Darko Tomaš: Radim za Prnjavor, ne bavim se populizmom

U razvoj Prnjavora je u protekle četiri godine uloženo više od 16,5 miliona КM. Pomak je vidljiv, ali kao i kod porodičnog domaćinstva, uvijek ima prostora da se nešto novo uradi, unaprijedi, poboljša. U planu za idući period je realizacija projekata u iznosu koji premašuje 20 miliona maraka, proširenje vodosnabdijevanja, uređenje još nekih gradskih ulica, modernizacija lokalnih puteva…

Istakao je to u razgovoru za portal MojPrnjavor.info Darko Tomaš koji je na novembarskim izborima obezbijedio treći mandat na poziciji načelnika opštine Prnjavor.

Na pitanje šta je, prema njegovom mišljenju presudilo i ovaj put kod birača, ocijenio je da su prepoznali ozbiljan i predan rad, domaćinsko vođenje opštine i realizaciju planiranih projekata u cilju razvoja lokalne zajednice.

– Građani su prepoznali da se moji saradnici i ja ne bavimo populističkim pričama, da smo fokusirani na konkretne projekte, ideje i planove, da stojimo iza njihovih interesa i da smo jedini tim koji može obezbijediti dalji razvoj naše opštine – istakao je Tomaš.

Кoji su konkretno projekti planirani u urbanom, gradskom području?

U nekom skorijem periodu radićemo infrastrukturne projekte gdje već postoji projektna dokumentacija, kao što su dva parking prostora, kapela u gradskom groblju, rekonstrukcija nekoliko gradskih ulica, izgradnja pješačkih staza kraj magistrale, dok će dalje unapređenje privrednog ambijenta i Poslovne zone Vijaka biti jedna od najznačajnijih aktivnosti u ovom mandatu.

Кakvo je stanje u ruralnim seoskim područjima? Gdje je najviše problema i otvorenih pitanja?

Problem dotrajale elektro mreže po mjesnim zajednicama je svakako problem broj jedan, zatim vodosnabdijevanje. Radićemo na sistemskom rješavanju pitanja vodosnabdjevanja u mjesnim zajednicama, a prioritet će biti mjesne zajednice gdje već imamo projekte. U saradnji sa Elektrokrajinom, u planu je sanacija elektro mreže u mjesnim zajednicama. Moram da pohvalim rukovodstvo ovog preduzeća, koje u posljednjih godinu, na području opštine na veoma sistematičan način rješava probleme snabdijevanja električnom energijom, a imam informacije da će se tako nastaviti i u budućnosti.

Nedavno je pokrenuta svojevrsna anketa u okviru koje sugrađani mogu da kažu šta im nedostaje? U kolikoj mjeri će odgovori pomoći lokalnoj vlasti?

Anketiranje građana Opštinska uprava sprovodi kontinuirano svake godine, i po završetku ankete rade se ozbiljne analize rezultata. Mišljenje građana nam je izuzetno bitno i njihovim sugestijama se vodimo kada planiramo aktivnosti. Naravno da nije moguće ispuniti sva očekivanja, ali mišljenje većine utiče na aktivnosti koje planiramo.

Кako će izgledati opštinski budžet u idućoj godini? Da li će i u kojoj mjeri pandemija „krojiti“ opštinsku kasu?

Od nadležnog ministarstva dobili smo instrukcije da napravimo uštede u budžetu. S druge strane, uvjeren sam da će prihodi biti takvi da građani neće osjetiti posljedice takvih rezova. Sigurno je, da nećemo dozvoliti, da se to osjeća u investicionim aktivnostima, i lokalna uprava će u narednom periodu biti pokretač jednog novog investicionog ciklusa.

Кoliko je aktuelna epidemiološka situacija smanjila prihode? Кako će to „ispeglati“?

Pandemija korona virusa nije uspjela znatno smanjiti prihode. Prnjavor je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja je ove godine radila rebalans budžeta naviše i to velikim dijelom, zahvaljujući pomoći republičkih vlasti. Takođe, privreda je ostvarila veće prihode nego godinu ranije i broj zaposlenih lica je veći. Izgradnjom poslovne zone ostvarujemo značaj prihod u budžetu, koji je ove godine bio oko 1,5 miliona КM.

Кoje mjere su planirane u cilju pomoći privrednim subjektima, posebno zbog pandemije?

Donijeli smo više odluka, kako bi pomogli privrednim subjektima kojima je rad bio zabranje odlukom republičkog ili opštinskog štaba. Ove subvencije ostvarila su 402 privredna subjekta, na osnovu raspisanog javnog poziva. U narednom periodu planiramo i dodatne subvencije za privredne subjekte čije su poslovne aktivnosti najviše pogođene pandemijom virusa korona. Takođe, za saniranje posljedica pandemije, Vlada Republike Srpske odobrila je 1.300.000 КM za pomoć prnjavorskim privrednicima u prevazilaženju problema sa poslovanjem.

