Prnjavor: Stigla djeca s Kosova

Opština Prnjavor ponovo je domaćin djeci s Kosova. Grupa od 36 učenika stigla je oko 19,00 u ovu lokalnu zajednicu, gdje će boraviti narednih sedam dana.

Put Republike Srpske s Kosova krenulo je šest autobusa sa oko 400 djece sa nastavnicima. U Prnjavor je stigla grupa od 36 učenika, od deset do 15 godina, i pet nastavnika. Djeca su iz kosovskih opština Istok, Srbica i Vitina.

Dočekale su ih porodice kod kojih će biti smješteni narednih sedam dana i predstavnici lokalne uprave. Prijem za goste s Kosova upriličen je u prnjavorskom Domu kulture.

– Želio bih da zahvalim svim roditeljima iz Prnjavora koji su prihvatili da prime djecu s Kosova i Metohije i nadam se da ćemo biti dobri domaćini. Biće gosti na fudbalskoj utakmici između Ljubića i Crvene Zvezde, u ponedjeljak imaju centralni doček kod predsjednika Vlade, zatim su se ovdje javile pojedine prnjavorske firme koje žele da ih ugoste… – kaže Ljubiša Šikarac iz Odjeljenja za lokani ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Prnjavor.

U Srpsku sutra stiže još jedan autobus djece sa Kosova i Metohije sa poteškoćama u razvoju, u pratnji roditelja iz Udruženja roditelja “Podrži me”. Za njih se u Kosovskoj Mitrovici gradi centar “9. januar” koji će zahvaljujući humanosti Republike Srpske ove godine biti završen.

-Ovo je jedinstven projekat u regionu, najmasovniji i značajan mnogo za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ova djeca koja su ovdje od svog rođena nemaju pravu slobodu, dolaze iz dreničkog i gnjilanskog kraja, težak teret života doživljavaju na Kosovu i Metohiji i sloboda je ključ koji će ovdje doživjeti – kaže Milorad Arlov, predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije.

Ovo je deveta godina kako se provodi projekat “Spojimo djecu s Kosova i Metohije i Republike Srpske”. Organizator je Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i kulture RS i Kancelarije Vlade RS za Kosovo i Metohiju. U projektu učestvuju Prnjavor, Čelinac, Šamacu, Brod, Pelagićevo, Milići, Brčko i Trebinje.

TV K3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*