Da li ste posjetili ergelu “Vučijak”? Jedan od zaštitnih znakova Prnjavora.

U neposrednoj blizini Prnjavora prema Banji Kulaši nalazi se nadaleko poznata ergela lipicanera “Vučijak”. Ergela sa dugogodišnjom tradicijom jedan je od zaštitnih znakova Prnjavora i posjeduje 16 rodova kobila i 6 linija rasplodnih konja sorte lipicanera (Conversano, Favory, Neapolitano, Maestoso, Pluto i Siglavy) od 10 koliko ih je poznato u svijetu.

Osnovana je aprila 1946.godine. Danas u njoj egzistira 123 čistokrvna lipicanera, uz posebnost postojanja više rasplodnih linija i rodova što garantuje veliki genetski potencijal ove prestižne rase konja.

“Lipicaneri se koriste u španskoj kraljevskoj školi jahanja, na bečkom dvoru služili su za parade, a zaljubljenici u konjičke sportive skladnost njihovih pokreta porede sa baletom. Na Vučijaku postoji svih šest priznatih loza lipicanera, ali ne i licenciranog trenera koji bi vršio obuku jahanja. Korektna saradnja sa resornim ministarstvom i opštinom je urodila plodom, tako da su stvoreni uslovi za dalji razvoj”, kaže direktor Mroslav Milanković.

“U saradnji sa nvo sektorom, radimo na produbljivanju veza sa zemljama iz okruženja i uspostavljanja veza sa inostranstvom. “

Jedno od tih je Udruženje “Pomozimo djeci.”

“Prošle godine smo imali dosta posjeta djece iz osnovnih škola i vrtića sa područja naše opštine, što nam je ove godine zbog sitacije sa virusom, onemogućeno,” kaže Maja B. Lolić, predsjednica  UG “ Pomozimo djeci”.

Iz ergele “Vučijak” poručuju da se nadaju,(nakon  stabilizovanja sitacije zbog vursa) i posjetama vrtića, osnovnih i srednjih škola, studenata i omladinskih udruženja,

“Aktivnosti na ergeli u vrijeme pandemije korona virusa odvijaju se koliko je moguće normalno. Izvršena je sjetva svih kultura kako bismo obezbijedili hranu za konje, takođe se vrši prezanje i jahanje konja kako bismo im održali kondiciju.”

U toku zime 2019/2020 na ergeli je došlo na svijet 14 ždrebadi i jedan poni.

Uz kafu info

12 Comments

 1. @ Zivko
  @ Rajko

  Ничим изазваним обрушили сте се на Нострадамуса, који то заслужио није, нити има икакве везе са ергелом “Вучијак”.
  Нострадамус је редовни посјетилац и коментатор на овом порталу, указује из свог угла, знања и сазнања, на друштвене неправилности, мјери их и коментарише с његове тачке објективности, али у својим коментарима нема примитивизма, охолости, бахатости.
  Све је закувао Зивко неумјесним описом “посјете” ергели.
  Оба сте претјерали. Сјертите се оне Платонове: “Мудар човјек говори (пише) јер има нешто да каже, док будала говори (пише) јер хоће нешто да каже”.
  Ја сам на страни Нострадамуса, мада ризикујем – будале не треба исправљати, исправити треба мудрог човјека – он ће те због тога цијенити.
  На крају, да нема ружних ријечи, како бисмо препознали будале!

  • Veliko hvala komsija sa takvim bi zelio da sjedem i razgovaram.Vi ste jedan od onih kojim se divim svim sto napisete.Iskreno bi zelio da Vas upoznam da opet napomenem moji korijeni su u Sarincima.Lp i svako dobro

  • Sarincanine tebi svaka cast, imate moje postovanje, a onaj Nostradamus ga nikada nece imati. Mozda sam pretjerao sa opiso, a mozda i nisam. Vjerujem da nisam, a mislim da ce te i vi jednog dana shvatiti zasto.

