dječije radionice čije radove prikupljamo i šaljemo na konkurse da svoje radove predstave pred publikom”, rekla je Radonjićeva.

Ona je istakla da je velika čast za učenike ovog uzrasta da poznati pjesnici slušaju njihovo stvaralaštvo.

“Bila je ovo prilika i da promovišemo uspjeh našeg učenika Luke Peulića, čime smo pokazali da imamo rasadnik literarnih talenata sa kojima treba dalje da se radi, a njihova budućnost je već zacrtana kao neko ko će držati pero u ruci”, rekla je Radonjićeva.

“Dječije carstvo” je tradicionalna kulturna manifestacija koja promoviše kulturno stvaralaštvo djece osnovnoškolskog uzrasta.

SRNA

1 Comment

  1. молим Вас за било какав контакт са писцем Тоде Николетиќ

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*