“Desio se presedan u NSRS” Iz SDS optužuju vlast za kršenje Poslovnika i poručuju da će opet predložiti Petrovića za potpredsjednika

Ni nakon četiri mjeseca otkako je konstituisan novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske, najveća opoziciona partija SDS i dalje nema svog potpredsjednika u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske.

Iako je Klub poslanika SDS na posljednjoj sjednici parlamenta za potpredsjednika predložila svog poslanika Milana Petrovića, taj prijedlog u sredu nije prošao jer SNSD i ostatak parlamentaraca iz vladajuće koalicije, uglavnom, uopšte nisu glasali o ovoj tački dnevnog reda, ili su bili uzdržani, što pokazuje i zvanični listing.

Tako je od 70 prisutnih poslanika glasalo samo 27, od kojih je 20 bilo za Petrovića, a sedam uzdržano

Bojkot zbog Prnjavora

Tako fotelja namijenjena četvrtom potpredsjedniku, koja po Poslovniku NSRS pripada najvećoj opozicionoj stranci, ostaje i dalje prazna.

Kako je Srpskainfo juče objavila, razlog za ovaj “bojkot” leži u tome što je Petrović predsjednik Opštinskog odbora SDS Prnjavor, pa ga poslanici SNSD nisu željeli podržati zbog lokalnog rivaliteta s Darkom Tomašem, predsjednikom njihovog Opštinskog odbora u Prnjavoru i načelnikom opštine.

Petrović, koji nije dobio potrebnu podršku u NSRS, u izjavi za Srpskainfo ističe da se u u srijedu desio presedan, jer mjesto potpredsjednika po Poslovniku pripada njegovoj stranci.

– SNSD ne može odlučivati ko će biti kandidat za potpredsjednika NSRS ispred SDS već to odlučuje rukovodstvo naše stranke i poslanici. Naše je bilo da predložimo, a ostalih poslanika da to prihvate, jer Poslovnik jasno kaže da se jedan potpredsjednik bira iz reda najbrojnije opozicione stranke u Narodnoj skupštini, a to je u ovom slučaju SDS – kategoričan je Petrović.

Pritisci

On ističe da mu je jasno da su “vršeni pritisci na pojedine poslanike vladajuće koalicije da ne glasaju za njega, te da iza svega stoji OO SNSD Prnjavor”.

– Lokalni SNSD se vjerovatno boji da će mi porasti rejting ako sjednem u fotelju potpredsjednika NSRS i da ću biti jaka konkurencija Darku Tomašu na lokalnim izborima sljedeće godine. To je razlog zašto su poslanici vlasti prekršili Poslovnik i nisu dozvolili da prijedlog SDS prođe – ističe Petrović.

Dodaje da je ovaj put za njegov izbor odlučivao SNSD, ali da će već naredne godine birati narod Srpske, pa i njegovog rodnog Prnjavora.

– Sada su birali i glasali poslanici SNSD, a već naredne godine moj Prnjavor, pa će sigurno ishod glasanja biti mnogo drugačiji – kategoričan je Petrović.

“U ovoj zemlji je sve moguće”

Njegov partijski kolega, narodni poslanik Ognjen Bodiroga, ističe da će SDS ostati pri stavu da potpredsjednik bude upravo Petrović.

– Naš prijedlog će na svakoj sjednici NSRS biti Petrović. Tako je odlučilo Predsjedništvo SDS, a i mi poslanici smo se složili s tim. Ne pada nam na pamet da mijenjamo prijedlog jer se on ne sviđa vladajućoj većini. Ovo je čisto bahaćenje vladajuće većine. To više govori o njima nego o nama – navodi Bodiroga.

Na pitanje šta ako vladajuća većina ostane pri stavu da ne dopusti da Petrović bude potpredsjednik, Bodiroga ističe da je u ovoj zemlji sve moguće, pa i kršenje Poslovnika najvećeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

MAZALICA: ZAŠTO SDS NIJE PODRŽAO PRIJEDLOG SNSD

Na pitanje zašto nisu glasali za SDS-ov prijedlog, zamjenik predsjednika Kluba poslanika SNSD, Srđan Mazalica, ističe da bi isto tako bilo dobro postaviti pitanje poslanicima najveće opozicione stranke zašto oni nisu glasali kada je birana Anja Ljubojević za potpredsjednika NSRS.

– Možda bi bilo dobro postaviti pitanje i njima zašto nisu glasali za našeg kandidata – kratko je odgovorio Mazalica.

Podsjetio je da su, osim poslanika SDS, tada bili uzdržani i poslanici PDP, dok je lista “Za pravdu i red” glasala protiv.

Srpskainfo

8 Comments

  1. А јесте се препали Петровића,полако земљаци!Избори су тек следеће године.Чему толика хистерија.Само опуштено,можда неће бити Петровић ни на каквим изборима

  2. Ој Никола Бакиров диме ко ти даде такво име? Петровић нема потребу да тражи коријење он их има као и онај Видић што случајно са Милановић Зораном наздравља,случајно га чекао код католичке Цркве,случајно са њима пио и наждерао се,све је урадио случајно и изјадао се на натовој телевизији беен да је све било случајно,чак је и у испоставу беен дошао случајно.

  3. Какав је то преседан да ми је знати? За нешто некога оптужују енглески играчи? Јао нане преседана аха ха ха ха Ово јесте преседан али у мом кокошињцу гдје и ја понекад преспавам.Онај први прави СДС је давно своје одсвирао. Слова не значе ништа сада је антисрпска политика. И мене су давно просвирали и одсвирали. Дошли нови енглески и амерички играчи у странку и отели нам је…

  4. SDS DANAŠNJI nema nikakvu vezu sa onim starim SDS-om. Između njih je razlika kao između vatre i vode ali se dijelu naroda usadilo nešto u glavu i ne može to iz tintare izbiti i tako propada na svaki način.

  5. E moj Nikola ludi Nikola, luckasti izv kad tako moram da kažem , ti si skroz ćorav kod očiju ako ih imaš a izvini ako ih nemaš. HDZ Republike Srpske i SDA Republike Srpske je davno osnovano i to 2013/14 godine sa predstavnicim natoa i Bakira po onom Sporazumu gdje su se SDS i PDP u sjedištu natoa u Briselu obavezali da moraju dok postoje sarađivati sa Bošnjacima ali u interesu Bošnjaka. Ta saradnja ne smije biti puno vidljiva jer bi onda svaki stanovnik Republike Srpske i svaki seljak u glavu to odmah prepoznao! Pa bilo ti je na nato-ispostavi na lažoviziji been kasno uveče da su Srbi krivi za zadnji rat i da su oni jedini koji su činili zločin itd. To je nato-ispostava objavljivala nekoliko puta i zgrnula dosta para na tome što je to objavila.Ali zato ima muzika,ovo,ono da ti zamažu oči da ti isto kao da misliš kad grije sunce + 35 stepeni da je minus 20 i da pada snijeg.Ali nemoj ti brinuti za to niti možeš zbog ograničenih moždanih vijuga ima ko i o tome misli. Moj Nikola buzdovanu stari ti si spavo na mom .ari

  6. Ja ne razumijem ovaj SDS,.Zasto ne osnuju stranku HDZ Republike Srbske jer nemamo tu stranku u Republici Srbskoj i onda nece biti problema.Neka Petrovic nadje da ima Hrvatske korijene i to je to.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*