 2. Vrijedjate sagovornika mrzite ga psujete omalovazavate ne postujete.Onda dobijete odgovor na sve vase uvrede na isti nacin i onda meni kazete nevaspitan bezobrazan bahat.Za takve se nikada nece pronaci vakcina ostat ce te citav zivot zarazeni.Nisam dugo komentarisao i odmah me prozivate sa uvredama i trazite da vam se zahvaljujem u uvazavam.Vi ste virus,ne mogu vas nazvati zivotinjom ,konji su plemenite i korisne domace zivotinje.Nemate osnovne kulture.

 3. Ja sam bio gore sa drustvom prije ovoga virusa i stvarno imaju lijepih konja. Onda smo pitali one radnike smijemo li mozda malo jahati konje? Kazu oni NE, to je zabranjeno! I tako smo mi tu bili neko vrijeme, razgledali i pricali sa radnicima. U jednom trenutku nam jedan od radnika kaze da vidi da smo dobri ljudi i ako zelimo jahati da ima nesto za nas. Mi kazemo da zelimo. Kaze on da dodjemo za njim, da ima jednu staru konjinu koja nije rasna nego im na ergeli sluzi kad trebaju nesto preorati, prokopati kanal, prevesti i sl. Kaze da je bas jak, ono sto on povuce ne mogu ni 3 druga konja ali kaze da je isto tako jako glup, ogranicen, da ga moraju stalno drzati u onoj ormi, da mu se nista ne moze objasniti, da nista ne moze nauciti i razumjeti, da je jako zao i podal, da hoce udariti sa ledja i da ga se moramo bas dobro paziti! Mi se malo i prepali, razmisljamo hocemo li ili ne i odlucimo se da hocemo. I vodi njega taj covjek iz stale, a on ruzan, otima se, propinje na zadnje noge i rze! Mi se uzvijerili, niko ne smije prvi! Kaze covjek ajde, slusace “Nostradamus” komandu, ne zna on drugacije! Mi pitamo zasto se tako zove, po cemu je dobio ime, a on kaze dobio je ime po nekom zlom covjeku! Mi se zacudili ali je bilo dobro, svi smo ga jahali cijeli dan. Isplati se posjetiti ergelu.

  • Jako dobar i poucan tekst.Drago mi je sto ste upoznali Nostradamusa i sto ste vidjeli da je od koristi.Dobro je sto ste shvatili da Nostradamus ne dozvoljava da ga svaka STOKA jase.To sto su ga njegova djeca jahala to je sasvim normalno.

   • citat;
    I vodi njega taj covjek iz stale, a on ruzan, otima se, propinje na zadnje noge i rze! Mi se uzvijerili, niko ne smije prvi! Kaze covjek ajde, slusace “Nostradamus” komandu, ne zna on drugacije!

    Sto im nisi napisao da im nije niko kriv sto su se umetnuli na mamu , bosansku brdsku kobilu koja nezna nista , malih nogu velikog trbuha , nejacka…
    Ili su im predci magarci pa podletela pod toga sto rze i propinje se, pa ispale MULE

  • E neka si mu rekao a sto se tice njegovog odgovora od jednog tako primitivnog, oholog, bahatog, bezobraznog, nevaspitanog, zlog, pokvarenog i cinicnog mrzitelja se nista drugo nije moglo ni ocekivati

   • Vrijedjate sagovornika mrzite ga psujete omalovazavate ne postujete.Onda dobijete odgovor na sve vase uvrede na isti nacin i onda meni kazete nevaspitan bezobrazan bahat.Za takve se nikada nece pronaci vakcina ostat ce te citav zivot zarazeni.Nisam dugo komentarisao i odmah me prozivate sa uvredama i trazite da vam se zahvaljujem u uvazavam.Vi ste virus,ne mogu vas nazvati zivotinjom ,konji su plemenite i korisne domace zivotinje.Nemate osnovne kulture.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*