Do ambulante i škole KROZ ODVODNU CIJEV: Autoput “9. januar” PRESJEKAO SELO Hrvaćani na pola (FOTO, VIDEO)

Foto: S. Pašalić/ RAS Srbija

Kroz klaustrofobičnu cijev, kroz vodu, pokraj zmija i visoke travuljine provlače se svakodnevno stanovnici Hrvaćana, među kojima i djeca, kako bi pješke stigli na drugu stranu sela.

Ovo seoce u opštini Prnjavor bukvalno je presječeno na pola novim autoputem Banjaluka – Doboj, pa je za dio mještana postao pravi, gotovo nestvaran, poduhvat doći do ambulante, škole, crkve i pijace, a za druge do svojih njiva.

Nadvožnjak koji im je obećan, kako im megalomanski projekat autoputa ne bi poremetio i ovako težak život, nije sagrađen gdje je prvobitno rečeno, pa dvjestotinjak mještana sada kao najbliži prolaz koristi, ni manje, ni više, nego odvodnu cijev. Oni stariji se trebaju dobro sagnuti kako bi se ovuda provukli, a bez dubokih čizama ne treba ni pomišljati i poći na ovakvo putešestvije, gdje vas u dubokoj travi i vodi nerijetko dočekaju i zmije.

Nadvožnjak, koji bi trebalo da bude logično rješenje za njih, napravljen je nekoliko kilometara dalje, pa su se oni koji nemaju automobil našli u nebranom grožđu – pješačiti ili se provlačiti stazom koju su koristili decenijama prije ovoga.

– Ovdje je centar sela, a ja živim sa one strane. Vidite kako to izgleda, kada naiđe veća voda ne možete nikako proći, teško je i u čizmama, ali ja moram tuda padala kiša, ne padala. Nemam auto i to mi je najbliži prelaz – dočarava nam svoju svakodnevicu Zoran Ivančević.

Autoput im je, podsjeća on, ukinuo i najstariji put u regiji, koji se koristio još iz doba Austrougarske i gdje su mještani i očekivali da će biti napravljen nadvožnjak. Kažu da je sve tako bilo predstavljeno i na javnoj raspravi.

– Imamo mi i most kojim se selo služilo, ali više nema funkcije. Možete njime doći samo do autoputa. To je valjda taj novi svjetski poredak, ovih moćnika. Sva okolna sela imaju nadvožnjak, samo je kod nas ostalo neriješeno. Ne znam šta je problem. Kada su radovi privođeni kraju obećali su da će naći rješenje, ali to rješenje je izgleda samo bila riječ, a ništa nije urađeno – priča Ivančević dok sleže rukama.

Drago Vasilić, preko čije zemlje komšije sada svakodnevno prolaze, kaže da ga je novi autoput dokrajčio.

Foto: S. Pašalić/RAS Srbija

 

 

– Imam tamo dosta zemlje; taj autoput je mene prepolovio, ne znam koji bih drugi izraz upotrebio. Imao sam šest krava, sada samo jednu, jer ih nemam čime hraniti – kaže Drago koji je našu ekipu proveo kroz grmlje i šipražje do odvodnih cijevi.

 

Poručuje i da mašinama i bagerima neće dati da prolaze preko njegove zemlje i uređuju korito rijeke ispod autoputa, a što izvođači, priča, tek trebaju raditi, jer nisu na vrijeme mislili o svemu.

U javnom preduzeću „Autoputevi RS“ odgovaraju da je izrada studijske i tehničke dokumentacije, kao i prostorno-planske dokumentacije, provedena u skladu sa važećim zakonima i propisanim procedurama, transparentno i uz potpuno učešće zainteresovane javnosti onoliko koliko zakon propisuje.
Potvrđuju ipak da su, u odnosu na idejni projekat, na terenu napravljene određene izmene. 

– Prilikom izrade glavnih projekata, paralelno sa optimizacijom trase zbog rezultata detaljnih geomehaničkih istražnih radova koji su obavezni za fazu glavnog projekta, hidroloških i hidrotehničkih uslova, detaljnog snimanja geodetske podloge i slično došlo je do nivelacione korekcije osovine autoputa u odnosu na rješenje u idejnom projektu, što je uslovilo izmene u projektantskim rešenjima prateće infrastrukture. Između ostalog, prouzrokovalo je izmene pozicija podvožnjaka i nadvožnjaka na autoputu, kao i na saobraćajnicama mimo glavne trase autoputa, tj. na lokalnim i magistralnim putevima, regulacijama vodotoka, ukrštanju sa elektroenergetskom infrastrukturom i slično – rekao je direktor Dušan Topić.

U preduzeću dodaju i da je Plan parcelacije za autoput Banjaluka – Doboj prošao svu zakonom definisanu proceduru, uključujući i javni uvid.

Presušila rijeka, stao mlin

Foto: S. Pašalić/ RAS Srbija

Nije autoput „9. januar“ samo presjekao puteve u ovom selu, već i rijeku. Mještani pričaju da velikih problema imaju sa vodom koja izvire nakon kiša, jer još nije napravljen kanal. Dok se mnogi boje poplava, jedan komšija je bio prinuđen da zatvori mlin, jer je rječica presušila.

– Govorili smo da će se voda pojaviti po cesti jer nisu uradili kanal, ali džaba je njima pričati. Možda bi oni to i uradili ali je bila žurba da se autoput otvori pred izbore. Radili su non-stop, bez razlike padala kiša ili ne, oni su morali da riješe autoput, a ostalo će kasnije. Obilazili su nas sada i rekli da će sljedeće sedmice doći i riješiti odvod – pojašnjava Ivan Poplašen.

Srpska.info

6 Comments

  1. Samo neka kum Stanković napravi nadvožnjak kako stoji u Regulacionom planu! Topiću pišemo od kada je bilo vidno da nadvožnjaka neće biti. Pisalo se svima koji su trebali ili morali nešto poduzet. Ovo je dobro da je mladi Stanivuković razumio problem i izašao na teren, svaka čast!

    • To Stanivukovicu!PDP je jedina prava opozicija koja ukazuje na bahatost “crveni kmera”!

  2. A ko bi nama ugodio?Prvo smo kukali da nas guši prašina i da se porušiše lokalni putevi.Završetkom autoputa slegla se prašina popravljni lokalni putevi i dovedeni u mnogo bolje stanje nego su bili prije početka gradnje.E sad mi nebi bili mi da ne nađemo nešto drugo što nije dobro,pa smo počeli sa pričama kako je preskup kilometar autoputa a niko se nije sjetio da pobroji nadvožnjake kojih od Mahovljana do izlaza na Vijaci ima četrnaest a ima još i koji podvožnjak.Vjerujem da smo po broju nadvožnjaka i podvožnjaka po kilometru autoputa prvi u Evropi a možda i u svijetu.I interesantno da ovaj gospodin nije uspio da svoje imanje spoji nadvožnjakom,a već prijeti da građevinskim mašinama neće dozvoliti prelazak preko njegove zemlje da bi se uredilo korito riječice.Pitanje s početka ovog teksta ko bi nama ugodio kad smo tako rastegnuti,jedni u Evropi a drugi još u Turskom vaktu.

  3. Ovaj Vasilic laze nadvoznjak je 500 metara od njegove kuce.A to sto je ucjenjivao za zemlju pa nije uspjeo naplatit koliko je htjeo njegov problem.Svi smo dobili istu cijenu. Komso polasen je jedini realan. Treba urediti pristupne puteve da neplave i odrzavati ih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*