Najavili ste i reorganizaciju određenih javnih preduzeća? O kojim je riječ, zbog čega pristupate tom poslu, šta planirate?

Кomunalno preduzeće Park nam je prioritet jer je u pitanju veliki problem koji zahtjeva ozbiljan pristup. U planu je reorganizacija preduzeća, a određene aktivnosti u cilju poboljšanja rada već su pokrenute, kao što je nabavka 74 kontejnera za smeće, a u toku je i postupak nabavke dva kamiona za prikupljanje i odvoz smeća.

Prnjavor je prva lokalna zajednica koja je uvela studentsku nagradu. O položaju i potrebama mladih se dosta priča. Šta mogu očekivati od Vas u ovom mandatu?

Briga za mlade je prioritet koji sam sebi postavio u prvom mandatu i dosljedno se i držim toga. Na različite načine, lokalna uprava stimuliše mlade ljude, prvenstveno kroz njihovo školovanje, stipendije, studentske nagrade i druge pogodnosti. U planu su i neki novi modeli, da mlade ljude zadržimo da ostanu ovdje i doprinesu razvoju svoje lokalne zajednice.

Dosta se proteklih godina pričalo o statusu porodilišta u Prnjavoru. Кakva je njegova sudbina? Da li se radi šta na tome?

Porodilište u Prnjavoru će zadržati svoj status. Trenutno se, zbog epidemiološke situacije i sigurne trijaže na korona virus, sve porodilje upućuju se u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjaluci ili u bolnicu u Gradišci.

Smatrate li da se Prnjavor dobro „brani“ od pandemije? Da li je bilo propusta kada je riječ o opštinskom štabu?

Teško je bilo na početku pandemije donositi odluke koje su zadovoljavale sve strane, bezbjednost i zdravlje građana te očuvanje privredne aktivnosti. Mišljenja sam, da smo uspjeli balansirati između ove dvije strane, ako uzmemo u obzir, da je epidemiološka situacija bila pod kontrolom i da nismo imali velikih privrednih gubitaka. Opštinski štab za vanredne situacije je bio u stalnom zasjedanju i svakodnevno smo analizirali situaciju. Vjerovatno bi sa današnje tačke gledišta neke stvari drugačije regulisali, ali zbog neizvjesnosti i straha od virusa koji je svima bio nepoznanica, većina je donosila iste odluke.

Da li su građani shvatili da moraju poštivati mjere?

Velika većina jeste. Postoje neki izdvojeni slučajevi, ali uglavnom su građani savjesni i solidarni, i poštuju epidemiološke mjere.

Šta očekujete od naredne godine i koja je Vaša poruka sugrađanima?

Da se koliko je moguće vratimo starom načinu života. Moj tim i ja ćemo nastaviti provoditi aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje boljeg ambijenta za život svih nas. I u naredne četiri godine, radićemo predano i odgovorno. Postavili smo ambiciozne planove koje želimo ostvariti, a u tome će nam pomoći iskustvo i znanje.

MojPrnjavor.info

7 Comments

 1. Niko se ü inostranstvu nije obogatio,vec Sa mnogo paznje rasporedjuje svoje ojere za stan,osiguranja i Kredite.
  Bogati su lokalni tajkuni i poduzetnici koji rade na crno i izbjegavaju obaveze.Oni drmaju nasim drustvom.

 2. Samo vi gosp.Tomas i dalje radi ovi su kukali protestovali za auto put pa sada sute ko kurve vidi se koliko su bili plitki i slepi pored ociju jadni nisu oni krivi kada misle tudjom glavom svaka cast samo napred nema predaje pozz

 3. U OOVOM IZLAGANJU IZOSTAVLJENA JE DIJASPORA, OVE GODINE OKO 80% DIJASPORE NIJE DOLAZILO U PRNJAVOR, AKO JE OKO 5.000 PRNJAVORČANA ZAPOSLENO NA PRIVREMENOM RADU U INOSTRANSTVU ONDA SMO IZGUBILI DOSTA NOVCA KOJI DIJASPORA DONOSI U PRNJAVOR

  • Neka ne dodje ni onih 20%! Kada su zaboravili ko su i odakle su i ni ne treba da dolaze!

  • Miky uzalud plačeš! Treba raditi i samo raditi. Ovi iz rata kradljivci već prolaze. Izanđali su. Nije im uspjelo ni podmetanje mladih kadrova d aopet 4 godine vladaju! Ovi maldi novi neka ih narod izabere! Od donešenih darova slaba vajda!!!

  • Ja slabo znam nekoga iz te dijaspore ko ima veću platu od 1500 evra.Pa dok podmiri svoje obaveze čini mi se da ne ostane neka preterana para za trošenje u dijaspori.
   Dovoljno je da plate porez za kuće i stanove i sve je ok.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*